Πολιτική

Αίρεται από αύριο το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ

Τέλος στο εμπάργκο που είχε επιβάλει στην ΕΡΤ στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 βάζει από αύριο η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η απόφαση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη «προφανώς δεν σχετίζεται με κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία δυστυχώς παραμένει ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης, παραβιάζοντας ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Δρόσος, και ο εντεταλμένος σύμβουλος ενημέρωσης, Νίκος Μερτζάνης, κάλεσαν στο ραδιομέγαρο τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Ζούλα. Στην άτυπη αυτή συνάντηση η διοίκηση της ΕΡΤ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζει πλέον, ενόψει και των εκλογών, να καταγράφει όλες τις απόψεις, λόγω του εμπάργκο της Νέας Δημοκρατίας. Και άκουσε τις παρατηρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που άπτονται στοιχειωδών κανόνων πολυφωνίας, τους οποίους, σύμφωνα με την Πειραιώς, «εξακολουθεί να παραβιάζει η ΕΡΤ, αλλά και παραβίαζε καθημερινά και πριν από το εμπάργκο».

Στη συνάντηση αυτή, η Νέα Δημοκρατία επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

Ποτέ στο παρελθόν δεν καλούνταν συστηματικά σε δημοσιογραφικές εκπομπές της Δημόσιας τηλεόρασης μόνοι τους οι υπουργοί και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος χωρίς κανέναν αντίλογο.
Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβαινε όλοι οι συμπαρουσιαστές ενημερωτικών εκπομπών να προπαγανδίζουν επί μονίμου βάσης τις κυβερνητικές θέσεις, απαξιώνοντας ακόμη και με ειρωνικό τρόπο κάθε αντίθετη άποψη.
Ποτέ στο παρελθόν δεν φιλοξενούνταν κατ’ εξακολούθηση στην ΕΡΤ απαξιωμένα πολιτικά πρόσωπα που ούτε έχουν εκλεγεί στο κοινοβούλιο, ούτε εκπροσωπούν σήμερα κανένα κόμμα, και το μόνο που τους καθιστά τάχα δημοσιογραφικά ενδιαφέροντες είναι η εμμονική κριτική τους όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ποτέ στο παρελθόν οι ενημερώσεις Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν μεταδίδονταν ολόκληρες και σε ζωντανή μετάδοση ανεξαρτήτως επικαιρότητας.
Ποτέ στο παρελθόν στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ για όλα τα βασικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας δεν εμφανίζονταν κατ’ εξακολούθηση μόνον οι συντάκτες που καλύπτουν την κυβέρνηση και σχεδόν ποτέ οι συντάκτες που καλύπτουν τη δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αυτοί άλλωστε ήταν, μεταξύ άλλων, οι λόγοι που η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να αποσυρθεί από την ΕΡΤ, απόφαση που – όχι τυχαία ασφαλώς – προκάλεσε σειρά καρατομήσεων στελεχών της και εν τέλει την αλλαγή της διοίκησής της» υπογραμμίζει η ΝΔ.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι αμέσως μετά το εμπάργκο, «ακόμη και σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,άρχισαν να παραδέχονται δημοσίως “την ύπαρξη παραδιοίκησης και καθεστώτος ιδιοτελών συμφερόντων” στην ΕΡΤ, ενώ μάλιστα είχαν προηγηθεί αλληλοκαταγγελίες στελεχών της για σκάνδαλα, τα οποία εξυπακούεται ότι θα ερευνήσει μέχρι κεραίας η επόμενη διακυβέρνηση».

Στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας η νέα διοίκηση της ΕΡΤ επιφυλάχθηκε με καλή πίστη να λάβει υπόψιν της όλες αυτές τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πως «δεν τρέφει την αυταπάτη ότι η ΕΡΤ μπορεί ξαφνικά να μεταβληθεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλουραλιστική και σύγχρονη δημόσια ραδιοτηλεόραση που αξίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας».

Σημιεώνει, ωστόσο, πως μετά τη συνάντηση που προκάλεσε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, θέλει να ελπίζει ότι θα γίνουν σεβαστές έστω κάποιες από τις αυτονόητες αυτές αρχές δεοντολογίας και πολυφωνίας. «Και με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση καλείται να εκλάβει τη σημερινή απόφαση επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ ως μια κίνηση καλής θελήσεως και να συνειδητοποιήσει τη συνταγματική της υποχρέωση η δημόσια τηλεόραση “να εξασφαλίζει την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων”».

Related posts

Κ. Μητσοτάκης-ΝΑΤΟ: Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας

Peristeri News

Στη Βουλή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη χονδρική

Peristeri News

Ν. Ανδρουλάκης: Κανένα δείγμα σοβαρότητας από την κυβέρνηση

Peristeri News

Leave a Comment