PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ


Oι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Αξιωματούχος στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ επιβεβαίωσε ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι βρίσκεται σε έκτακτη συνομιλία με τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία του Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Γκάνι βρισκόταν σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για «ειρηνική παράδοση» της Καμπούλ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής και πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Μπαραντά, θα φτάσει στην Καμπούλ, αναφέρει το Reuters.

Ο εν ενεργεία υπουργός Εσωτερικών, Αμπντούλ Σάταρ Μιρζακβάλ, δήλωσε ότι η Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση και ότι η μετάβαση θα γίνει ειρηνικά. Διαβεβαίωσε επίσης τους κατοίκους της Καμπούλ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της πόλης.

Αφγανός αξιωματούχος ανέφερε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα παρέδωσαν την αεροπορική βάση του Μπαγκράμ στους Ταλιμπάν. Στη βάση βρίσκεται φυλακή που φιλοξενεί 5.000 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν και των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.

Τι λένε οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τους μαχητές τους να απέχουν από τη βία στην Καμπούλ και να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση σε όποιον επιλέξει να φύγει, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ηγέτη των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Ζήτησε επίσης από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευόμενες περιοχές.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι δόθηκε εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πόλη. Όπως τονίζουν, μέχρι να πραγματοποιηθεί η μετάβαση, η αφγανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της Καμπούλ. «Δεν θέλουμε ούτε έναν, αθώο Αφγανό πολίτη να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί καθώς αναλαμβάνουμε τα καθήκοντά μας, αλλά δεν έχουμε ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός», αναφέρει επίσης.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε επίσης ότι δεν σκοπεύουν να εκδικηθούν κανέναν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υπηρετήσει στην κυβέρνηση ή τον στρατό της χώρας. Έκανε επίσης έκκληση προς τους Αφγανούς πολίτες «να παραμείνουν στη χώρα τους και να μην φύγουν λόγω φόβου».

Η κατάσταση στην Καμπούλ

«Υπήρξαν κάποιοι πυροβολισμοί στην Καμπούλ. Η Καμπούλ δεν έχει δεχθεί επίθεση, οι δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της χώρας συνεργάζονται με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της πόλης, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν.

Μερικοί πυροβολισμοί ακούστηκαν στο κέντρο της Καμπούλ αργά το πρωί καθώς η κυβέρνηση του Γκάνι έστειλε όλους τους υπαλλήλους στο σπίτι τους.

Πολλά σημεία ελέγχου εγκαταλείφθηκαν καθώς οι πανικόβλητοι κάτοικοι φράξανε τους δρόμους.

Μεγάλες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τράπεζες και σε λίγα εν λειτουργία ΑΤΜ στην Καμπούλ καθώς οι κάτοικοι, φοβούμενοι ότι η πόλη θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μέσα σε λίγες ώρες, έσπευσαν να αποσύρουν τα μετρητά τους.

«Όλοι είναι σε πανικό», ανέφερε στη Wall Street Journal ένας ανταλλάκτης χρημάτων. «Εάν η κυβέρνηση φοβάται, φυσικά οι άνθρωποι φοβούνται ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

Η εκπληκτική κατάρρευση του αφγανικού κράτους άφησε την πόλη σε σοκ. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι μέχρι πριν από μία εβδομάδα δεν είχαν τν έλεγχο σε καμία από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν, κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τώρα είναι έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία, είτε με τη βία είτε μέσω διαπραγματεύσεων για παράδοση της διοίκησης του Γκάνι.

Καπνός βγαίνει από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, λένε αυτόπτες μάρτυρες στο Sky News.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι αναπτύσσουν 5.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από τη συμμαχική χώρα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια «ατελείωτη αμερικανική παρουσία εν μέσω εμφύλιων συγκρούσεων σε άλλη χώρα».

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας έλαβε εντολή να καταστρέψει επειγόντως ευαίσθητα έγγραφα.

Μέλη «κεντρικών» ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Μετά από μια εβδομάδα γρήγορης επικράτησης, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν νωρίς την Κυριακή την ανατολική αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ, αφήνοντας την Καμπούλ ως το μόνο σημαντικό αστικό κέντρο που δεν είναι στον έλεγχό τους.

Γαλλικό Πρακτορείο: Ο Μπάιντεν στέλνει 1.000 επιπλέον στρατιώτες για να βοηθήσουν την εκκένωση

Όπως επιβεβαιώθηκε νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε επιπλέον 1.000 αμερικανικά στρατεύματα για ανάπτυξη στο Αφγανιστάν.

Μέχρι τώρα έχουν σταλεί περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βοηθούν στη διασφάλιση αυτού που ο Μπάιντεν αποκάλεσε νωρίτερα «τακτική και ασφαλή απομάκρυνση» αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού.

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα βοηθήσουν επίσης στην εκκένωση Αφγανών που συνεργάστηκαν με τον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου σχεδόν δύο δεκαετιών.

Η απόφαση της τελευταίας στιγμής για την επανατοποθέτηση χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αντανακλά την κατάσταση στη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο πολλών πόλεων του Αφγανιστάν σε λίγες μόνο ημέρες. Ο Μπάιντεν είχε ορίσει ως προθεσμία την 31η Αυγούστου για την πλήρη απόσυρση των μαχητικών δυνάμεων, πριν από την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του CNN , Κάιλι Άτγουντ, οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλο το προσωπικό της πρεσβείας και της ασφάλειας τις επόμενες 72 ώρες.

«Το Αφγανιστάν θα γίνει καταφύγιο για την τρομοκρατία»

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί σε «ανθρωπιστική καταστροφή» και η χώρα θα γίνει καταφύγιο εξτρεμιστικών ομάδων και τρομοκρατών, δήλωσε ο πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όλα πάνε στραβά … τα σχολεία κλείνουν σε όλη τη χώρα, οι κλινικές κλείνουν σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους, γίνονται λεηλασίες. Οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα ως πρόσφυγες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετάσχουμε στην ανθρωπιστική υποστήριξη», δήλωσε ο Ρόρι Στιούαρτ στο BBC προσθέτοντας ότι πολλοί Αφγανοί φοβούνται αυτό που συμβαίνει.

«Είναι μια κατάσταση όπου δημιουργήσαμε ένα κενό. Πακιστάν, Ιράν, άλλοι παίκτες θα αρχίσουν να ρέουν σε αυτόν τον χώρο. Είναι πολύ πιθανό όταν οι Ταλιμπάν να αναλάβουν αυτό να είναι ένας χώρος στον οποίο θα λειτουργούν εξτρεμιστικές ομάδες, τρομοκράτες και άλλοι», προειδοποίησε.

«Απόλυτο χάος» στους δρόμους της Καμπούλ

Στους δρόμους της Καμπούλ επικρατεί «απόλυτο χάος καθώς οι Ταλιμπάν περιμένουν μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας».

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν είναι μπλοκαρισμένοι και οι άνθρωποι οδηγούν στη λάθος πλευρά του δρόμου καθώς αναφέρονται πυροβολισμοί έξω από μια τράπεζα.

Πολλά σημεία ελέγχου εγκαταλείφθηκαν καθώς οι πανικόβλητοι κάτοικοι φράξανε τους δρόμους.

Η ανταποκρίτρια του CNN, Κλασίσα Γουόρντ , λέει ότι οι άνθρωποι «προσπαθούν απεγνωσμένα» να προετοιμαστούν για την εισβολή, η οποία όπως λέει «δεν φαίνεται επικείμενη».

Στο κέντρο της Καμπούλ ακούστηκαν μερικοί πυροβολισμοί αργά το πρωί και η κυβέρνηση του Γκάνι έστειλε όλους τους υπαλλήλους στο σπίτι τους.

Μεγάλες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τράπεζες και σε λίγα εν λειτουργία ΑΤΜ στην Καμπούλ καθώς οι κάτοικοι, φοβούμενοι ότι η πόλη θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μέσα σε λίγες ώρες, έσπευσαν να αποσύρουν τα μετρητά τους.

«Όλοι είναι σε πανικό», ανέφερε στη Wall Street Journal ένας ανταλλάκτης χρημάτων. «Εάν η κυβέρνηση φοβάται, φυσικά οι άνθρωποι φοβούνται ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

Η Ρωσία εργάζεται για μια έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Εργαζόμαστε σε αυτό», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα.

Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ. Υπογράμμισε δε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.

«Λάβαμε εγγυήσεις πριν από κάποιο καιρό. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που τις έλαβε», διευκρίνισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosty.

Ποιος θα τεθεί πιθανόν επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης

Ο Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, ένας ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής μιας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ, ανέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές σήμερα, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Νωρίτερα, ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ δήλωσε, σε τηλεοπτική παρέμβαση, ότι μια ειρηνική μετάβαση θα λάβει χώρα, όμως προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν δώσει το τελικό «ναι» στον διορισμό του Τζαλαλί, όπως είχε θεωρηθεί ως ένα ενδεχομένως αποδεκτό πρόσωπο για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με τις πηγές.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment