PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αιχμές του Χ. Καστανίδη κατά του Κ. Σημίτη


Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης σκανδάλου Siemens στη Βουλή

Με αποκαλύψεις απάντησε ο υπουργός δικαιοσύνης Χάρης Καστανιδης στην επιστολή Σημίτη και ιδίως σε όσα έγραφε ο πρώην πρωθυπουργός αναφορικά με την παραίτηση του κ. Καστανίδη.

Ο κ. Σημίτης στην επιστολή του αναφερόταν στο θέμα που είχε οδηγήσει τον κ. Καστανίδη, ως Υπ. Μεταφορών τότε, σε παραίτηση. Υποστήριζε ο κ. Σημίτης ότι ούτως ή άλλως από τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα είχε τον έλεγχο όλων των συμβάσεων του Δημοσίου, και την οποία είχε εισηγηθεί ο κ. Καστανίδης θα εξαιρούνταν οι προγραμματικές συμβάσεις που αφορούσαν τον ΟΤΕ.

«Αισθάνομαι την υποχρέωση να αποδεσμευτώ από την αλληλογραφία που διεμήφθει εκείνη την εποχή, εσωτερική κυβερνητική αλληλογραφία που δεν είχα δώσει στη δημοσιότητα» δήλωσε στην αρχή της τοποθέτησης του ο Υπ. Δικαιοσύνης ανοίγοντας έτσι ένα κύκλο αποκαλύψεων ο οποίος περιλαμβάνει πλήθος επιστολών και αλληλογραφίας μεταξύ του κ. Καστανίδη και του κ. Σημίτη.

Ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε στην πορεία μέχρι να φτάσει να πάρει μορφή σχεδίου νόμου η πρόταση του για σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Ελέγχου των δημοσίων Συμβάσεων. Μια επιτροπή που όπως είπε χαρακτηριστικά «θα έκοβε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ πολιτικής και προμηθευτών».

Αναφέρθηκε με ντοκουμέντα στην υπαναχώρηση του τότε πρωθυπουργού από την υιοθέτηση της πρότασης του και εν τέλει την απόρριψη της, απουσία του, με το σκεπτικό ότι το τότε θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές.

Παρά την δυσφορία του κ Καστανίδη, την οποία και εξέφρασε, ο υπουργός επανήλθε με νέα εναλλακτική πρόταση με την οποία το ελεγκτικό συνέδριο θα ήλεγχε τυπικά και επί της ουσίας συμβάσεις που ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου που τότε προϊστατο.

Μάλιστα ο κ. Καστανίδης πρότεινε να μην ενταχθούν οι συμβάσεις του ΟΤΕ στο καθεστώς των προγραμματικών συμβάσεων αλλά να γίνει ανοιχτός διεθνής ανταγωνισμός.

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ούτε και στην εναλλακτική πρόταση κάτι που οδήγησε και στην παραίτηση του κ. Καστανίδη στα τέλη του Αυγούστου του 1997.

Ο κ. Καστανίδης, όπως δήλωσε επέμενε στον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο των Δημόσιων προμηθειών γιατί είχε μπροστά του να διαχειριστεί προμήθειες τρισεκατομμυρίων δραχμών. Γι αυτό και είχε απευθυνθεί στον πρωθυπουργό εξαρχής για την καλύτερη διαχείριση αυτών των χρημάτων.

«Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου, η θεσμική θωράκιση της χώρας αν τότε είχαμε κάνει δεκτή εκείνη την πρόταση (για σύσταση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής) και είχαμε σπάσει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ πολιτείας, επιχειρηματιών και τον συμφερόντων» δήλωσε από το βήμα ο υπουργός Δικαιοσύνης για να καταλήξει, «15 χρόνια τώρα, δεν είχα μιλήσει. Αισθάνομαι βαριά την ιστορική ευθύνη να πω αυτά που θέλω για λόγους ηθικούς και να ενεργήσω ως οφείλω».

Η συζήτηση στη Βουλή για τη Siemens

Εν τω μεταξύ, στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου της Siemens συμφωνούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, στην Ολομέλεια, οι εκπρόσωποι των κομμάτων επισημαίνουν ότι από την έρευνα πρόεκυψαν σημαντικά ευρήματα αφήνοντας εμμέσως αιχμές κατά της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment