PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ από ομόλογα


Με μειωμένο επιτόκιο συγκριτικά με την προηγούμενη δημοπρασία το ελληνικό δημόσιο άντλησε σήμερα 1,17 δισ. ευρώ.

Με μειωμένο επιτόκιο συγκριτικά με την προηγούμενη δημοπρασία το ελληνικό δημόσιο άντλησε σήμερα 1,17 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, η οποία αποτέλεσε ένα θετικό τεστ για το κόστος δανεισμού του δημοσίου στις αγορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το επιτόκιο της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 4,54% έναντι 4,82%, που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 14ης Σεπτεμβρίου.

Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στα 3,95 δισ. ευρώ και υπερκάλυψαν κατά 4,22 φορές το ζητούμενο ποσό, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι, το αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό ήταν 900 εκατ. ευρώ.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί μετά την ανακοίνωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι μπορεί να παρατείνει το χρόνο αποπληρωμής των δανείων της και από την Κίνα ότι σχεδιάζει την αγορά ελληνικών ομολόγων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σχετικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας της αποπληρωμής των δανείων από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει επισήμως κάτι τέτοιο, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση.

Επίσης σημείωσε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ σε ότι αφορά την εικόνα των spreads και την αντίδραση των χρηματαγορών, δήλωσε πως οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει τον κίνδυνο σε ότι αφορά την Ελλάδα.

«Εμείς έχουμε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους υλοποιούμε απαρέγκλιτα και η απαρέγκλιτη υλοποίησή τους θα μας βγάλει από την κρίση, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί μέσα από το ΠΣΑ», δήλωσε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις και μάλιστα όταν φαίνεται ότι ο σκοπός μας επιτυγχάνεται».

Αντίθετη με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι η Γερμανία, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Στο μεταξύ, επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων και τον ακριβή προσδιορισμό του ελλείμματος για το 2009, θα έχει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που έφθασε χθές στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment