PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει


Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και δράσεις για τη στήριξη κοινωνικών αναγκών, με τα 246 εκατ. που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ.  Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

Αναφερόμενος στη διανομή των 246 εκατ. ευρώ που αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία μετά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Επίσης, μέρος των χρημάτων, όπως είπε, θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι οι προσλήψεις θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων
  • Κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ
  • Πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
  • Πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
  • Απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
  • Αμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5.000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης:

  • Γενικεύεται το Ολοήμερο Σχολείο – όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως Ολοήμερα, είπε ο Πρωθυπουργός.
  • Αλλάζει ο τρόπος εξετάσεων στα γυμνάσια.
  • Κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες.
  • Ιδρύονται 7.000 μαθητικές βιβλιοθήκες.
  • Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% πάνω από πέρσι), σημείωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι στην Ειδική Αγωγή έγιναν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% πάνω από πέρσι).
  • Μετά από 6 χρόνια γίνονται διορισμοί σε Πανεπιστήμια κ ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017), συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
  • 2.700 φοιτητές – που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια – θα πάρουν υποτροφία ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν φυσικά του Επιδόματος Ενοικίου το οποίο διατηρήσαμε.
  • Εξασφαλίζονται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, νέες Τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

​ Στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά, δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας.

«Παγώνουν» οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών  και των αυτοαπασχολούμενων  στον  ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές  των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων  στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

«Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παρεμβάσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προανήγγειλε επίσης από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Επίσης άμεσα κατατίθεται ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί. «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν  γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με τα χαμηλότερα πλεονάσματα που θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα υπάρχει σε δυο χρόνια ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη, τόσο μέσω της επανεξέτασης των «άδικων» έμμεσων φόρων,  όσο και με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. «Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα», συμπλήρωσε.

Τα πέντε επόμενα βήματα

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα πέντε βήματα «του δρόμου προς το μέλλον».

  1. Ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης
  2. Οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
  3. Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
  4. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017
  5. Μετατροπή της ανάκαμψης σε Δίκαιη Ανάπτυξη

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της εργασίας τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. «Αντίθετα η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της», είπε.

Πρωτοβουλίες για «δίκαιη ανάπτυξη»

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο πλαίσιο της Δίκαιης Ανάπτυξης προωθούνται μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες:

  • Προωθείται η δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις ΜμΕ και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου.
  • Αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ
  • Με το νέο αναπτυξιακό νόμο, δίνεται έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση.
  • Σπάει το «καθεστώς» των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων όπου, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «το 44% των ενισχύσεων πήγαν μόλις στο 4% των επιχειρήσεων, ενώ το 95% ήταν επιχορηγήσεις για δαπάνες που δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα».
  • Επιπλέον, για τις μεγάλες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
  • Οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν για πρώτη φορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ σύντομα συστήνεται ειδικό Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία.
  • Επίσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης μέσα από τη μείωση των γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών βαρών, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς με σημαντική συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας.
  • Στηρίζεται η υγιής επιχειρηματικότητα, μέσω της παροχής ενός σύγχρονου και φιλικού πλαισίου λειτουργίας.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα θα εστιάσει σε κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα:

  • την αγροτική παραγωγή
  • τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
  • την ενέργεια, το περιβάλλον
  • τις μεταφορές
  • τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση «προστατεύει και αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία αποφεύγοντας λογικές ξεπουλήματος που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», την ίδια στιγμή που αξιοποιεί τα κοινοτικά κονδύλια.

Έστειλε επίσης μήνυμα στους εγχώριους και στους ξένους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και  το ευνοϊκό πλαίσιο.

«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει»

Όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, η πρώτη Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο αποδεικνύει ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας. Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη», είπε, κάνοντας λόγο για στρατηγικές επιλογές.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κος Σαμαράς,  μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν» είπε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για 3%  πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ», συνέχισε.

Απολογισμός

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την περασμένη χρονιά. Δεσμεύτηκε ότι και οι πέντε αυτοκινητόδρομοι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα δοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017.

«Παράλληλα όμως, καταφέραμε να αλλάξουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις συμβάσεις παραχώρησης σε μια σειρά από άλλα έργα», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Στη σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στον Πειραιά, εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης η Ζώνη Λιπασμάτων, πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα ακίνητα του ΟΛΠ που βρίσκονται εκτός χερσαίας ζώνης του Λιμένα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε επίσης ότι στο Ελληνικό βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών.  Όπως εξήγησε, η νέα σύμβαση προβλέπει συνολικό όφελος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, ενώ η οικοδομήσιμη γη μειώνεται κατά 1.000.000 τετραγωνικά, γεγονός που αυξάνει την έκταση που θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε φίλη χώρα. «Μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί» είπε  και πρόσθεσε πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment