PeristeriNews.gr
Οικονομία

CEO JPMorgan: Ετοιμαστείτε για «οικονομικό τυφώνα»


Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε για έναν οικονομικό τυφώνα στον ορίζοντα και συμβούλεψε τους επενδυτές να προετοιμαστούν.

«Ξέρετε, είπα ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας, αλλά θα το αλλάξω… είναι τυφώνας», είπε ο Ντάιμοντην Τετάρτη σε ένα οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

«Καλύτερα να προετοιμαστούμε», είπε ο Ντάιμονστο γεμάτο δωμάτιο αναλυτών και επενδυτών. «Η JPMorgan προετοιμάζεται και θα είμαστε πολύ συντηρητικοί με τον ισολογισμό μας».

«Αυτή τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί αυτό», είπε ο Dimon. «Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω, στο δρόμο, έρχεται προς το μέρος μας».

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan υποβάθμισαν τον περασμένο μήνα το outlook της ανάπτυξής στο 2,4% από το 3% για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, στο 1,5% από το 2,1% για το πρώτο εξάμηνο του 2023 και στο 1% από το 1,4% για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι κεντρικές τράπεζες «δεν έχουν επιλογή επειδή υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στο σύστημα», είπε, αναφερόμενος στις ενέργειες αυστηροποίησης των πολιτικών εκ μέρους των τραπεζών. «Πρέπει να αφαιρέσουν μέρος της ρευστότητας για να σταματήσουν την κερδοσκοπία, να μειώσουν τις τιμές των κατοικιών και άλλα τέτοια».

Σύμφωνα με τον Ντάιμον, η οικονομία «διαστρεβλώνεται» από τον πληθωρισμό.Τον ανησυχεί επίσης το γεγονός ότι η Fed προχωρά σε ποσοτική σύσφιξη των ομολόγων της, την ίδια στιγμή που αυξάνει τα επιτόκια.Αυτό είναι κάτι για το οποίο η αγορά δεν είναι προετοιμασμένη, λέει ο Ντίμον, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα «γράφουν [γι’ αυτό] στα βιβλία ιστορίας για 50 χρόνια».

Εκτίμησε ότι η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια λόγω των αυξανόμενων τιμών των κατοικιών και άλλων πληθωριστικών πιέσεων.

Τόνισε παρόλα αυτά ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε «εξαιρετική κατάσταση» και μπορεί να αντέξει αυτές τις προκλήσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment