PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Αποδεχθείτε το κούρεμα»



Αυστηρό μήνυμα προς τις Τράπεζες, προκειμένου να δεχθούν το μεγάλο κούρεμα της τάξης του περίπου 50% που αναμένεται να αποφασιστεί, έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυστηρό μήνυμα προς τις Τράπεζες, προκειμένου να δεχθούν το μεγάλο κούρεμα της τάξης του περίπου 50% που αναμένεται να αποφασιστεί, έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού επανέλαβε ότι οι στόχοι της Ελλάδας είναι μια ασφαλής λύση και η άρση μέρους του χρέους από τις πλάτες των πολιτών αυτής της χώρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ψυχραιμίας, νηφαλιότητας και επισήμανε ότι πρέπει να συμβάλλουν όλοι.

Στο σημείο αυτό αναφέθηκε πρώτα στις τράπεζες,υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει και αυτές να αναλάβουν μέρος των βαρών προκειμένου να βοηθήσουν στην εθνιή προσπάθεια, να εξυγειανθούν και να επενδύσουν επιτέλους στην πραγματική οικονομία.»

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς ζητώντας τους να βοηθήσουν ώστε να κλείσει αρχικά η συμφωνία με τους δανειστές και στη συνέχεια να υλοποιηθεί.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στη μέση, ότι είναι σκληρή και ότι οι Ελληνες έχουν αποδείξει ότι αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους. Κατέληξε δε ότι τώρα είναι η ώρα της ίδιας της Ευρώπης να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει ελπίδα, ευημερία και προοπτική για όλους τους λαούς.

Ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες όπου θα παραμείνει για την αυριανή επαναληπτική και καθοριστική σύνοδο κορυφής.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες ήμουν στις Βρυξέλλες, σήμερα ξαναφεύγω για τις Βρυξέλλες, διότι συνεχίζεται μια σκληρή διαπραγμάτευση, και σε τεχνικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Η διαπραγμάτευση αφορά, πρώτα απ’ όλα, στην ίδια την Ευρώπη, διότι η κρίση δεν είναι απλά ελληνική, είναι πια ευρωπαϊκή. Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει επανειλημμένα, όχι απλώς ότι αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά ότι θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα μας, ώστε να γίνει μια χώρα βιώσιμη, αναπτυξιακή, με διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τώρα, είναι η ώρα η ίδια η Ευρώπη να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που απαιτούνται, ώστε να σταματήσει αυτή η προϊούσα κρίση, η οποία δημιουργεί ανασφάλεια σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την Ελλάδα, η διαπραγμάτευση έχει δύο στόχους. Έχουμε δύο καθαρούς στόχους: η λύση να είναι ασφαλής, να παρέχει ασφάλεια και σιγουριά για τον Έλληνα πολίτη και, δεύτερον, η λύση να άρει σημαντικότατα βάρη από το χρέος, αυτό που παραλάβαμε, που σήμερα αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης στην πλάτη του. Αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον.

Αυτός είναι ο εθνικός στόχος και, σε αυτό τον εθνικό στόχο, πρέπει όλοι να συμβάλουν. Και όταν λέω «όλοι», εννοώ και τις τράπεζες, οι οποίες θέλουμε βεβαίως να εξυγιανθούν και να επενδύσουν επιτέλους και στην πραγματική οικονομία, αλλά πρέπει κι αυτές να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους αυτού του μεγάλου προβλήματος – να υπάρχει, δηλαδή, μια δίκαιη κατανομή των βαρών.

Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει όλοι να συμβάλουν, όλοι οι υπεύθυνοι – πολιτικές ηγεσίες, κόμματα, φορείς – με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, και σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αλλά και αύριο, στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, που θα είναι και αυτή ουσιαστική.

Με αυτή την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης, φεύγω σήμερα εκ νέου για τις Βρυξέλλες.

Ο στόχος είναι – και αυτή είναι και η ελπίδα – να μπορέσει η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι όλοι θέλουμε μια Ευρώπη, που θα δώσει ελπίδα, ευημερία και προοπτική. Πόσο μάλλον εμείς, που θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα, για να μπούμε ακριβώς σε μια πορεία αναπτυξιακή, σιγουριάς και ευημερίας.

Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Peristeri News

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι

Peristeri News

Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Leave a Comment