PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα


Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, υπάρχει η αποφασιστικότητα της χώρας να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τα προβλήματα που προκύπτουν «ποντάροντας στον διάλογο και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού».

Σε δηλώσεις του μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα από πλευράς Τουρκίας, τονίζοντας ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά. Και ας μην ξεχνάμε, τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα» τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό, το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς επίσης και η αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Εκεί θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί και από την άλλη πλευρά».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. προειδοποιώντας ότι αν συνεχίσει στην ίδια πορεία θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα, «δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει και δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα. Δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη δημοκρατία. Να αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά όργανα σε κλειστές πόρτες το μέλλον των λαών».

Τόνισε ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας η Ε.Ε. μπορεί να βρεθεί μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα.

Όπως είπε η Ευρώπη, εκτός από τις μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική, την οικονομική και της ασφάλειας που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια, έχει να διαχειριστεί και κάποια σοκ, εξαιτίας της απόφασης της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment