Viber
PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Πώς θα ήταν η Γη αν έλιωναν οι πάγοι; (photos)



Για πρώτη φορά επιστήμονες της NASA κατάφεραν να δουν κάτω από τα χιόνια της Ανταρκτικής και να χαρτογραφήσουν τα βουνά και τις οροσειρές της, δείχνοντας μας πώς θα ήταν η Γη αν έλιωναν οι πάγοι.

Για πρώτη φορά επιστήμονες της NASA κατάφεραν να δουν κάτω από τα χιόνια της Ανταρκτικής και να χαρτογραφήσουν τα βουνά και τις οροσειρές της, δείχνοντας μας πώς θα ήταν η Γη αν έλιωναν οι πάγοι.

Επιστήμονες της Βρετανικής Ανταρκτικής Ερευνας, σε συνεργασία με το πρόγραμμα IceBridge της NASA, δημιούργησαν τον μοναδικό χάρτη Bedmap2, ο οποίος «διαβάζει» τη μορφολογία του εδάφους, αποκαλύπτοντας κρυμμένες οροσειρές κάτω απο το χιόνι.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου χάρτη είναι πολύ σημαντική, αφού οι επιστήμονες, γνωρίζοντας τα σχήματα των βουνών και των βράχων της Αντακρτικής, μπορούν να υπολογίσουν τον ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι και πόσο αναμένεται να ανέβει η στάθμη της θάλασσας τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά, το λιώσιμο των πολικών πάγων συνέβαλε περίπου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 11,1 mm σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1992,επισημαίνουν οι ερευνητές, ενώ πλέον η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με ρυθμό 3,2 χιλιοστά ανά έτος.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τον συγκλονιστικό χάρτη που δημιούργησαν οι επιστήμονες

Ανταρκτική με πάγους

blank

Aνταρκτική χωρίς πάγους

blank

Συγκριτικός χάρτης

blank

Θερμικός χάρτης

blank

(Πηγή εικόνων: National Geographic)


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

WWF Ελλάς: 3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο

Peristeri News

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο

Peristeri News

«Ωρολογιακή βόμβα» οι μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία

Peristeri News

Leave a Comment