Περιβάλλον

Χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του όζοντος

Η μείωση του στρώματος του όζοντος, της ασπίδας αυτής προστασίας της ζωής στη Γη από τα επιβλαβή επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας, βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές επίπεδο την άνοιξη αυτή, πάνω από μεγάλα τμήματα της Αρκτικής, σύμφωνα με το meteo.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη συνεχή παρουσία ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα και στον πολύ ψυχρό χειμώνα ειδικά στο στρώμα της Στρατόσφαιρας (μεταξύ περίπου 10 και 50 χλμ.).

Τελευταία φορά που παρατηρήθηκε παρόμοια έντονη μείωση του όζοντος στην περιοχή της Αρκτικής, ήταν την άνοιξη του 2011, και η μείωση του όζοντος το 2020 φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας AMS (Atmospheric Monitoring Service) του Copernicus και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία μεσοπρόθεσμων προβλέψεων ECMWF .

Οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ έχουν οδηγήσει σε μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις τους στην ανώτερη ατμόσφαιρα βρίσκονται ακόμα σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να προκαλούν σοβαρή καταστροφή του όζοντος. Η ανοιξιάτικη αυτή ελάττωση προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών στην στρατόσφαιρα της Αρκτικής κατά την πολική νύχτα και τον ερχομό του ηλιακού φωτός στις αρχές της άνοιξης.

Related posts

Την Τρίτη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2022

Peristeri News

Οι μωβ μέδουσες επελαύνουν στις ελληνικές θάλασσες

Peristeri News

Αυτές είναι οι επικίνδυνες περιοχές για τις μωβ μέδουσες

Peristeri News

Leave a Comment