PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς


Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του.

Λίγες ημέρες μετά την καταγγελία για διαφθορά εναντίον του Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς (PVP) και μερικών από τους στενότερους υπαλλήλους του, ο Κουρτς ανακοίνωσε την παραίτηση του, απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα. Συγκρατημένος και ήρεμος, δήλωσε: «Υπήρξαν ποινικές κατηγορίες εναντίον μου τις τελευταίες ημέρες. Κάνουν λάθος. Θα μπορέσω να το ξεκαθαρίσω, είμαι βαθιά πεπεισμένος για αυτό».

Στην καγκελαρία θα τον διαδεχθεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (PVP), ενώ ο Κουρτς σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο.

Η στενή του συνεργάτιδα και υπουργός Ελίζαμπεθ Κέστινγκερ κάνει λόγο ωστόσο για προσωρινή υποχώρηση.

Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εναντίον του Κουρτς και του στενότερου κύκλου του που κατηγορούνται για διαφθορά και απιστία.

Η διαδικασία είχε προκαλέσει κυβερνητική κρίση. Οι Πράσινοι, ως εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, είχαν ανακοινώσει ότι δεν θεωρούσαν πλέον τον Κουρτς αρχηγό της κυβέρνησης και είχαν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με άλλα κόμματα.

Η ομάδα του Κουρτς φέρεται να εξασφάλισε την άνοδο του 35χρονου στην κορυφή του κόμματος και του κράτους από το 2016 μέσω στημένων δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων στα ΜΜΕ, που πληρώνονταν από το υπουργείο Οικονομικών με χρήματα δηλαδή των φορολογουμένων.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις καταγγελίες που έγιναν γνωστές την Τετάρτη μετά από επιδρομή των ανακριτικών αρχών στην έδρα του κυβερνώντος Αυστριακού Λαϊκού κόμματος (ÖVP) καθώς επίσης στην καγκελαρία και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Την Τρίτη, ο Κουρτς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια πρόταση δυσπιστίας σε ειδική σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου και η καταψήφιση του ήταν σχεδόν βέβαιη.

Το σκάνδαλο

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα της Βιέννης «Die Presse», η έρευνα αφορούσε μεταξύ άλλων στο άμεσο περιβάλλον του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αιτία ήταν η υποψία ύπαρξης διαφθοράς σε σχέση με τη δημοσίευση διαφημίσεων και ωραιοποιημένων δημοσκοπήσεων στην εφημερίδα «Österreich»

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, η εισαγγελία ανακάλυψε τα στοιχεία στη διάρκεια των ανακρίσεων για το λεγόμενο σκάνδαλο «Ibiza gate», όπου ο πρώην αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε φερόταν να έχει δωροδοκηθεί από Ρώσο ολιγάρχη.

Το Αυστριακό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ανέθεσε το 2016 σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνες που «ωραιοποιούσαν» το αρχηγικό προφίλ του Κουρτς στον αγώνα για τη διαδοχή του τότε προέδρου του κόμματος, Ράινχολντ Μιτελρένερ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του 2017.

Σύμφωνα πάντα με την Die Presse, ο Κουρτς σε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες στον τομέα της επικοινωνίας Γιοχάνες Φρίτσμαν και Γκέραλντ Φλάισμαν, κατέβαλαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για μια διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου «Österreich», τον Απρίλιο του 2016. Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν σε έγγραφο στρατηγικής του κόμματος, υπό τον τίτλο “Project Ballhausplatz”, από την ομώνυμη κεντρική πλατεία της Βιέννης όπου βρίσκεται η καγκελαρία.

«Πρόκειται για ένα έγγραφο των συμβούλων του Κουρτς εκείνη την εποχή, που ο σημερινός καγκελάριος οργάνωνε την αναρρίχησή του στην ηγεσία του κόμματος. Στο έγγραφο στρατηγικής, για παράδειγμα, υπάρχει η εξής φράση: « Επιτροπή για τις έρευνες: Όλα είναι καλύτερα με τον ΣΚ (Σεμπάστιαν Κούρτς. Παραγγείλετε διαφημίσεις »,σημειώνει η Die Presse και προσθέτει: «Όσον αφορά το περιεχόμενο, οι έρευνες της κοινής γνώμης λέγεται ότι ανατέθηκαν σε πρώτη φάση μέχρι την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς ως προέδρου του κόμματος. Έπρεπε να δείξουν πόσο άσχημα θα πήγαινε το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Πρόεδρο Μιτελρένερ εκείνη τη στιγμή και να φαίνεται πόσο καλύτερες θα ήταν οι προοπτικές με τον Κουρτς στην ηγεσία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment