PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Χ. Καρδαράς : «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπέμπει σήμα κινδύνου»


Άρθρο του Δημάρχου Αιγάλεω Χρήστου Καρδαρά.

Με τον πλέον δραματικό τρόπο βιώνει η Αυτοδιοίκηση την δημοσιονομική και οικονομική κρίση.

Πρωτίστως τις συνέπειες αυτής της κρίσης έχουν υποστεί οι πολίτες από την αδυναμία πλέον των Δήμων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι συνεχείς μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση και οι συνεχείς περικοπές έχουν προκαλέσει εμφανή τα σημάδια δυσλειτουργίας στις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης.

Είναι έντονος ο κίνδυνος ακόμη και να διακοπούν βασικές της λειτουργίες

Οι αριθμοί αποτυπώνουν δραματικά την κατάσταση:

Τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) από 2.845 δις ευρώ το 2009 μειώθηκαν σε 1.415 το 2012, περικοπή δηλ. που φθάνει το 53%.

Τα έσοδα από την ΣΑΤΑ μειώθηκαν από 847,5 εκατ. ευρώ το 2009 σε 380 εκατ. το 2012, ενώ έχουν παρακρατηθεί περίπου 190 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των μεταβιβαστικών αρμοδιοτήτων.

Επισημαίνεται ότι ήδη από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί α) για μισθώματα σχολικών μονάδων 3.154.238 ευρώ β) για προνοιακά επιδόματα 131,026,492 ευρώ και

γ) για μεταφορές μαθητών 51.114.411 ευρώ Σύνολο 185.295.141 ευρώ που αφορούν σε δαπάνες του 2011.

Ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει ούτε με ένα ευρώ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το μεγαλύτερο από κάθε τομέα του δημοσίου μερίδιο συμμετοχής στη μείωση δαπανών μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ακόμη η μείωση δομών έχει ήδη ξεπεράσει το 70%. Από 1034 Δήμους που υπήρχαν το 2010 σήμερα υπάρχουν 325 και από 5.880 Νομικά Πρόσωπα μόλις 1.138.
Με το ενιαίο Μισθολόγιο, οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στους Δήμους φτάνουν κατά μέσο όρο το 30% και βέβαια σωρευτικά στην τελευταία τριετία ξεπερνούν το 40%.

Αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό μετά το πάγωμα των προσλήψεων το 2010 και τη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων .

Και όλα αυτά όταν έχουμε επιφορτιστεί όλο και περισσότερες αρμοδιότητες .

Από τον καθαρισμό των πόλεων και την συντήρηση του πρασίνου μέχρι την πρόνοια , τα ΚΕΠ , τους παιδικούς σταθμούς , τον πολιτισμό , τον αθλητισμό και τις σχολικές μονάδες .

Θεωρώ ότι η κεντρική εξουσία φόρτωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες ξεχνώντας όμως να εφαρμόσει την Συνταγματική επιταγή που είναι και η αντίστοιχη μεταφορά πόρων .

Η κατάσταση είναι δραματική .

Μπορεί λοιπόν να αντιληφθεί ο καθένας ότι οι μειώσεις είναι σαρωτικές, πλήττοντας την ίδια την λειτουργία του θεσμού, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι Δήμοι να προσφέρουν στους δημότες τους έργα και υπηρεσίες που οφείλει ο κάθε Δήμος να παρέχει στους πολίτες.

Όσον αφορά το Αιγάλεω

Αναμφισβήτητα οι περικοπές έχουν προκαλέσει προβλήματα και στην πόλη μας .

Αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε δραματικά δράσεις μας στον πολιτισμό , τον αθλητισμό , στην συντήρηση των υποδομών μας .

Χωρίς χρήματα πως είναι δυνατόν να συντηρήσουμε το δημοτικό μας κολυμβητήριο , το κλειστό γυμναστήριο , το δημοτικό μας στάδιο ;

Μάλιστα , με το πάγωμα των προσλήψεων και την δραματική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων και την αποχώρηση εργαζομένων μας στον τομέα της καθαριότητας λόγω συνταξιοδότησης , αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ακόμη και στον καθαρισμό της πόλης .

Μην ξεχνάμε ότι το Αιγάλεω είναι ένας αστικός δήμος , πυκνοδομημένος που η παραγωγή των οικιακών απορριμμάτων είναι μεγαλύτερη από άλλες περιοχές . Χρειαζόμαστε δηλ. και τον ανάλογο εξοπλισμό αλλά και επαρκή αριθμό εργαζομένων για να κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά την δουλειά μας .

Επίσης πρέπει να υπογραμμίσω το γεγονός ότι ο Δήμος Αιγάλεω και ειδικότερα η Δ/νση Πρόνοιας καλύπτει άλλους έξι δήμους της Δυτικής Αθήνας , περίπου δηλ. 13000 δικαιούχους. Για την εξυπηρέτησή τους διαθέτουμε μόνο 9 εργαζόμενους , όταν η παλιά Νομαρχία Δυτικού τομέα για την ίδια υπηρεσία εργάζονταν πάνω από 25 εργαζόμενοι .

Το ίδιο συμβαίνει και με την πολεοδομία μας που εξυπηρετεί άλλους 5 δήμους .

Με λίγα λόγια το Αιγάλεω έχει επιφορτιστεί ένα φορτίο που δεν του αντιστοιχεί .

Παρ΄ όλα αυτά , σε συνεργασία με τους εργαζόμενους που επιδεικνύουν πραγματική αγάπη και αφοσίωση , αγωνιζόμαστε για να είμαστε συνεπείς απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες . Όμως αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο .

Παρ΄ όλα αυτά ως Δήμος έχουμε θέσει προτεραιότητες που είναι οι δράσεις μας στα θέματα κοινωνικής πολιτικής :

  • Σε καθημερινή βάση διανέμονται πάνω από 200 συσσίτια
  • Τακτική χορήγηση τροφίμ
    ων σε οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας
  • Δημιουργούμε την Δημοτική Τράπεζα Τροφίμων
  • Δημοτική Ιματιοθήκη
  • Κοινωνικό φαρμακείο
  • Έχουμε αναπτύξει μια σταθερή συνεργασία με τους Γιατρούς καρδιάς, που κάθε Παρασκευή εξετάζονται δωρεάν ανασφάλιστοι δημότες μας
  • Ήδη λειτουργεί στον Δήμο μας Γραφείο ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και στο γραφείο ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων

Ακόμη ο Δήμος μας συμμετέχει στο κίνημα των φτηνών αγροτικών προϊόντων.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει τα μέγιστα στα δημοσιονομικά της Χώρας μας, θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε έννοια υποχωρητικότητας απέναντι στην κεντρική εξουσία .

Επιβάλλεται πλέον συντονισμένα , μέσα από τα συλλογικά μας όργανα , την ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ να αναλάβουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα γίνουν απόλυτα αντιληπτές από το κεντρικό κράτος . Να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται απαξιωτικά απέναντι στον θεσμό , τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του .

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: 76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

Peristeri News

Τι γίνεται με την αντιπυρική προστασία στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Σύσκεψη για θέματα αθλητισμού στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας

Peristeri News

Leave a Comment