PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Δ. Κελάφας : «Η αποχώρηση από τον ΑΣΔΑ έγινε αιφνιδιαστικά»


Η δημοτική αρχή έθεσε και έφερε αιφνιδιαστικά το ζήτημα της αποχώρησης του Δήμου Περιστερίου από τον ΑΣΔΑ. Η απόφαση μας εκπλήσσει γιατί έρχεται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και ενημέρωση και λίγους μήνες μετά την εκλογή αντιπροσώπων του Δήμου Περιστερίου για τον ΑΣΔΑ.

Η δημοτική αρχή έθεσε και έφερε αιφνιδιαστικά το ζήτημα της αποχώρησης του Δήμου Περιστερίου από τον ΑΣΔΑ. Η απόφαση μας εκπλήσσει γιατί έρχεται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και ενημέρωση και λίγους μήνες μετά την εκλογή αντιπροσώπων του Δήμου Περιστερίου για τον ΑΣΔΑ. Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: τι άλλαξε άραγε στο μεσοδιάστημα;

Περιμέναμε μια επαρκή ενημέρωση για το ρόλο που έχει παίξει μέχρι τώρα ο ΑΣΔΑ, τα έργα που έχει υλοποιήσει, τους πόρους που έχει αξιοποιήσει, τη συνεργασία του με το Δήμο Περιστερίου.
Θα πρέπει υπεύθυνα α ενημερωθούμε για τα έργα και τα προγράμματα που έχει υλοποιήσει ο ΑΣΔΑ στο Περιστέρι τα τελευταία χρόνια, πόσα χρήματα συνεισέφερε ο Δήμος, τι πόρους εξασφάλισε ο ΑΣΔΑ από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, τι έργα και προγράμματα έχουν υλοποιηθεί στους άλλους Δήμους. Ποια προγράμματα έχει προτείνει συνολικά προς υλοποίηση ο Δήμος Περιστερίου, ποια απορρίφθηκαν και ποια εκτελέστηκαν.

Έτσι θα μπορέσουμε όλοι μας να εκτιμήσουμε καλύτερα τα θετικά ή τα αρνητικά της ένταξής μας στον ΑΣΔΑ αλλά και τυχόν παραλείψεις ή και λάθη που έγιναν.

Σήμερα η Δυτική Αττική έχει ανάγκη από έναν αναπτυξιακό σύνδεσμο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Ένας αναπτυξιακός σύνδεσμος όπως ο ΑΣΔΑ είναι πλέον ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στις νέες συνθήκες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολλά από τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας έχουν διαδημοτικό χαρακτήρα (Ποικίλο Όρος, στρατόπεδο Καραϊσκάκη, Αττικό νοσοκομείο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Η δυτική Αττική, έχει τέτοια κοινωνική διαστρωμάτωση, που παραδοσιακά σήκωνε τα βάρη ολόκληρου του λεκανοπεδίου, όπως για παράδειγμα στο θέμα της καθαριότητας.

Είναι πιο αποτελεσματικό και περισσότερο δυναμικό να διεκδικείς συλλογικά έργα και ευρωπαϊκά προγράμματα από την κεντρική διοίκηση στη λογική του «η ισχύς εν τη ενώσει».

Ασφαλώς και χρειάζεται άμεσα επανακαθορισμός του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΑΣΔΑ. Ασφαλώς και πρέπει να τεθούν σε νέα βάση τα θέματα:

  1. της χρηματοδότησης του συνδέσμου από τις συνδρομές των Δήμων,
  2. του τρόπου με τον οποίο υλοποιούνται μελέτες και έργα (στον τομέα αυτό υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης).
  3. της αναζήτησης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω του γνωστού προβλήματος των οικονομικών της χώρας

Εάν ο ΑΣΔΑ δεν έχει λειτουργήσει με τον τρόπο που θα θέλαμε να λειτουργεί ένας αναπτυξιακός σύνδεσμος τον 21ο αιώνα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τον κλείσουμε, η να τον εγκαταλείψουμε.

Αναλύοντας τα επιτεύγματα αλλά και τις παραλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος, μπορούμε να τα διορθώσουμε και να προβούμε στο επανασχεδιασμό και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΑΣΔΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες.

Το συμφέρον του Περιστερίου είναι να υπάρχει ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός αναπτυξιακός σύνδεσμος στη Δυτική Αθήνα, όπου το Περιστέρι θα έχει ισχυρή μα και ισότιμη φωνή.

Πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους κοινού καλού και όχι να κατευθυνόμαστε από περιστασιακές προσωπικές εμπάθειες και μικροπαραταξιακά – κομματικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Βιωματικό εργαστήριο για Συμβούλους Σχολικής Ζωής στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Peristeri News

Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (9η)

Peristeri News

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εξαρτήσεις

Peristeri News

Leave a Comment