PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ανείπωτη η τραγωδία, στους 74 οι νεκροί από τις πυρκαγιές


Χωρίς τέλος η τραγωδία στην ανατολική Αττική, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά αυξάνεται συνεχώς.

Σε 74 ανέρχονται σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τις πυρκαγιές, ενώ δεκάδες είναι οι κλήσεις για αγνοουμένους, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Σε ενημέρωσή της, η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη ανέφερε πως οι ενήλικοι τραυματίες ανέρχονται σε 164, 90 εκ των οποίων έλαβαν ήδη εξιτήριο.

Δέκα εκ των τραυματιών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 23 παιδιά, εκ των οποίων 11 έλαβαν εξιτήριο.

Η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής κάλεσε τους όσους αναζητούν άτομα που αγνοούνται, να επικοινωνούν με το 199.

Δραματικές σκηνές στα νοσοκομεία

Δραματικές σκηνές καταγράφονται και στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία έχουν αναλάβει το βάρος της υποδοχής των σορών, αλλά και των τραυματιών.

Έξω από το Γενικό Λαϊκό η κατάσταση είναι χαώδης με τους συγγενείς να συνωστίζονται και να περιμένουν είτε να δουν τους δικούς τους ανθρώπους, είτε να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο δεν τους αφήνουν να προχωρήσουν, ενώ η κατάσταση κοντεύει να βγει εκτός ελέγχου.

Μάλιστα, παραλίγο να υπάρξει και σύγκρουση συγγενών με τους αστυνομικούς, αφού ο κόσμος βλέπει στο πρόσωπο τους το άφαντο κράτος, το οποίο φέρει ευθύνη για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Αττική και τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Όσον αφορά το Σισμανογλείου, παραμένουν 26 άτομα, από τα οποία οι τρεις θα διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο.

«Οι τραυματίες είναι σε μια καλή γενικά κατάσταση. Είναι εγκαύματα, καρδιολογικά, πνευμονολογικά. Θα κοιτάξουμε να διακομίσουμε τρία περιστατικά τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα λόγω των πιο σοβαρών εγκαυμάτων που έχουν. Θα τους πάμε σε πιο εξειδικευμένο κέντρο. Υπάρχουν και ψυχολόγοι για να υποστηρίξουν όλη αυτήν την διαδικασία, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να το ελέγξουμε», τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου.

Όπως έγινε γνωστό, οι σοροί θα μεταφερθούν στο Σχιστό όπου θα γίνουν και οι ταυτοποιήσεις στα απανθρακωμένα πτώματα.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

Μια γυναίκα, με όση δύναμη της έχει απομείνει, περιγράφει πως κατάφερε να σωθεί εκείνη και ο άντρας από τις φλόγες που έγλειψαν την πόρτα του σπιτιού τους.

«Φώναξα τον άντρα μου να μπούμε γρήγορα στο αυτοκίνητο, ώσπου να βγάλουμε το αυτοκίνητό ήρθε η φωτιά, τρέξαμε εγκλωβιστήκαμε γιατί ήταν όλοι στα αυτοκίνητα, κάηκε και το αυτοκίνητο και βγήκαμε έξω», περιγράφει.

Συγκλονιστική είναι ακόμα μια μαρτυρία, γυναίκας που κολυμπούσε για πέντε, ίσως και παραπάνω, ώρες στην «Κυανή Ακτή» μέχρι να την εντοπίσει ένα καΐκι και να της σώσει τη ζωή.

«Μπήκαμε στη θάλασσα. Εκεί καιγόσουν, δηλαδή κάηκαν νομίζω παιδάκια εκεί. Ήταν γύρω στις πέντε το απόγευμα για πολλή ώρα δεν είχε έρθει πυροσβεστική. Μετά έπιασε ένα μεγάλο κύμα που μας έβγαλε στα ανοιχτά. Με βρήκε το καΐκι στις δέκα το βράδυ. Κολυμπούσα πέντε ώρες».

Σκηνές Πομπηίας

Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφει ο φακός στο Μάτι, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας εντοπίστηκαν περίπου 26 σοροί. Οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, βρέθηκαν σε ένα χωράφι σε μικρή απόσταση από την Αργυρά Ακτή.

Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, επιχείρησαν ματαίως να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, αλλά εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχώρησαν έως εκεί που μπορούσαν, καθώς το χωράφι καταλήγει σε έναν γκρεμό, πάνω από την ακτή, και εγκλωβίστηκαν.

Οι εικόνες που καταγράφει ο φακός στο Μάτι θυμίζει την τραγωδία της Ηλείας του 2007. Καμμένα αυτοκίνητα σε δρόμο που οδηγούσε στην παραλία, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν, προσπαθώντας να διαφύγουν από τις φλόγες που τους κύκλωσαν ραγδαία. Σύμφωνα με αναφορές, ο πύρινος όλεθρος είχε ταχύτητα 70 χλμ την ώρα…

Δεν έχουν ελεγχθεί όλα τα καμένα σπίτια

Ο δήμαρχος Ραφήνας εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός 60 για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους όχι μόνο δεν είναι ο τελικός αλλά είναι σχετικά χαμηλός… Ο κ. Μπουρνούς προχώρησε σε αυτήν την εκτίμηση σημειώνοντας ότι οι πυροσβέστες και διασώστες δεν έχουν ακόμη ερευνήσει πολλά καμένα σπίτια και ξενοδοχεία.

Οι φόβοι μπορεί να επιβεβαιωθούν καθώς εκατοντάδες είναι οι οικίες που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Μάτι. Δεν είναι υπερβολή αν κάποιος πει ότι επί της ουσίας το Μάτι δεν υπάρχει πια, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται…

Ανασύρονται νεκροί και από τη θάλασσα

Επιπλέον, εκτός από τους απανθρακωμένους, υπάρχουν και άνθρωποι που στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις φλόγες έφτασαν στις παραλίες και βούτηξαν στη θάλασσα. Δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς δεν τα κατάφεραν και οι διασώστες τους ανασύρουν νεκρούς.

Το έργο της περισυλλογής νεκρών από τη θάλασσα βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας. Σήμερα, Τρίτη, εντοπίστηκαν ακόμη δύο στην περιοχή της Αρτέμιδας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Θερμότερος όλων των εποχών ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα

Peristeri News

Αλλάζει και πάλι το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού – Καταιγίδες στην Αττική

Peristeri News

Leave a Comment