PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ακίνητα: Σε 11 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ και νέα 12μηνη αναστολή ΦΠΑ


Αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα για ένα ακόμη έτος, αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις, καθώς και μέτρα περιορισμού της Χρυσής Βίζας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν την πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων που προβλέπει τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των κλειστών διαμερισμάτων, με στόχο αυτό να βγουν στην αγορά και να μισθωθούν.

Τι ανακοινώθηκε:

  • Επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο -μέχρι το τέλος του 2025. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ μέχρι τις 31/12/2024. Σημειώνεται πάντως ότι από τον Ιανουάριο του 2025 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα ο ΦΠΑ στα νεόδμητα να περιορισθεί είτε στο 13% είτε η χώρα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου, που έχει μηδενικό συντελεστή. Προς το παρόν πάντως αναστέλλεται η εφαρμογή του μέχρι το τέλος του 2025.
  • Μέτρα περιορισμού της Χρυσής Βίζας ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης. Υπενθυμίζεται ότι από 1ης/8/2023 και μετά διπλασιάστηκε σε 500.000 ευρώ το ελάχιστο όριο επένδυσης στον Κεντρικό, Νότιο και Βόρειο Τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθιστώντας πιο ακριβή τη χορήγηση άδειας διαμονής για τους επενδυτές τρίτων χωρών που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να ξεφουσκώσουν οι τιμές των ακινήτων στην αγορά, καθώς και τα ενοίκια, που έχουν φθάσει στα ύψη.
  • Κλειστά ακίνητα. Σε σχέση με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την τριετή φοροαπαλλαγή νέων μισθώσεων, ο υπουργός τόνισε: «Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε τόσο για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων όσο και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα». Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προβλέπει την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ακινήτων που το 2023 ήταν κλειστά, με στόχο να βγουν στην αγορά και να «πέσουν οι τιμές στις μισθώσεις, καθώς και για τα ακίνητα που θα μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια για τουλάχιστον 3 έτη.
  • ΕΝΦΙΑ. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανήγγειλε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα. Επίσης, ανέφερε ότι στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει έναν μήνα νωρίτερα, ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment