PeristeriNews.gr
Οικονομία

Χωρίς πρόστιμο οι αλλαγές ακινήτων στο Ε9


Έως τις 31 Μαΐου του 2021 μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ τα λάθη και τις παραλείψεις από το 2010 μέχρι και το 2020 στο έντυπο Ε9 και χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο εντός του 2020 ή άλλαξε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να δηλώσουν έως την παραπάνω ημερομηνία τις σχετικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα τους θα υπολογιστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα τους επιβληθεί το 2021.

Κάπως έτσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα TAXISnet είτε για να δηλώσουν τυχόν αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2020 ή προηγούμενων ετών ή ακόμη και κατά τις πρώτες 77 μέρες του 2021 είτε απλώς για να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένα» με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Για τη δήλωση μεταβολών που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2020 η προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε9 λήγει στις 31/5/2021. Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε δήλωση Ε9 που θα υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό θα θεωρείται εκπρόθεσμη.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις βασικότερες οδηγίες ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων Ε9:

Οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως την παραπάνω ημερομηνία αλλά και να πραγματοποιήσουν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη από το 2010 έως το 2020 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1.Αρχικά οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9.

2.Θα πρέπει να επιλέξουν τη «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής τους κατάστασης.

3. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9 ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία οι φορολογούμενοι έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

4. Αναγραφή πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων. Ανάλογα με την επιλογή που θα έχουν κάνει οι υπόχρεοι (εισαγωγή νέου ακινήτου, μεταβολή στοιχείων δηλωθέντος ακινήτου ή διαγραφή δηλωθέντος ακινήτου) θα πρέπει να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμό και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμό και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου κλπ.)

5. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγξουν την εικόνα της τροποποιημένης περιουσιακής κατάστασης τους πριν από την οριστική υποβολή.

6. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

7. Μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment