• Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Αποσύρεται το AVANDIA

Peristeri News
Σεπτέμβριος24/ 2010

Το φαρμακευτικό σκεύασμα AVANDIA θα αποσυρθεί από την αγορά καθώς υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι το φάρμακο ευθύνεται για καρδιακά εμφράγματα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρεται ότι το AVANDIA “θα σταματήσει να διατίθεται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες”.

Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών να περιοριστεί η πρόσβαση στο συγκεκριμένο φάρμακο αλλά δεν προχώρησαν στην καθολική απαγόρευση του.

Έτσι επιτρέπεται στην φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline να συνεχίσει τη διάθεση του φαρμάκου στην αμερικανική αγορά. Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι το φάρμακο θα διατίθεται σε νέους ασθενείς μόνο στην περίπτωση που δεν μπορούν να ελέγξουν το διαβήτη με άλλα σκευάσματα.

” H FDA παίρνει αυτή την πρωτοβουλία για να προστατέψει τους ασθενείς, μετά από προσεκτικές προσπάθειες εκτίμησης των ωφελημάτων και των κινδύνων”, δήλωσε η επίτροπος Μάργκαρετ Χάμπουργκ. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η FDA αποφασίζει να παραμείνει το AVANDIA στην αγορά παρά τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις τόσο από ιατρικούς κύκλους όσο και από πολιτικούς για να αποσυρθεί το φάρμακο. Η FDA ενέκρινε για πρώτη φορά την κυκλοφορία του φαρμάκου το 1999 και έγινε το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις διεθνώς για τη ρύθμιση του διαβήτη.