PeristeriNews.gr
Διεθνή

Χωρίς δημοψήφισμα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στην Πολωνία


Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Με ψήφους 233 κατά και 180 υπέρ η πρόταση του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» απορρίφθηκε παρά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορες πόλεις της ευρωπαϊκής χώρας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύωρη συζήτηση η οποία σε ένα σημείο σταμάτησε καθώς τα μέλη της Αντιπολίτευσης φώναζαν εναντίον όσων υποστήριζε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Dusk.

«Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα», τόνισε.

Η κεντροδεξιά Πλατφόρμα Πολιτών καταψήφισε την πρόταση, όπως και το αγροτικό Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα.

Μαζική διαδήλωση στη Βαρσοβία

Νωρίτερα, τουλάχιστον 15.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 60 για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων βόμβες καπνού προκειμένου να δείξουν το κλίμα… ασφυξίας στο οποίο περιέρχονται με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στα εργασιακά.

Τον Φεβρουάριο η «Αλληλεγγύη» είχε ανακοινώσει πως συγκέντρωσε 1,4 εκατ.
υπογραφές υπέρ του δημοψηφίσματος στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας πολιτών.

«Σήμερα την πρωτοβουλία υποστηρίζουν περίπου 2 εκατ. Πολωνοί. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη δεκαετία του ’80, όταν το συνδικάτο πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης», εξήγησε ο ηγέτης της Αλληλεγγύης Piotr Dunda, ενώπιον των βουλευτών.

«Αυτό που προτείνετε είναι η εργασία μέχρι θανάτου, ή ένας γρηγορότερος θάνατος από πείνα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα δύο κόμματά που συγκροτούν τον συνασπισμό κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση, προσθέτοντας μια επιλογή πρόωρης συνταξιοδότησης (με σύνταξη μειωμένη κατά 50%) στα 62 για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες με την προϋπόθεση ότι οι γυναίκες να έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας και οι άνδρες 40.

Όπως ήταν φυσικό, τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν την πρόταση.

Περίπου το 84% των Πολωνών αντιτίθενται στο κυβερνητικό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 και θα έχει ολοκληρωθεί το 2040.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment