• Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τρία λιμάνια

Peristeri News
Δεκ05/ 2019

Το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών αποκάλυψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στον χαιρετισμό του χθες στα εγκαίνια των ναυπηγείων Σύρου.

Όπως αποκάλυψε, αμερικανικοί όμιλοι ενδιαφέρονται έντονα για τα λιμάνια του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, καθώς και για «αμυντικά» συμβόλαια.

Τα αμερικανικά συμφέροντα διευρύνουν τον ορίζοντα ενδιαφέροντός τους για τα ελληνικά λιμάνια, αφού μέχρι πρόσφατα εστίαζαν μόνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται το έργο της κυβέρνησης που επιθυμεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει η εκμετάλλευση της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πρώτο στη σειρά από τα ελληνικά λιμάνια είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το οποίο συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να δοθεί με ολική παραχώρηση.

Ο όμιλος Onex

Ο Αμερικανός πρέσβης αποκάλυψε επίσης ότι ο ελληνοαμερικανικός όμιλος Onex, που έχει υπό τον έλεγχό του τα ναυπηγεία Σύρου, στοχεύει και στα ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να δοθεί άμεσα λύση και για ναυπηγεία Ελευσίνας.

Κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να επιστρέψουν τα πλοία τους για επισκευές στην Ελλάδα και έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της Σύρου είναι μόνο το πρώτο βήμα για την επιστροφή της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα. Μεταξύ άλλων, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο Γιώργος Προκοπίου, αλλά και η οικογένεια Κτιστάκη.