PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Αποφάσεις 9ης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής


Τα κυριότερα εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την 9η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Kατά τις εργασίες της 9ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ομόφωνα ψηφίστηκε η σκοπιμότητα δαπάνης για τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που θα διεξαχθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Γ. Γαβρίλης τόνισε: «η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά αναγνωρίζοντας την ορθότητα του μηνύματος « Η πρόληψη σώζει ζωές» , προγραμματίζει, σε συνεργασία με την Μονάδα Μαστού του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ, την υλοποίηση σε πρώτο στάδιο δυο ενημερωτικών ημερίδων στους Δήμους Περάματος και Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ανοικτές στο σύνολο των γυναικών της περιοχής και επιπλέον, ειδικά για τις άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες που βιώνουν το πιο σκληρό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης, δωρεάν εξετάσεις του μαστού. Το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των δαπανών διοργάνωσης θα είναι έως 5000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ». Τέλος ο κος Γαβρίλης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Καλογεράκο, που πρότεινε αρχικά το θέμα και στη συνέχεια το εισηγήθηκε ο ίδιος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σχετικά με το θέμα η κ. Μπαλού, εκπροσωπώντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε πως είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα γιατί η λαϊκή οικογένεια σε μεγάλο βαθμό είναι αποκλεισμένη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Επομένως τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αξία αν συνδέονται με τις λαϊκές διεκδικήσεις για δημόσια και δωρεάν παροχή υγείας, υψηλού επιπέδου.

Τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς την Περιφερειακή Αρχή όσο και προς τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη εξέφρασε από το Βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Κυριάκος Καλογεράκος, εκπροσωπώντας την παράταξη «180ο Η ΑΤΤΙΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ», αναφέροντας πως δίνεται η ευκαιρία στο λαό του Πειραιά και κυρίως σε κάποιες από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του, όπως είναι η Νίκαια και το Πέραμα να μπορέσουν οι ανασφάλιστες γυναίκες να κάνουν δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. «Έστω και μία γυναίκα να σωθεί, αυτό θα αποτελέσει τεράστια επιτυχία», κατέληξε ο κ. Καλογεράκος, ο οποίος είναι και Διευθυντής της Μονάδας Μαστού του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ.

«Αποχέτευση Ακαθάρτων και ΕΕΛ Οικισμών Μαρκοπούλου, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Χαλκουτσίου και Αυλώνα Δήμου Ωρωπού»

Ομόφωνα ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο και για τη γνωμοδότηση επί του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων του έργου «Αποχέτευση Ακαθάρτων και ΕΕΛ Οικισμών Μαρκοπούλου, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Χαλκουτσίου και Αυλώνα Δήμου Ωρωπού». Σύμφωνα με την εισήγηση του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Αναγνωστόπουλου, στην περιοχή μελέτης δεν υπάρχουν σήμερα δίκτυα αποχέτευσης και ΕΕΛ. Ως αποτέλεσμα, οι εξεταζόμενοι οικισμοί αποχετεύονται σε βόθρους οι οποίοι συχνά υπερχειλίζουν, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Για την επίλυση του θέματος εξετάστηκαν τέσσερεις εναλλακτικές λύσεις με προκρινόμενη εκείνη που προβλέπει την κατασκευή μιας νέας ΕΕΛ βόρεια του οικισμού Αυλώνα και δυτικά – νοτιοδυτικά των οικισμών Ωρωπού και Συκαμίνου στην περιοχή κατάντη του στενού Αυλώνα, η οποία βρίσκεται μακριά από οποιαδήποτε οργανωμένη οικιστική περιοχή, είναι οπτικά απομονωμένη και διαθέτει οδό πρόσβασης ικανοποιητικής βατότητας και περιορισμένης κυκλοφορίας.

Για την αξιολόγηση των τεσσάρων Λύσεων πραγματοποιήθηκε πολυκριτηριακή αξιολόγηση η οποία έδειξε ότι η Λύση 1 είναι προτιμότερη.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Μπαλού ανέφερε ότι το έργο λύνει μεν το αποχετευτικό πρόβλημα μιας μεγάλης περιοχής με πληθυσμό 34.000 κατοίκους, όμως χρειάζεται παρακολούθηση όσον αφορά στην συντήρηση των μεμβράνων ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα απόφραξης, στην έγκαιρη αντικατάστασή τους καθώς και να δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στη λειτουργία του συστήματος αερισμού. Ζήτησε τέλος να συμπεριληφθούν στην γνωμοδότηση του ΠΣ οι παρακάτω παρατηρήσεις που αφορούν στην κατασκευή δικτύου επαναχρησιμοποίησης της εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, στην απολύμανση εκροής με διάταξη υπεριώδους ακτινοβολίας, στην υγειονοποίηση της αφυδατωμένης ιλύος (υγρά απόβλητα) με πιο σύγχρονες τεχνικές, όχι απλά με ανάμιξη με ασβέστη.

ΜΠΕ για τον εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και μετατροπή του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Στη συνέχεια, κατά πλειοψηφία ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά στον εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και μετατροπή του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γλυφάδας, Περιφέρειας Αττικής, ιδιοκτησίας «Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Α.Ε.».

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Αναγνωστόπουλος, ανέφερε στην εισήγησή του ότι η υποβληθείσα μελέτη αποτελεί τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Τουριστικό Συγκρότημα Αστέρια Γλυφάδας και αφορά στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, και την επανάχρηση και μετατροπή τους σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα πέντε αστέρων δυναμικότητας 400 κλινών. Το Έργο περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό – αναβάθμιση και μετατροπή του υφιστάμενου κέντρου διασκεδάσεως «Αστέρια» σε χώρο Εστιατορίων – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Εκθεσιακό χώρο.

Το Έργο αποτελείται από απαραίτητα επιμέρους έργα και εγκαταστάσεις υποδομής, όπως ξενοδοχειακό συγκρότημα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, εστιατόρια, εσωτερικό οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, δίκτυα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.ά. με σκοπό όπως αναφέρεται: «την παροχή υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας.

Τέλος ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υπό μελέτη συγκροτήματος αναμένεται η προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουριστών, μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών, η βελτίωση των τουριστικών υποδομών της περιοχής και ο εκσυγχρονισμός – ενίσχυση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών.

Οι πρόσθετοι διευκρινιστικοί όροι που προτάθηκαν προκειμένου να γίνει δεκτή η μελέτη είναι οι εξής:

1. Απαγόρευση λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, των κέντρων διασκέδασης, των τυχερών παιχνιδιών και λοιπών οχλουσών χρήσεων.

2. Μέχρι την οριστική διευθέτηση, όπως προτείνεται από την πρόταση της Δ/νσης Περιβάλλοντος να καθοριστεί ελεύθερη παραλία, που θα είναι σε κοινή χρήση τουλάχιστον στο μισό του συνολικού μήκους της.

3. Σε κάθε περίπτωση να υπάρχουν είσοδοι που να εξασφαλίζουν στους πολίτες την ελεύθερη (χωρίς χρηματικό αντίτιμο) πρόσβαση στην ακτή.

4. Η συνολική περίφραξη να είναι χαμηλή και οπτικά διαπερατή.

5. Η συνολική εγκατάσταση να παραμείνει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

6. Να ακολουθηθούν όλες οι αρχές και οι περιορισμοί που προβλέπονται από το Προεδρικό διάταγμα για τις ακτές. ΦΕΚ 254/Δ/5-3-2004

7. Προστασία των αρχαιολογικών χώρων με βάση τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

8. Με βάση την πρόβλεψη του Ρυθμιστικού Σχεδίου κατά μήκος της Λ. Ποσειδώνος να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος.

9. Να τηρηθεί το νόμιμο περιτύπωμα στο χώρο των νομίμως υφιστάμενων οικοδομών και να μη γίνει επέκτασή τους.

Η εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική, Συμμέτοχοι στο αύριο» κα Αδαμοπούλου εξέφρασε τη δυσπιστία της σε σχέση με τη δυνατότητα να επιβληθούν οι όροι αυτοί σε έναν επιχειρηματία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διασφαλίσουμε οπωσδήποτε το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών του Δήμου της Γλυφάδας. Ελπίζουμε να μπορέσει να τηρηθεί έστω και ένας από τους 9 όρους. Πολύ αμφιβάλλουμε ωστόσο. Θα ψηφίσουμε λευκό, όμως, γιατί δε θέλουμε να καταψηφίσουμε μια επένδυση που μπορεί να αποφέρει θέσεις εργασίας σε έναν Δήμο που μαστίζεται και αυτός από υψηλά ποσοστά ανεργίας».

Η εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική κ. Κουτσούμπα ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα: «Με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εισάγεται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εγκρίνεται ο διπλασιασμός της δόμησης και η αλλαγή του χαρακτήρα του δασικού και αρχαιολογικού χώρου αλλά και του σημαντικού μνημείου της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής που αποτελούν τα «Αστέρια Γλυφάδας». Το ξενοδοχειακό συγκρότημα από bungalows μέσα σε πυκνό πράσινο, έργο σημαντικών ελλήνων αρχιτεκτόνων (Π. Βασιλειάδη, Μ. Βουρέκα, Π. Σακελλάριου, Α. Γεωργιάδη και Κ. Δεκαβάλλα) αποτελεί ένα κόσμημα για το Σαρωνικό. Αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα των τουριστικών εγκαταστάσεων της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, και ως τέτοιο θα έπρεπε να κριθεί διατηρητέο και να προστατευτεί. Δυστυχώς τις προηγούμενες δεκαετίες η περιοχή κακοποιήθηκε βάναυσα με παράνομες κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, που αλλοίωσαν το αρχικό συγκρότημα της δεκαετίας του 1950, και επέφεραν την καταστροφή της δασικής βλάστησης.

Την οικολογική αλλά και αισθητική αυτή κακοποίηση έρχεται να νομιμοποιήσει η προς έγκριση ΜΠΕ. Λέτε ότι δεν θα γίνουν επιπλέον έργα, πέρα από τα ήδη κτισμένα. Όμως η ίδια η εισήγηση παραδέχεται ότι πολλά από τα ήδη υπάρχοντα έργα είναι αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν με τους πρόσφατους μνημονιακούς νόμους. Και μάλιστα έχουν νομιμοποιηθεί αυθαίρετα στον αιγιαλό και το δάσος, κάτι που είναι αντίθετο με τη νομολογία του ΣτΕ και το άρθρο 24 του Συντάγματος (ούτε καν οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να θεσμοθετήσουν νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασική έκταση ή αιγιαλό!). Πώς ακριβώς η Περιφερειακή Αρχή που «θα μας τάραζε στη νομιμότητα» έρχεται τώρα να υπερψηφίσει τις παρανομίες που φωτογραφικά νομιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση; Παρανομίες που δεν θα αντέξουν καν τον έλεγχο του ΣτΕ;

Και βέβαια, όπως και η ίδια η εισήγηση παραδέχεται, το σύνολο των οικοδομημάτων ξεπερνά κατά πολύ την επιτρεπόμενη δόμηση! Πώς έγινε αυτό το «μαγικό» που θέλετε τώρα να νομιμοποιήσετε; Το μαγικό αυτό έχει να κάνει με το πώς μετράει κανείς την έκταση του «οικοπέδου». Αν μετρήσει το οικόπεδο (ιδιωτική έκταση) χωρίς τη δασική έκταση (δημόσιο κτήμα), τότε οι όροι δόμησης έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ. Αν όμως περιλάβει στην έκταση και το δάσος, όπως κάνει η Μελέτη, τότε η δόμηση φαίνεται να υπολείπεται του επιτρεπτού. Δημιουργική λογιστική, λοιπόν;

Για να γίνει κατορθωτή αυτή η «δημιουργική λογιστική», αρχικά ο δασάρχης έκρινε το σύνολο της έκτασης «χορτολιβαδική». Μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα, ο δασάρχης διώχθηκε ποινικά και η υπόθεση κρίθηκε οριστικά με την υπ’ αριθμ. 13/2003 απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτήν: 61,4 στρ. στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της έκτασης είναι «δάσος» και «αναδασωτέα έκταση» των παρ. 1 και 5 του ν.998/1979. Εκτάσεις εμβαδού 116,4 στρ. και 28 στρ. είναι «τεχνητές δασικές φυτείες» της παρ. 4, άρθρου 3 του ν.998/1979, και έκταση 72,2 στρ είναι «χορτολιβαδική έκταση» (εκ της οποίας, έκταση 29.555 τ.μ. αποτελεί αιγιαλό, άρα και αυτή δημόσιο κτήμα).

Η απόφαση 13/2003 της Δευτεροβάθμιας ΕΕΔΑ προσεβλήθη στο ΣτΕ, επειδή συνοδευόταν από υπουργική εγκύκλιο που έλεγε ότι οι «τεχνητές δασικές φυτείες» δεν προστατεύονται από το νόμο. Το ΣτΕ με την υπ’ αρ 3859/2009 απόφαση του απεφάνθη ότι οι «τεχνητές δασικές φυτείες» απολαμβάνουν συνταγματικής προστασίας παρόλο που στο νόμο 3208/2003 δεν υπάρχει ρητή αναφορά γι’ αυτές, όπως υπήρχε αρχικά στο Ν. 998/79.

Η παρούσα ΜΠΕ είναι παράνομη διότι αγνοεί το δασικό χαρακτήρα της περιοχής Αστεριών Γλυφάδας. Επίσης, από τη στιγμή που η περιοχή της «τεχνητής δασικής φυτείας», σύμφωνα με το ΣτΕ, απολαμβάνει της ίδιας συνταγματικής προστασίας όπως και το δάσος, τότε οποιεσδήποτε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων έγιναν εκεί, είναι και αυτές παράνομες, ενώ και οι όροι δόμησης πρέπει να υπολογιστούν στο υπόλοιπο «οικόπεδο» -και άρα έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

Το επιχείρημα, λοιπόν, ότι «δεν θα χτιστούν νέα έργα» είναι πλαστό, αφού με την παρούσα ΜΠΕ νομιμοποιούνται ένα σωρό παράνομα και απαράδεκτα έργα προηγούμενων χρόνων, που έχουν ήδη αλλοιώσει την αρχιτεκτονική και οικολογική αξία του αρχικού συγκροτήματος.

Τόσο η ΜΠΕ όσο και η θετική εισήγηση της Περιφέρειας Αττικής αγνοούν προκλητικά την ΣτΕ 3859/2009 η οποία αποφαίνεται ότι η τεχνητή δασική φυτεία των Αστεριών απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας ανάλογης με αυτήν των δασών. Αγνοούν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που χρονολογούνται από το 1995 με αίτημα να προστατευτεί η αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον και να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στην παραλία για όλους τους πολίτες. Αγνοούν τις διαδοχικές προσφυγές των κατοίκων στο ΣτΕ για την προστασία της έκτασης, μεταξύ των οποίων ήταν και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, όπως ο Π. Λαφαζάνης. Αγνοεί ακόμη και την στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Γλυφάδας, που κατήγγειλε αυτή τη Μελέτη και δεν την ψήφισε.

Το επιχείρημα περί «θέσεων εργασίας» που δήθεν θα δημιουργηθούν στο πεντάστερο συγκρότημα, δυστυχώς έχει φανεί στην πράξη ότι είναι απλώς ψέμα: όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή λειτουργούν με φτηνό έως τζάμπα εργατικό δυναμικό είτε μέσω voucherείτε με σπουδαστές από Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων από πολλές χώρες που κάνουν εδώ την πρακτική τους, καλύπτοντας δωρεάν τις ανάγκες των ξενοδόχων! Αφήστε που ακριβώς το ίδιο επιχείρημα περί «θέσεων εργασίας που θα χαθούν» χρησιμοποιούσε και ο Γ. Σγουρός για να πει «ναι» στην όρεξη κάθε ιδιώτη.

Το μόνο που θα συμβεί με το «πεντάστερο ξενοδοχείο» , όπως έχει συμβεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο, θα είναι ότι θα υψώσει κάγκελα στερώντας την πρόσβαση όλων των πολιτών στη θάλασσα, στο δάσος και στον αρχαιολογικό χώρο! Και η Περιφέρεια Αττικής θα έχει συναινέσει σε αυτό.

Η μόνη λύση για να ξαναγίνουν τα Αστέρια Βουλιαγμένης ένας χώρος αναψυχής για τους κατοίκους, και να τελειώσει η σημερινή τους εγκατάλειψη, είναι να καταψηφιστεί αυτή η ΜΠΕ, να κηρυχτεί νεότερο αρχιτεκτονικό μνημείο το τουριστικό συγκρότημα της δεκαετίας του 1950, να γκρεμιστούν όλα τα προσκτίσματα και να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή το συγκρότημα (άλλωστε, στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που τόσο επαγγέλλεται η Περιφερειακή Αρχή, υπάρχουν πολλά κονδύλια για αποκαταστάσεις νεωτέρων μνημείων), με προστασία του δάσους, του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και ελεύθερη πρόσβαση όλων στη θάλασσα.

Αυτό θα σήμαινε μια διαφορετική πορεία. Όλα τα άλλα τα έλεγαν και οι προηγούμενοι».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Π. Καμάρας, μιλώντας εκ μέρους της παράταξης «Αττική» τόνισε ότι η υπηρεσία έχει προτείνει μέτρα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη, διότι ενισχύουν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή που πρέπει να παρθούν. Και συμπλήρωσε: «Και για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται ρητά. Επομένως , δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο καθώς και στην εισήγηση αποτελεί προϋπόθεση, την οποία ελπίζουμε να αποδεχθεί η κατά τον νόμο αρχή που είναι το ΥΠΕΚΑ και από εκεί και πέρα να παρακολουθήσει την υλοποίηση του έργου».

O Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Π. Ευαγγελίου εκπροσωπώντας την παράταξη «1800 –Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς θα υποστηρίξουμε την πρόταση. Θεωρούμε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι από την υπηρεσία είναι ορθώς αυστηροί για να αναδείξουμε έναν χώρο αξιοποίησης και ανάπτυξης. Θέλω να τονίσω ότι εδώ δεν καλούμαστε να αδειοδοτήσουμε το χώρο, αλλά να εγκρίνουμε περιβαλλοντικούς όρους. Σαφώς και είμαστε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στο χώρο της παραλίας. Αν και δεν μπορούμε να αστυνομεύσουμε την όλη διαδικασία, διότι εμείς όρους προτείνουμε, θεωρούμε όμως ότι είναι αυστηροί οι όροι και γι’ αυτό είμαστε υπέρ της εισήγησης».

Η περιφερειακή σύμβουλος κ. Αγγελονίδη, κατήγγειλε την Περιφερειακή Αρχή, που συνεχίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης του αιγιαλού και της παραλίας, με την «αξιοποίηση» των φιλέτων του Παραλιακού Μετώπου. Δήλωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει τη μετατροπή του τουριστικού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, αφού έτσι οικοδομούνται χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή, αποκλείοντας το λαό από την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην παραλία προς όφελος του κεφαλαίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κος Χρ. Καραμάνος, επεσήμανε ότι το παρόν σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τα φαραωνικά έργα που προβλέπονταν σε προηγούμενους σχεδιασμούς, ήδη από το 2000. Σημείωσε δε ότι με τους αυστηρούς όρους, οι οποίοι προτείνονται από τον εισηγητή στο σχέδιο απόφασης, περιφρουρείται αφενός το περιβάλλον αφετέρου το δημόσιο συμφέρον. Κι αυτό γιατί υπάρχει πλήρης προστασία του αρχαιολογικού χώρου, πλήρης προστασία της δασικής έκτασης, ελεύθερη πρόσβαση χωρίς εισιτήριο στην ακτή, ενώ δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν επιπλέον, καθώς θα παραμείνουν μόνο τα υπάρχοντα κτίσματα που απλά ανακαινίζονται.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Χ. Καπάταης τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι όροι που προτάθηκαν, δεν μπήκαν τυχαία στη μελέτη. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, η λειτουργία του ξενοδοχείου θα αποτρέψει τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων καθώς επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ( κυκλοφορία, ύδατα κλπ.). Επιπλέον, τόνισε ότι η Περιφέρεια θέτει μεν τους όρους, προσδοκεί όμως και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μεριμνήσουν για το σεβασμό και την τήρησή τους, ενώ κατέληξε πως με τη λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Κατά» της εισήγησης ψήφησαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανάσα για την Οικολογία», η εκπρόσωπος της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ» και η «Ελληνική Αυγή» καθώς επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Άννα Βασιλάκη, Ιωάννης Πρωτονοτάριος, Φλωρεντία Νικολιδάκη και Ζωή Ράϊκου.

«Λευκό» ψήφισε η παράταξη «Αττική-Συμμέτοχοι στο αύριο», καθώς επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Παναγιώτης Πατσαβός, Ασημάκης Μαντάς, Παρασκευή Τουτουντζή και Απόστολος Γούλας, ενώ απείχε ο Κώστας Βλάχος.

ΜΠΕ για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ)

Εν συνεχεία, συζητήθηκε η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 181,7 MW (79 Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό έργων των εταιρειών Αιολικά Πάρκα Παλιόπυργος Α.Ε. ισχύος 13,8 MW, Αιολικά Πάρκα Κερασιάς Α.Ε. ισχύος 27,6 MW, Αιολικά Πάρκα Μύτικα Α.Ε. ισχύος 29,9 MW, Αιολικά Πάρκα Πλάτανος Α.Ε. ισχύος 13,8 MW, Αιολικά Πάρκα Μηλιάς Α.Ε. ισχύος 18,4 ΜW, Αιολικά Πάρκα Σπηλιάς Α.Ε. ισχύος 29,9 MW, Αιολικά Πάρκα Ανατολής – Πρινιά Α.Ε. ισχύος 16,1 MW, Αιολικά Πάρκα Καθάρας Α.Ε. ισχύος 32,2 MW, στις θέσεις ΠΑΛΙΟΠΥΡΓΟΣ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΜΗΛΙΑ, ΣΠΗΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΚΑΘΑΡΑ, αντίστοιχα του Δ. Καρύστου (Π.Ε. Ευβοίας), και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 kV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης και Παιανίας στην Αττική» της Περιφέρειας Αττικής.

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αναγνωστόπουλος, ανέφερε εισηγούμενος το θέμα: «Η παρούσα εισήγηση αφορά μόνο στο τμήμα του έργου που υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή στο υπόγειο Δίκτυο Υψηλής Τάσης 150 kV, από το σημείο προσαιγιάλωσης στην θέση «Βελάνι – Αγ. Νικόλαος Ραφήνας» έως το ΚΥΤ Παλλήνης.

Το συγκεκριμένο τμήμα του έργου υπάγεται διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και διέρχεται από τους Καλλικρατικούς Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παιανίας και Παλλήνης, στις Δημοτικές Ενότητες Ραφήνας, Σπάτων – Λούτσας, Παιανίας, Παλλήνης και Γλυκών Νερών.

Σκοπός της αλλαγής της όδευσης της υπόγειας Γραμμής Υψηλής Τάσης 150 kV στην Αττική, είναι, σύμφωνα με τη συνημμένη ΜΠΕ, να αποφεύγεται η διέλευση από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, χωρίς αλλαγή ούτε του σημείου προσαιγιάλωσης στη Ραφήνα, ούτε της κατάληξης της γραμμής στο ΚΥΤ Παλλήνης, αφενός λόγω ύπαρξης τεχνικών δυσκολιών (π.χ. πολλά υφιστάμενα υπόγεια δίκτυα κατά μήκος της λεωφόρου), αφετέρου λόγω του σημαντικού εμπορικού και κυκλοφοριακού φόρτου (καταστήματα, οχήματα, Μαραθώνιος κλπ)».

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτρης Μάρκου, ανέφερε αρχικά πως η εισήγηση της Περιφέρειας Αττικής τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, εφόσον βέβαια τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις. Ο κ. Μάρκου συνεχίζοντας την εισήγησή του πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο, αλλά θα είναι αυστηρός, όπως είπε, στο κομμάτι που αφορά στην αποκατάσταση των οδών από τις οποίες πρόκειται να περάσει ο αγωγός.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Παλλήνης, κ. Απόστολος Βολιώτης υποστήριξε πως η συζήτηση αυτού του θέματος θα ήταν καλύτερα να αναβληθεί, αφού δεν έχει περάσει ως θα όφειλε από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης. Παράλληλα, επισήμανε ο κ. Βολιώτης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο αγωγός πρόκειται να περάσει σε πολύ κοντινή απόσταση από ένα Νηπιαγωγείο και φυσικά μέσα από πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Εκπροσωπώντας την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ», η κ. Κατερίνα Αδαμοπούλου συντάχθηκε αρχικά με την άποψη ότι η συζήτηση του θέματος θα έπρεπε να αναβληθεί, εφόσον δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων Δημοτικών Συμβουλίων, παρόλα αυτά όμως, μόλις εκείνη τη στιγμή έγινε γνωστό στο Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι υπήρχε τελικά η σύμφωνη και μάλιστα ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου, τότε τάχθηκε κατά της αναβολής του μεν, αλλά δήλωσε πως η παράταξή της θα ψηφίσει «λευκό», καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συζήτηση αυτού του θέματος.

Η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μπαλού, τόνισε ότι η Περιφερειακή αρχή μένει πιστή στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που έχει σαν αποτέλεσμα να ακριβοπληρώνουν τα λαϊκά στρώματα την ενέργεια μέσω ειδικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κατήγγειλε την προσπάθεια παραπλάνησης του Σώματος από την τοποθέτηση του Δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδας, κ. Μάρκου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημείωσε ότι το θέμα έχει ξαναέρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 11/12/2014, όπου και είχε αναβληθεί με ομόφωνη απόφαση του Σώματος λόγω έλλειψης αρκετών στοιχείων και σαν συνέχεια της, από 27/10/2014 αρνητικής γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου, λόγω έλλειψης στοιχείων αλλά και της αρνητικής Μελέτης του ΕΜΠ ως προς τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ευπαθείς ομάδες και κυρίως σε παιδιά. Επεσήμανε ότι η εισήγηση μας δεν αναφέρει με ποιο σκεπτικό εκλείπουν οι προαναφερθέντες λόγοι. Ανέδειξε επίσης ότι κακώς δεν εξετάζεται η επιβαρυντική συνέργεια σημαντικών πηγών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (γραμμές υπόγειας ή εναέριας υψηλής τάσης και υποσταθμοί ΔΕΗ).

Ο κ. Παύλος Καμάρας της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ», αρχικά τόνισε ότι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι οφείλουν να έχουν τον πρέποντα σεβασμό στους Δημάρχους και γενικά τους αιρετούς της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης που επισκέπτονται το Περιφερειακό Συμβούλιο, και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις θέσεις των Δήμων τους όπως αυτές εκφράζονται από τους ίδιους ή τις αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων.

Επί του θέματος δήλωσε ότι η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ», τάσσεται υπέρ της εισήγησης της Υπηρεσίας, αφού πρόκειται για αναπτυξιακό έργο ενώ δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από τους εμπλεκόμενους Δήμους.

Ενώ ο κ. Χάρης Δαμάσκος, επίσης της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ», παίρνοντας το λόγο τόνισε τη σπουδαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και από περιβαλλοντικής. Κάνοντας μάλιστα μία αντιπαραβολή με τον επιζήμιο τρόπο που λειτουργεί η ΔΕΗ, η οποία στηρίζεται στην εκμετάλλευση του Λιγνίτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, ανέδειξε την άμεση ανάγκη εκμετάλλευσης του αέρα και του ήλιου στην χώρα μας, κάτι που όπως είπε είναι και αναπτυξιακού χαρακτήρα και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και τέλος, θα ήταν σωστό για το περιβάλλον.

Ακόμα επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία, είναι ο αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα διέλθει μέσα από κατοικημένες περιοχές, να πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας, που προβλέπονται από το νόμο.

Η γνωμοδότηση για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. «Κατά» της εισήγησης ψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», η «Ελληνική Αυγή» και η εκπρόσωπος της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ». «Λευκό» ψήφισε η παράταξη «Αττική-Συμμέτοχοι στο αύριο».

Τέλος, ομόφωνα καταψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα η πρώτη αφορούσε τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικοί Σταθμοί στις νήσους Λέρο, Κάλυμνο, Ψέριμο και Κω συνολικής ισχύος 348 MW και η διασύνδεσή τους με το διασυνδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας»,

και η δεύτερη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών» στο Γαλατά του Δήμου Τροιζηνίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για το πασχαλινό τραπέζι

Peristeri News

Περιφέρεια Αττικής: Απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης των πολιτών

Peristeri News

Χρηματοδότηση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στον Δήμο Περιστερίου από την Περιφέρεια Αττικής

Peristeri News

Leave a Comment