PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Αποφάσεις 18ης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου


Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια της χθεσινής του Συνεδρίασης, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και Δυτική Αττική, και έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, αποφάσισε.

Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια της χθεσινής του Συνεδρίασης, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και Δυτική Αττική, και έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

  • Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς του άτυχου πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά της Ελευσίνας.
  • Να εκφράσει τη βαθιά του ανησυχία για τη συνεχιζόμενη καταστροφή των τελευταίων δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής.
  • Να εξετάσει τη δυνατότητα της έως ένα βαθμό συμβολής του στην αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, μετά από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
  • Να καλέσει την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν και να επιχορηγήσει με μεγαλύτερο ποσοστό τη δαπάνη που θα προκύψει.
  • Η αστυνομία και η πυροσβεστική θα πρέπει από κοινού να δουν το θέμα της παραβατικότητας και της καύσης των ελαστικών στη Δυτική Αττική και να υπάρξουν αποφάσεις που θα ληφθούν από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εκτενή ενημερωτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, μετά από σχετικό αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία έφερε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, υποστηρίζοντας ότι «ο όποιος σχεδιασμός και τα μέτρα αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν αναποτελεσματικά και πάσχουν κυρίως στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση πριν οι πυρκαγιές επεκταθούν και γίνουν ανεξέλεγκτες».

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Χρυσάνθη Κισκήρα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής παρέθεσε πλήρη απολογισμό με κατ’ εκτίμηση στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας) και ενημέρωσε το Σώμα για την άμεση σύσταση Επιτροπών Διενέργειας εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών για κτίσματα από την πυρκαγιά της 16ης Ιουνίου στις περιοχές των Δήμων Λαυρεωτικής, Σαρωνικού και Παλλήνης, καθώς και για τη διενέργεια αυτοψιών από συνεργεία της Περιφέρειας στις καμένες περιοχές και καταγραφή των οικημάτων και των εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές, αυτοψίες οι οποίες ξεκίνησαν ήδη το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουνίου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις κινήσεις που έγιναν στις πυρκαγιές της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικινδυνότητα και τα πρόσθετα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής από κρούσματα παραβατικότητας και καύσης ελαστικών.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Φουντάς, κατέθεσε αναλυτικά την κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής στις πυρκαγιές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και της Σαλαμίνας, παραθέτοντας και το κόστος αυτής, που ανήλθε σε 270.000 ευρώ. (επισυνάπτεται η εισήγηση)

Παρών στη Συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την παρουσία και τη συνδρομή της ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης στο ΠΕΠ Αττικής, αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν στο Δήμο Σαρωνικού.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κλείνοντας τη Συνεδρίαση, επανέλαβε τις αρμοδιότητες, την προετοιμασία, τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες και τις προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτές παρατέθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα της πυροπροστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και δήλωσε, απαντώντας παράλληλα στο Δήμαρχο Σαρωνικού:

«Συνδράμουμε, στηρίζουμε και είμαστε παρόντες καθ’ υπέρβαση και με όποιον τρόπο και μέσο διαθέτουμε, στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είμαστε επισκέπτες ή τουρίστες στα σημεία των πυρκαγιών. Το αποδείξαμε όλοι. Και οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν.

Επαναλαμβάνω ότι, μπορεί ο σχεδιασμός να ήταν σωστός αλλά στην υλοποίηση απέτυχε και καθιστώ ξανά σαφές ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής είναι επικουρικός και αφορά στην πρόληψη ενώ το έργο της κατάσβεσης ανήκει στο Υπουργείο και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Το θέμα της πυροπροστασίας είναι υπόθεση όλων και του καθενός ξεχωριστά και γι’ αυτόν το λόγο επιβάλλεται να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να υπάρξει αλληλεγγύη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας. Να υπάρξουν ώριμες μελέτες για να εντάσσονται χρήσιμα για τους πολίτες έργα στο ΠΕΠ Αττικής. Να μπορέσουμε να στηρίξουμε και την Ανατολική και τη Δυτική Αττική σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το αποθεματικό της τέως Νομαρχίας Αθηνών δεν το ξοδέψαμε, για να μπορούμε να συμβάλλουμε όταν ο πολίτης μας έχει ανάγκη, σε μία στιγμή που τα έσοδα της Περιφέρειας μέσω των ΚΑΠ περικόπτονται δραματικά. Ποιός άλλος φορέας το κάνει αυτό; Διαθέτουμε: 13 εκ. ευρώ για τις αποζημιώσεις των οικογενειών των θυμάτων της Ρικομέξ, 10 εκ. ευρώ για τα κατεστραμμένα καταστήματα στο Κέντρο της Αθήνας, 10 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών στους κόμβους φωτεινής σηματοδότησης και συνυπολογίζουμε τις δαπάνες για τα μισθώματα των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για τη μεταφορά των μαθητών ΑΜΕΑ.

Και θα συνεχίσουμε – στο μέτρο που μπορούμε – να στηρίζουμε οικονομικά τους Δήμους, με τελικό αποδέκτη τους πολίτες. Γιατί όταν καίγονται σπίτια, αυτό που προέχει είναι ο άνθρωπος.

Τονίζω, όμως, ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να υποκαθιστά – διοικητικά, θεσμικά και οικονομικά – ούτε το Κεντρικό Κράτος ούτε κανέναν άλλο φορέα. Ας συναισθανθούν όλοι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί κι ας αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment