PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Μιλάτε για τρίτο κύμα ενώ ακόμη δεν έχει περάσει το δεύτερο


«Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού απέχει πολύ ακόμα από το να είναι μαζικός και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής σας», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. «Δύο μήνες μετά, η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται, ενώ ήδη έχετε αρχίσει να μιλάτε για τρίτο κύμα, χωρίς καλά – καλά να έχει περάσει το δεύτερο», τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση στην σημερινή ομιλία του κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Κουτσούμπας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, είπε στην κυβέρνηση, είναι το μόνιμο κυβερνητικό επιχείρημα στην κριτική που σας κάνουμε, για την άρνησή σας να προχωρήσετε στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, σε μαζικά τεστ του πληθυσμού και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές.

«Αυτά μπορείτε να τα λέτε σε άλλους εδώ μέσα, που ούτε στα λόγια, αμφισβητούν το σύστημά σας, το οποίο «πάνω από τα κέρδη», βάζει πάλι τα κέρδη, που εξωραΐζει την ΕΕ και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της. Μην τα λέτε, λοιπόν, αυτά σε εμάς. Γιατί οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, δεν στριμώχνονται στα στενά όρια και τις αντοχές αυτής της οικονομίας, της καπιταλιστικής, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, έχουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών», σημείωσε.

«Γι’ αυτό και δεν ψάχνουμε να βρούμε σε ποιο σημείο του καπιταλιστικού κόσμου υπάρχουν οι λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που δεν έχει φρακάρει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που οι γιατροί δεν εξαναγκάζονται να κάνουν επιλογές ασθενών για τις ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Παντού, επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, «από τη Γερμανία μέχρι την Ισπανία -και την Πορτογαλία της δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης, που τελευταία ξανασερβίρεται και στην Ελλάδα ως ξινισμένο φαγητό- σε όλες τις χώρες οι λαοί βιώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα υγείας, που στη χώρα μας όλοι σας, χωρίς εξαιρέσεις ακολουθήσατε».

«Δεν προχωρήσατε σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, με νέες ΜΕΘ, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που οι ίδιοι οι υγειονομικοί σας λένε από την αρχή αυτής της περιπέτειας. Αντίθετα, παρουσιάζετε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ελλείψεις, ούτε το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνολικές ανάγκες στην υγεία.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για στοχοποίηση γιατρών, προσθέτοντας ότι κριτήριο σας δεν είναι η προστασία των εργαζομένων, ούτε οι ανάγκες των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Τα Πανεπιστήμια παραμένουν πάνω από ένα χρόνο κλειστά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, μήνες, δήλωσε,

«Η θέση των φοιτητών είναι στις σχολές, στα μαθήματά τους, των μαθητών στα σχολεία τους με όλα τα μέτρα προστασίας. Όλη σας η πρεμούρα ήταν να φέρετε καινούργιο εξεταστικό σύστημα για τα πανεπιστήμια και να εγκαταστήσετε αστυνομικές δυνάμεις καταστολής μέσα σ’ αυτά. Στα κλειστά πανεπιστήμια. Τα κριτήριά σας για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι επιστημονικά. Είναι πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά. Κριτήριό σας δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Απόδειξη ότι, μέσα στην πανδημία, ετοιμάζεστε να προχωρήσετε στις “ανατροπές του αιώνα” σε ό,τι αφορά τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ούτε φυσικά κριτήριό σας είναι οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λέτε μάλιστα ότι είστε και στο πλευρό τους. Διαφημίζετε το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, ως το βασικό όπλο για τη στήριξη των επαγγελματιών», σημείωσε.

«Ξέρετε, όμως, ότι οι περισσότεροι δεν εντάχθηκαν στις 3 πρώτες φάσεις του μέτρου, ενώ και τώρα, στην 4η και 5η φάση, που δεήσατε να διευρύνετε τα κριτήρια, τα ποσά που δίνονται, δεν αρκούν στοιχειωδώς για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μιας μικρής επιχείρησης, πόσο μάλλον για να ζήσουν και τις οικογένειές τους», είπε.

«Εν μέσω πανδημίας σπεύσατε να νομοθετήσετε νέο πτωχευτικό κώδικα, προετοιμάζοντας μαζικά κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, δεσμεύοντας ακόμα και μέρος του εισοδήματος, για να μη χάσουν κάνα ευρώ οι τράπεζες. Απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρετε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα για εκείνες τις κατηγορίες που έχουν πραγματικά ανάγκη, όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ να αποδοθεί εδώ και τώρα μηνιαίο επίδομα ικανό να επιβιώσουν.

Επίσης, να νομοθετηθεί εδώ και τώρα γενναία διαγραφή χρεών, τόκων, προσαυξήσεων αλλά και του 30% του χρέους σε εφορία και τράπεζες», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ, θα καταθέσει αυτές τις μέρες αντίστοιχη πρόταση νόμου.

Ο Κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εμβολιασμού, τονίζοντας ότι προχωρά με αργούς ρυθμούς, με ανεπαρκή εμβολιαστικά κέντρα και περιορισμένο αριθμό εμβολίων, γιατί αυτό όπως είπε, επιβάλλουν οι συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες, επικαλούμενος απάντηση από την Κομισιόν που έλαβε η ΚΟ του ΚΚΕ, περί διαφύλαξης της εμπιστευτικότητας των διαπραγματεύσεων.

«Το φάρμακο, το εμβόλιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό πραγματικό ιδιοκτήτη όλων όσων παράγει, απαλλαγμένο από το καπιταλιστικό κέρδος και το κυνήγι των επικίνδυνων ανταγωνισμών», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ωστόσο, η κυβέρνησή, είπε, φρόντισε, στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία το 2021 να περικόψει από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επιπλέον 96 εκατ. Ευρώ, σε σχέση με το 2020.

Σημείωσε επίσης ότι πάρα πολλοί ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία, νοσήματα του αναπνευστικού, καρκίνο κ.ο.κ., οι οποίοι είναι υψηλού κινδύνου και έχουν χειρότερη πρόγνωση, έχουν καθυστερήσει ή ακόμη και διακόψει την παρακολούθησή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζονται και τελικά να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αν προσβληθούν από κορωνοϊό, με συνέπεια να χρειάζονται νοσηλεία, διασωλήνωση κλπ.

«Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, αυτός ο ιός θα γιατρευτεί, αυτό που δεν γιατρεύεται είναι το σάπιο σύστημα το οποίο υπηρετείτε. Γι’ αυτό χρειάζεται λέμε εμείς αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment