PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αντιδράσεις στο εξωτερικό για τα αποτελέσματα των εκλογών



Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης αλλά και των πολιτικών απέναντι στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα;

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης αλλά και των πολιτικών απέναντι στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα;

Αρχικά, η πρώτη αντίδραση έρχεται από το χρηματιστήριο του Τόκιο όπου κινείται ανοδικά σε ποσοστό 1,80% με το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ο δείκτης Nikkei 225 κέρδιζε 154,23 μονάδες, φτάνοντας στις 8723,55 μονάδες

Έτοιμοι να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί προσεχώς δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομίας της G7, της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες εκφράζουν ακόμη την πεποίθησή τους ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομίας εκφράζουν την ικανοποίησή τους «για τη δέσμευση της ευρωζώνης να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας στους κόλπους της ευρωζώνης».

Σημειώνεται ότι η G7 συγκροτείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Επίσης δημοσίευμα του Dow Jones Newswires έβγαζε κυβέρνηση στην Ελλάδα και μάλιστα με τη συμμετοχή μόνο δύο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ προχωράει στην αποκάλυψη και του ονόματος του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, με επικρατέστερο όνομα για την ανάληψη του “καυτού” υπουργείου Οικονομικών, αυτό του Σταύρου Δήμα.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, εξέφρασε, σε μια πρώτη αντίδρασή του, «ανακούφιση» για το γεγονός ότι οι πανευρωπαϊκές δυνάμεις διαθέτουν προφανώς την πλειοψηφία και ελπίζει αυτό να ισχύει και μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπιντελέγκερ σε δηλώσεις του στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αυτήν την άποψη εκπροσωπούν και άλλοι πολιτικοί της ΕΕ, με τους οποίους είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ ως προς την περαιτέρω στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, ο ίδιος μπορεί να φανταστεί ότι θα υπάρξει κάποια κινητικότητα στο χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ», ο καγκελάριος Φάιμαν, απαντώντας στο ερώτημα τί θα κάνει η ΕΕ σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τονίσει πως είναι κακό να υπαγορεύει κανείς σε μια χώρα τι πρέπει να γίνει «στην περίπτωση α, β ή γ», καθώς αυτό ισοδυναμεί με μια απειλή και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κανείς με αυτόν τον τρόπο απέναντι σε άλλες χώρες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να απειλούμε τους Έλληνες».

Η Κίνα καλωσόρισε το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, δίνοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα της Αθήνας να παραμείνει στο ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η σταθερότητα στην ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ζιου Γκουάνγκ Γιαο στο Λος Κάμπος του Μεξικό, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της G20.

«Ελπίζουμε πως η νέα κυβέρνηση θα έχει σταθερές βάσεις και θα μπορεί να διατηρήσει τη σταθερότητα» δήλωσε ο Ζιου, τονίζοντας την πεποίθηση του Πεκίνου ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών, δήλωσε ο Ζιου, ο οποίος μετέβη στο Μεξικό μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας, Χιου Τζιντάο.

Τα ξένα μέσα μετά τα πρώτα exii polls

Τα βλέμματα των ξένων ΜΜΕ είναι στραμμένα στις κρίσιμες ελληνικές εκλογές.

Η γαλλική «Le Monde» έχει δεύτερο θέμα, μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, τις ελληνικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων καλύπτει με συνεχή ενημέρωση λεπτό προς λεπτό. Μετέδωσε το πρώτο exit poll, χαρακτηρίζοντας το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως «Δεξιούς Εθνικιστές» και τη Χρυσή Αυγή ως «Νεοναζί».

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «οριακή εκλογική ισοπαλία Δεξιάς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως και στις 6 Μαΐου, στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής και στην είσοδό της στη Βουλή με ποσοστό άνω του 6% δίνει στο πρώτο της σχόλιο η γαλλική «Le Figaro», σημειώνοντας πως διαψεύδονται οι ελπίδες που υπήρχαν αυτό το «βίαιο μόρφωμα» να εξοβελιστεί από το Κοινοβούλιο και υπογραμμίζοντας πως τελικά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του, εκμεταλλευόμενο ξενοφοβικά αντανακλαστικά μέρους του εκλογικού σώματος.

Ο βρετανικός «Guardian» παραπέμπει από την πρώτη του σελίδα τους επισκέπτες του να παρακολουθήσουν τη συνεχή και λεπτό προς λεπτό ανταπόκρισή του για τις ελληνικές εκλογές. Πρώτος τίτλος του ρεπορτάζ του: «Στήθος με στήθος τα δύο πρώτα κόμματα», με κεντρική φωτογραφία τον Αλέξη Τσίπρα από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.

Για αποτέλεσμα «στην κόψη του ξυραφιού», που θα έκανε παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση ακόμα και για το ποιο κόμμα θα καταλάβει την πρώτη θέση, κάνει λόγο το BBC στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls.

Για πολιτικό θρίλερ κάνει λόγο και η Telegraph, που σημειώνει ότι οι 50 έδρες – μπόνους του πρώτου κόμματος θα κριθούν πιθανότατα με ελάχιστη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το CNN διέκοψε μετέδωσε με έκτακτη ανάρτηση το πρώτο exit poll

Η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης: «Η Ελλάδα ψηφίζει πάνω στην Ευρώπη. Συντηρητικοί και Αριστερά (σ.σ. βρίσκονται) στήθος με στήθος».

Για μάχη που θα κριθεί με βραχεία κεφαλή μεταξύ των «συντηρητικών φιλοευρωπαίων» και της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» κάνει λόγο η ιταλική «Corriere della Sera».

Aποτέλεσμα που αντανακλά από τη μια την καταδίκη της λιτότητας και από την άλλη τον φόβο του ελληνικού λαού για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη βλέπει στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των exit polls το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του πρωθυπουργού Φίτσο

Peristeri News

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

Peristeri News

Σλοβακία: Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ο Ρόμπερτ Φίτσο

Peristeri News

Leave a Comment