PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο Καντάφι αναμένεται να ζητήσει εκεχειρία


Νέες αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σημειώθηκαν σε στόχους στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη την ώρα που όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent το καθεστώς του Καντάφι ετοιμάζεται να ζητήσει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Νέες αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σημειώθηκαν σε στόχους στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη την ώρα που όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent το καθεστώς του Καντάφι ετοιμάζεται να ζητήσει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της λιβυκής τηλεόρασης από τους βομβαρδισμούς των νατοϊκών αεροσκαφών επλήγη μία επαγγελματική σχολή.

Αναφέρθηκε ότι υπήρξαν «ανθρώπινες και υλικές απώλειες» αλλά δε δόθηκαν λεπτομέρειες.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι έχει αναγκαστεί «να κρυφτεί» εξαιτίας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη, ενώ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες δυσκολίες στην επικοινωνία του με τους στρατιώτες του στο έδαφος, ανέφερε σήμερα ένας ανώτατος αξιωματούχος του καναδικού στρατού.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Καντάφι βρίσκεται πλέον σε μία θέση όπου πρέπει να κρυφτεί, έτσι έχει μεγαλύτερη δυσκολία να επικοινωνήσει με τους στρατιώτες του και να προχωρήσει σε δράσεις κατά της ασφάλειας των αμάχων» δήλωσε ο ταξίαρχος Ρίτσαρντ Μπλάνσετ.

«Αν δείτε τι συνέβη στην Μισράτα για παράδειγμα, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επηρεάσει την κατάσταση με τρόπο πολύ θετικό, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει προστατευθεί» πρόσθεσε.

Πρόταση εκεχειρίας

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Μπαγντάντι Μαχμούντι ετοιμάζεται, τώρα, να αποστείλει μήνυμα προς τους ξένους ηγέτες για να προτείνει άμεση κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες άνευ όρων με τους αντικαθεστωτικούς, να κηρύξει αμνηστία και να συζητήσει ένα νέο σύνταγμα.

«Η μελλοντική Λιβύη θα είναι ριζικά διαφορετική από αυτήν που υπήρχε εδώ και τρεις μήνες» αναφέρει ο Μπαγντάντι Μαχμούντι στην επιστολή , αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα.

«Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να τερματίσουμε τις μάχες, να αρχίσουμε να συζητάμε, να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σύνταγμα και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα απεικονίζει την πραγματικότητα της κοινωνίας μας και θα συνάδει με τις απαιτήσεις μίας σύγχρονης διακυβέρνησης» αναφέρει στην επιστολή ο λίβυος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκαν χθες στο Λονδίνο να διατηρήσουν την στρατιωτική πίεση επί του λιβυκού καθεστώτος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επανέλαβε την έκκλησή του προς τις λιβυκές αρχές για μία «πραγματική κατάπαυση του πυρός» και «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για μία πολιτική μετάβαση.

Περισσότερους από δύο μήνες μετά την έναρξη της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης και την άρνηση του λίβυου ηγέτη να εγκαταλείψει την εξουσία, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχισθεί «μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις του Καντάφι εναντίον του πληθυσμού».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment