PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών


Την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε έντονα «μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολυ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών κρατών της ΕΕ να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπους, προσωρινής όμως διαμονής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πραγματοποιήσει επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, διακινδυνεύοντας τις ζωές παιδιών και ενηλίκων.

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός είπε ότι αναμένει η Ε.Ε. να αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος από μόνη της.

«Η Ελλάδα είναι μέρος μιας Ένωσης της οποίας βασική ιδρυτική αρχή είναι αυτή της αλληλεγγύης, που σημαίνει δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να υπάρξουν κυρώσεις για όσα κράτη μέλη δεν τη σεβαστούν.

«Θα ζητήσουμε επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, αλλά και απευθείας από την Τουρκία των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο», συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αξίες και στον πολιτισμός της Ελλάδας, ο οποίος επιβάλλει στους Ελληνες να προστατεύουν και όχι να ασκούν βία σε ανθρώπους κυνηγημένους και αδύναμους. «Ο πολιτισμός κάποιων αλλων είναι διαφορετικος», παρατήρησε.

Επίσκεψη στη Σμύρνη την Τρίτη με στόχο συμφωνία για ταχύτερη επανεισδοχή

Τέλος, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας, θα επισκεφθεί τη Σμύρνη για το 4ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.

«Προφανώς», πρόσθεσε, «στο επικεντρο θα βρίσκεται μια σημαντική συμφωνία για την καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment