PeristeriNews.gr
Οικονομία

Από τον ΟΤΕ ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις


Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος όπως όλα δείχνουν θα… σύρει τον χορό των αποκρατικοποιήσεων.

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος όπως όλα δείχνουν θα… σύρει τον χορό των αποκρατικοποιήσεων, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό που κάνει η κυβέρνηση θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα παραχωρήσει μετοχές του σε ιδιώτες προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα.

Ουσιαστικά θα πρόκειται και για την πιο εύκολη πώληση ποσοστού μετοχών δημόσιου οργανισμού σε ιδιώτες επενδυτές. Και αυτό γιατί θα πουληθεί ένα ποσοστό της τάξης του 10%, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ μόλις στο 5%.

Με την αξιοποίηση αυτή δεν αναμένεται να υπάρξουν και σημαντικές αντιδράσεις. Αντιθέτως, όπως όλα δείχνουν θα μπει ένα αξιοσέβαστο ποσοστό στα κρατικά ταμεία (γίνεται λόγος για 400 εκατομμύρια ευρώ), που θα συμβάλει στην ταχύτερη έξοδο της χώρας από την οικονομική ύφεση.

Το ποσοστό του 5% ενδιαφέρεται να εξαγοράσει η γερμανική Deutsche Telekom, που ούτως ή άλλως ελέγχει τον ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Οπως όλα δείχνουν όμως, θα παζαρέψει αρκετά το τίμημα και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει τη συμφωνία, ευελπιστώντας ότι θα πετύχει καλύτερη τιμή.

Η Deutsche Telekom ποντάρει στο γεγονός ότι δεν θα βρεθεί άλλος αγοραστής, μιας και δύσκολα θα έμπαινε κανείς με ένα τόσο μικρό ποσοστό σε έναν οργανισμό που σχεδόν εξ ολοκλήρου θα ελέγχει ο γερμανικός κολοσσός. Αυτή την εποχή δε, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, οπότε δύσκολα θα έδινε κάποιος τόσα πολλά χρήματα.

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να πιέζουν για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Αλλωστε, όπως δήλωσε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Ολι Ρεν, «η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να αρχίσει να εφαρμόζει το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μείωση του χρέους, καθώς αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment