PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου: Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια


Ανακοίνωση από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου:

«ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε συνθήκες ιστορικής παρακμής και παρατεταμένης κρίσης του συστήματος, η λυσσαλέα μανία για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας έρχονται για να ικανοποιήσουν την ανάγκη του κεφαλαίου για  κερδοφορία.

Ζήσαμε όμως τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση πέρυσι με την κρατική δολοφονία στα Τέμπη. Οι ζωές μας θεωρούνται αναλώσιμες: Στα Τέμπη, στο φράχτη του Έβρου, στο ναυάγιο της Πύλου, στις δολοφονίες Ρομά, στις γυναικοκτονίες, στα ασταμάτητα εργατικά ατυχήματα.

Αντίστοιχα, ιδιωτικοποίηση σημαίνει ακρίβεια. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ακρίβυνε το ρεύμα, με το χρηματιστήριο ενέργειας ακρίβυνε η θέρμανση, για να μην μιλήσουμε για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια των σουπερ μάρκετ ή τον πληθωρισμό που μικραίνει μισθούς και αγοραστική δύναμη.

Με την ψήφιση στη βουλή του νόμου για τα «Μη Κρατικά, Μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια» έρχεται να μπει τέλος στο τελευταίο «καταφύγιο» της δημόσιας και δωρεάν παιδείας στην Ελλάδα. Επίσης μπαίνει τέλος και στη λογική κατοχυρωμένου επαγγελματικού δικαιώματος για όποιον τελειώνει μία σχολή ίδιου αντικειμένου.

Πρόσφατα συζητιέται και η αντικατάσταση των εισαγωγικών εξετάσεων στην 3βαθμια εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό απολυτήριο.

Ο κ. Μπαμπινιώτης μάλιστα βεβαιώνει πως «μπορεί οι πανελλήνιες εξετάσεις να είναι αδιάβλητες, αλλά είναι άδικες και καθιερώνουν οιονεί φροντιστήριο» για τους μαθητές του λυκείου! Δηλαδή αν μεταφερθούν οι εξεταστικοί κόφτες και στις 3 τάξεις του Λυκείου θα πάψει το «οιονεί φροντιστήριο», το οποίο στην πραγματικότητα θα μεταφερθεί στο γυμνάσιο, ή ακόμα και στο δημοτικό;

Η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που πέταξε έξω 40.000 υποψήφιους από τα πανεπιστήμια, είναι δίκαιη; Η υποβάθμιση των πτυχίων των δημόσιων Πανεπιστημίων και η επαγγελματική τους εξίσωση με αυτά των κολλεγίων είναι δίκαιη;

Πλέον κατακτήσεις του Φοιτητικού Κινήματος, όπως η δωρεάν σίτιση για όλους-ες, τα δωρεάν συγγράμματα, η στέγαση στις εστίες των σχολών, αμφισβητούνται συστηματικά, ενώ τα κριτήρια για την παροχή τους γίνονται όλο και λιγότερους.

Το Νομοσχέδιο προβλέπει πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισο τρόπο εισαγωγής, δίδακτρα και στα προπτυχιακά, ενώ προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμη και των πτυχίων των κολλεγίων μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που θα γίνει σύντομα.

Δεν είναι όμως δίκαιο η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση να εξαρτάται από το πορτοφόλι της κάθε οικογένειας.

Δεν μπορεί να είναι ανεκτό η αδικία να γίνεται νόμος. Δεν είναι ανεκτή η διάλυση των πτυχίων! Δεν είναι ανεκτό να μετατρέπεται το πτυχίο σε ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Δεν είναι ανεκτό τα νέα παιδιά να μπαίνουν στο κυνήγι επί πληρωμή πιστοποιητικών και σεμιναρίων για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά δικαιώματα όλων προς τα κάτω!

Η νεολαία σηκώνει ανάστημα:

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στην παιδεία, στην υγεία, στα δικαιώματα, στη ζωή.

Απέναντι σε μία αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται με επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων!

Κι εμείς, μαζί με αυτούς που αγωνίζονται, απαιτούμε:

  • Χρηματοδότηση σε Παιδεία, Υγεία.
  • Ικανοποίηση στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς!
  • Αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αντί να ξοδεύονται 7 δις κάθε χρόνο σε εξοπλισμούς για το ΝΑΤΟ για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης. Αντί η κυβέρνηση να δίνει 8,2 δις για την αγορά F35 και να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε βρώμικες αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η νεολαία διαδηλώνει ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η νεολαία παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, ενάντια στην στρατηγική της ΕΕ που θέλει την Παιδεία στο άρμα της αγοράς.

Η νεολαία διεκδικεί μια άλλη Παιδεία σε μία άλλη κοινωνία!

Είμαστε μαζί τους. Τώρα χρειάζεται το πιο ευρύ μέτωπο αγώνα, να μπουν μπροστά οι μάχιμες δυνάμεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος στο πλάι της νεολαίας που αγωνίζεται. Η κυβέρνηση μπορεί να ηττηθεί, το νομοσχέδιο μπορεί να μπλοκαριστεί».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/4

Peristeri News

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός 4 εκατ. ευρώ για τα smart cities στο Δήμο Περιστερίου

Peristeri News

Περιστέρι: Πρόγραμμα δράσεων των ΚΕ.ΦΙ. του μηνός Μαΐου 2024

Peristeri News

Leave a Comment