PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες η ενεργειακή αποδοτικότητα των Η/Υ


Σε έναν κόσμο που πλέον λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με άξονα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα, η κατανάλωση ενέργειας μας αφορά περισσότερο από ποτέ.

Σε έναν κόσμο που πλέον λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με άξονα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα, η κατανάλωση ενέργειας μας αφορά περισσότερο από ποτέ.

Κανείς δεν θέλει η μπαταρία του tablet του να τον εγκαταλείψει στα μισά μιας σύσκεψης, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την ενέργεια που καταναλώνουν χρησιμοποιώντας τον
ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, στο πλαίσιο ενός πιο «πράσινου» τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με το Technology Review του ΜΙΤ, ερευνητές διαπίστωσαν ότι με την πάροδο των ετών και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ακολουθούν την ίδια τάση, με την αποδοτικότητά τους να διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες. Ονόμασαν το φαινόμενο αυτό «νόμο του Κούμι», προς τιμήν του επικεφαλής της ομάδας τους, Τζόναθαν Κούμι, καθηγητή Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ο Κούμι άρχισε τις παρατηρήσεις του από τον Eniac, τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Αμερικανικού Στρατού, τη δεκαετία του 1950.

Όπως λέει, ακόμη και πριν εφευρεθούν οι διακριτοί ημιαγωγοί, η ενεργειακή αποδοτικότητα των Η/Υ διπλασιαζόταν κάθε 18 μήνες. «Πρόκειται για θεμελιώδες χαρακτηριστικό της τεχνολογίας των πληροφοριών που χρησιμοποιεί ηλεκτρόνια», ξεκαθαρίζει ο ίδιος. «Δεν πρόκειται απλώς για μια λειτουργία των εξαρτημάτων ενός τσιπ».

Η τελευταία φράση του Κούμι είναι μια αναφορά στο λεγόμενο «νόμο του Μουρ» που καθοδηγεί εδώ και δεκαετίες τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και ο οποίος λέει ότι αυτό που διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες είναι η ισχύς των τσιπ. Σύμφωνα και με το ΜΙΤ ωστόσο, η αρχή αυτή φαίνεται πως «εκθρονίζεται» τώρα από το νέο νόμο του Κούμι, καθώς όπως εξηγεί ο τελευταίος, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητές συσκευές διπλασιάζουν ανάλογα την ενεργειακή τους αποδοτικότητα μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Πιο πρακτικά, «αυτές οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα κατέστησαν εφικτή τη δημιουργία των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, των έξυπνων τηλεφώνων, των ασύρματων αισθητήρων και άλλων φορητών υπολογιστικών συσκευών», όπως γράφει ο ερευνητής.

Το πιο συναρπαστικό από όλα, κατά τον ίδιο, είναι ότι τα όρια της τεχνολογίας είναι ακόμη «τόσο μακριά», αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 1985 έως σήμερα, έχουν γίνει περίπου 40.000 βελτιώσεις στην αποδοτικότητα των συσκευών.

«Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο», συνοψίζει ο Κούμι. «Οι δυνατότητές μας περιορίζονται μόνο από την ευφυία μας, όχι από τη φυσική.»

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Google: Μάθε αν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί σου

Peristeri News

Πώς η οθόνη μας γυρνάει τούμπα

Peristeri News

Η Google καταργεί τα cookies

Peristeri News

Leave a Comment