PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε το Βορρά με πλεονάσματα και το Νότο που υποφέρει


Στις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Le Monde εν όψει της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Χωρών, την Παρασκευή στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε, «έχουμε σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων». «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Τσίπρα, στόχος την Παρασκευή είναι να ευνοηθεί «μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση».

«Έχουμε κοινά προβλήματα, στα οποία πρέπει απαντήσουμε με κοινές λύσεις. Είμαστε οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα  όσον αφορά την προσφυγική κρίση, την οικονομική κρίση και την κρίση που σχετίζεται με την ασφάλεια από την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

«Χωρίς μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη η Ευρώπη θα απειληθεί με αποσύνθεση»

Ερωτηείς να θέλει να ζητήσει το τέλος του Συμφώνου Σταθερότητας, δήλωσε ρεαλιστής και πρόσθεσε ότι «όσο δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες, πρέπει να μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποιες εξαιρέσεις, να αυξήσουμε τη στήριξη στα μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα την ανεργία».

Συμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι κανόνες δεν λειτουργούν, η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πολύ αργή, έχουμε 22 εκατομμύρια ανέργων… «Δεν πρόκειται για το λόγο του Θεού, αλλά για κανόνες τους οποίους έχουμε οι ίδιοι συμφωνήσει και τους οποίους πρέπει να βελτιώσουμε. Δεν είναι το Ευαγγέλιο. Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην εργασία, η Ευρώπη θα απειληθεί με αποσύνθεση, με απορριπτικά δημοψηφίσματα και αντιευρωπαϊκές κυβερνήσεις», προειδοποίησε

«Προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία από μια Γερμανική Ευρώπη»

Αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και ερωτηθείς σχετικά με την άρνηση του Βερολίνου να ανοίξει η συζήτηση πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια Γερμανική Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι «είναι προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική απ’ ό,τι μια Γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως “ταμιευτήριο” με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα».

Άλλωστε σημείωσε ότι «το ΔΝΤ δήλωσε δυνατά και καθαρά πως έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους». «Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως… διότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης», συνέχισε.

Κριτική στις χώρες Visegrad

O Πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του στις χώρες Visegrad, λέγοντας πως δεν μπορούν να κυριαρχούν στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

«Σέβομαι τις απόψεις τους, αλλά μιλάμε για την Ευρώπη των 27. Υπάρχει ένα κοινωνικό έλλειμμα που επιτρέπει σε τύπους περιθωριακούς, σε ρατσιστές να γίνονται ρυθμιστές όλης της Ευρώπης. Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης. Αν συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρώπη φρούριο, με όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, η αποτυχία θα είναι πλήρης», σημείωσε.

«Εκλογές στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης»

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας μας. Είμαστε εδώ για τέσσερα χρόνια».

Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι ο λαός θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο της κυβέρνησης με εκείνο των προκατόχων της και έτσι θα ανανεώσει τη θητεία της για ακόμη τέσσερα χρόνια.

«Βρίσκομαι πιο κοντά στου Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες»

Ερωτηθείς αν έχει γίνει Σοσιαλδημοκράτης, δεδομένου ότι οι ηγέτες που έχουν προσκληθεί την Παρασκευή είναι στην πλειοψηφία τους Σοσιαλδημοκράτες και ότι τελικά πραγματοποίησε ιδιωτικοποιήσει, μείωσε συντάξεις και αύξησε φόρους, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είναι έτσι, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βρίσκομαι πιο κοντά στους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, σε σχέση με τους ηγέτες της Δεξιάς».

«Εξαγγείλαμε μια εναλλακτική πολιτική που προσέκρουσε στον τοίχο της νεοφιλελεύθερης αδιαλλαξίας της Ε.Ε. Και όταν έφτασε στο σημείο να προσκρούσει στον τοίχο ολόκληρη η χώρα, αναγκαστήκαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και απευθυνθήκαμε στον λαό μας μέσω των εκλογών, ο οποίος μας ξαναψήφισε. Παρόλα αυτά, εκμεταλλευόμαστε όλα τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτουμε για να εισαγάγουμε μέτρα με κοινωνικό πρόσημο», συμπλήρωσε.

«Αν είμαι ζωντανός σήμερα, οφείλεται στο δημοψήφισμα»

Τέλος, σε ερώτηση αν μετανιώνει για το δημοψήφισμα του 2015, απάντησε ότι το γεγονός πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι κατάφερε με καθαρό μυαλό να πάρει τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε.

«Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα!», τόνισε.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment