PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Διάδοχος του ΕΛΑ ο Επαναστατικός Αγώνας σύμφωνα με τις ΗΠΑ


Από το 2005 ο Επαναστατικός Αγώνας άρχισε να απασχολεί σε «εγκυκλοπαιδικό επίπεδο» την αµερικανική πρεσβεία, η οποία πίστευε ότι «απλά έχουν απορρίψει τον όρο “Λαϊκός” », σύµφωνα µε διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Από το 2005 ο Επαναστατικός Αγώνας άρχισε να απασχολεί σε «εγκυκλοπαιδικό επίπεδο» την αµερικανική πρεσβεία, η οποία πίστευε ότι «απλά έχουν απορρίψει τον όρο “Λαϊκός” », σύµφωνα µε διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Σοβαρά ενοχληµένοι και δυσαρεστηµένοι από τις διαρροές «αξιωµατικών της Αστυνοµίας προσκείµενων στο ΠΑΣΟΚ» εµφανίζονται οι Αµερικανοί κατά τη διάρκεια των ερευνών για την τροµοκρατική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην πρεσβεία µε ρουκέτα το 2007, σύµφωνα µε απόρρητο τηλεγράφηµα τoυ Wikileaks. Μάλιστα, χωρίς να έχουν αποδεικτικά στοιχεία στην κατοχή τους, κατονοµάζουν ως βασική πηγή των διαρροών πρώην στέλεχος της αντιτροµοκρατικής και εκφράζουν παράλληλα τις ανησυχίες τους σε Παπανδρέου, Καραµανλή, Χρυσοχοΐδη και Πολύδωρα ότι µπορεί να επηρεαστεί σηµαντικά η πρόοδος των ερευνών.

«Ξεκάθαρα πίσω από τις διαρροές βρίσκεται η πολιτική. Μετά την επίθεση µε το RPG και µε δεδοµένη την εκλογική αναµέτρηση φέτος, το αντιπολιτευόµενο ΠΑΣΟΚ αντιπαρέβαλε τις επιδόσεις του µε αυτές της κυβέρνησης της Ν.∆. – υπενθυµίζοντας στους Ελληνες ότι κατά τη θητεία του εξάρθρωσε τη ραχοκοκαλιά της µεγαλύτερης εσωτερικής τροµοκρατικής απειλής, της 17Ν», αναφέρεται στο απόρρητο διπλωµατικό έγγραφο της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα µε κωδικό 07Athens171. Η αποστολή του στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ πραγµατοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2007, σχεδόν δύο εβδοµάδες µετά το χτύπηµα και µία ηµέρα αφού δηµοσιεύθηκε η σχετική προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα. Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, ο πρώην υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας είχε πει στην πρεσβεία ότι πίστευε πως «ο συντάκτης της προκήρυξης είχε εµπειρία στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης». Και οι Αµερικανοί, όπως φαίνεται, συµφωνούσαν καθώς στο διπλωµατικό έγγραφο αναφέρεται για την προκήρυξη ότι «το στυλ της είναι διαφορετικό» σε σχέση µε αυτό της17Ν, «λιγότερο ιδεολογικό και περισσότεροάµεσο/δηµοσιογραφικό».

Η πρεσβεία φαίνεται να έχειπλήρη γνώση των ερευνών των ελληνικών αρχών: για παράδειγµα, ο αµερικανός πρεσβευτής ξέρει ότι ήδη στο στόχαστρο της Αστυνοµίας έχει µπει «επιφανής έλληνας αναρχικός µε ποινικό µητρώο, ο οποίος εµφανίζεται ως ο πιο λογικός ύποπτος». Οι Αµερικανοί είναι ενήµεροι επίσης για το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιδιαίτερα στενό κύκλο ειδικών. «Ωστόσο, το γεγονός ότι το άτοµο αυτό περιγράφηκε λεπτοµερώς (τα χαρακτηριστικά του προσδιορίστηκαν πλήρως, εκτός από το όνοµα) στον Τύπο της 14ης Ιανουαρίου έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της Αστυνοµίας για τον εντοπισµό του», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα. Επισηµαίνεται δε πως οι αξιωµατικοί τοπικής ασφάλειας, νοµικοί και άλλοι ειδικοί από την πρεσβεία συνεργάζονται στενά σε όλες τις πτυχές των ερευνών καισυναντώνται τακτικά µε τους έλληνες ειδικούς. Η ροή της ανταλλαγής των πληροφοριών χαρακτηρίζεται καλή και σηµειώνεται πως οιεκπρόσωποι των αµερικανικών υπηρεσιών έχουν καλή πρόσβαση: «Εχουµε µοιραστεί όλες τις σχετικές πληροφορίες πουέχουµε σταχέρια µας και είµαστε σίγουροι ότι και αυτοί έχουν κάνει το ίδιο».

Οι Αµερικανοί, όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο, πίστευαν ότι δηµοσιογράφοι «ευθυγραµµισµένοι» µε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ανέβασαν τους τόνους για τους χειρισµούς Καραµανλή όσον αφορά τη «δήθεν αναδιάρθρωση» της Αντιτροµοκρατικής και ότι η κριτική αυτή έγινε πλήρως κατανοητή όταν ο πρώηνπρωθυπουργός ζήτησε από τον Στέλιο Σύρο, που είχε χρεωθεί την εξάρθρωση της 17Ν, να ξαναπάρει το τιµόνι της υπηρεσίας στα χέρια του. «Αλλά ο Σύρος – τουοποίου οι δεσµοίµε το ΠΑΣΟΚ σχηµατοποιήθηκαν κατά τη θητεία του υπό τον υπουργό ∆ηµόσιας Τάξηςτου ΠΑΣΟΚ Χρυσοχοΐδη – µάχεται επίσης για την επιβίωση στις κρίσεις του αστυνοµικού σώµατος αυτόν τον Μάρτιο. Ενώ σεβόµαστε την εµπειρία του και τη διεξαγωγή αυτών αποκλειστικά των ερευνών, εκτιµούµε ότι είναι βασική πηγή διαρροών στον Τύπο, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη δηµόσια εικόνα του και για να κερδίσει µια προαγωγή», σηµειώνει ο αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις που υπογράφει το συγκεκριµένο τηλεγράφηµα.

ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ. Ηταν Σεπτέµβριος του 2005 ότανο Επαναστατικός Αγώνας άρχισε να απασχολεί σε «εγκυκλοπαιδικό επίπεδο» την αµερικανική πρεσβεία: στο απόρρητο διπλωµατικό έγγραφο µε τίτλο «Πολεµώντας τον εξτρεµισµό στην Ελλάδα»,η εν λόγωοργάνωση µνηµονεύεται µαζί µε την Ενοπλη Επαναστατική ∆ράσηως «νέες παρουσίες»στο ραντάρ της ελληνικής τροµοκρατίας. «Ο Επαναστατικός Αγώνας θεωρείται διάδοχος του ΕΛΑ, έχοντας απλά απορρίψει τον όρο “Λαϊκός” από τον τίτλο του», σηµείωνε τότε ο αµερικανός επιτετραµµένος, Τοµ Κάντριµαν. Εως τότε η σχετικά νέα οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για µικρές βοµβιστικές ενέργειες κατά τις οποίες χρησιµοποιούνταν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί µηχανισµοί. Αυτές οι επιθέσεις αναφέρονταν στο τηλεγράφηµα 05Athens2529, πραγµατοποιούν ταν κατά κύριο λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες και σπάνια προκαλούσαν τραυµατισµούς. «Αν και η συγκεκριµένη οµάδα συνήθως προειδοποιεί την Ελληνική Αστυνοµία πριν από την πυροδότηση του µηχανισµού,κατά περιστάσεις η λανθασµένη τεχνική (στη συνδεσµολογία) οδηγεί σε πρόωρες εκρήξεις», εκτιµάται στο διπλωµατικό έγγραφο όπου υπάρχουν πληροφορίες όχι µόνο για τροµοκρατικές οργανώσεις αλλά και για αναρχικές οµάδες, για τον αντισηµιτισµόκαι τον µουσουλµανικό πληθυσµό στη χώρα µας. «Στην Ελλάδαη δίδυµη απειλή του εξτρεµισµού και τη βίας πηγάζει περισσότερο από αντιαµερικανικά, αντι-ΝΑΤΟΪΚA, κατά της παγκοσµιοποίησης αισθήµατα, τα οποία έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία,παρά από εξτρεµισµό που εξάγει ηΜέση Ανατολή», τονίζεται.

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Επτά µήνες πριν από το χτύπηµα στην πρεσβεία ο αµερικανός επιτετραµµένος Κάντριµαν προειδοποιούσε µε τηλεγράφηµα για την επικινδυνότητα του Επαναστατικού Αγώνα. Εγραφε στα σχόλιά του στο εµπιστευτικό διπλωµατικό έγγραφο 06Athens1491: «Αυτή η οµάδα πρέπει να παρθεί στα σοβαρά. Τα µέλη της έχουν εκρηκτικά, τακτική, πειθαρχία, οργάνωση και παρά τη ρητορική δεν διστάζουν να τοποθετούν βόµβες στο πολυσύχναστο κέντρο της Αθήνας, ακόµα και δίπλα από δηµοτικό σχολείο». Επιπλέον υπογραµµιζόταν η επιθυµία της οργάνωσης ναστραφεί κατά πολιτικών προσώπων, η ιδεολογία της που βασίζεται στα «δεινά της παγκοσµιοποίησης» και η πιθανότητα να αποτελεί µία νέα γενιά τροµοκρατών.

Από τη σύγκριση της οργάνωσης µε τη 17Ν, οι Αµερικανοί συµπέραναν πως ο Επαναστατικός Αγώνας κοιτούσε περισσότερο προς τα διεθνή θέµατα και κυρίως την αναδυόµενη «παγκόσµια αυτοκρατορία» που προωθούσε και συντηρούσε ο αµερικανικός πόλεµος κατά της τροµοκρατίας. «Ενώ η 17Ν δεν είχε να πει καλά λόγια για τον αµερικανικό ιµπεριαλισµό, ο Επαναστατικός Αγώνας φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις παγκόσµιες τάσεις στο πλαίσιο της άµεσης µετάβασης προς µία “κοινωνική επανάσταση”», αναφέρεται. Οσον αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της οργάνωσης, εκτιµάται ότιτα µέλη της είναι έτοιµα να φέρουν σε πέρας «δυναµικές ενέργειες», όπως η 17Ν. Αλλη οµοιότητα µεταξύ των δύο οργανώσεων σύµφωνα µε την πρεσβεία: η άνεση στον εξ αποστάσεως χειρισµό των εκρηκτικών µηχανισµών και η αποφυγή χρήσης ωρολογιακών µηχανισµών. Επισηµαίνεται ακόµα ότι ο Επαναστατικός Αγώνας δίνει προσοχή σε θέµατα εξοπλισµού, επιτήρησης και πληροφόρησης. «Υποστηρίζουν ότι θα σταµατούσαν µια καλά προετοιµασµένη “ενέργεια”, παρά να βλάψουν περαστικούς. Ο Επαναστατικός Αγώνας µπαίνει σε µεγάλο κόπο να δηλώσει ότι δεν ανέχεται τυφλά χτυπήµατα που θα µπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αθώους παρευρισκόµενους», ανέφεραν οι Αµερικανοί τον Ιούνιο του 2006.

Σενάρια για τον συντάκτη της προκήρυξης

O πρώην υπουργός Δηµόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας είχε πει στην πρεσβεία ότι πίστευε πως «ο συντάκτης της προκήρυξης είχε εµπειρία στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης». Και οι Αµερικανοί όπως φαίνεται συµφωνούσαν, καθώς στο διπλωµατικό έγγραφο αναφέρεται για την προκήρυξη ότι «το στυλ της είναι διαφορετικό» σε σχέση µε αυτό της 17ν, «λιγότερο ιδεολογικό και περισσότερο άµεσο/δηµοσιογραφικό»

Η ιδεολογία των τροµοκρατών αντικατοπτρίζει την αναρχική – αριστερίστικη κοινότητα

12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007, 11.27

π.µ. Πεντέµισι ώρες µετά το χτύπηµα της ρουκέτας, η αµερικανική πρεσβεία αναφέρει στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 07Athens77 ότι οι ζηµιές περιορίστηκαν στις τουαλέτες του γραφείου του αµερικανού πρεσβευτή Τσαρλς Ρις, πως δεν υπήρξαν θύµατα και ότι η ανάληψη της ευθύνης φαίνεται να έγινε από τον Επαναστατικό Αγώνα µε ανώνυµο τηλεφώνηµα. Ο πρώτος έλληνας πολιτικός που επισκέφθηκε την πρεσβεία, σχεδόν µία ώρα µετά την τροµοκρατική ενέργεια, ήταν ο τότε υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Σύµφωνα µε το διπλωµατικό έγγραφο, ο Πολύδωρας κατά τη συνάντησή του µε τον Ρις φέρεται να «καταδίκασε αυτούς µέσα από το ελληνικό “πολιτικό πλαίσιο” που προσφέρουν ιδεολογική υποστήριξη και ανοχή για τέτοια χτυπήµατα». Ο πρεσβευτής υπογράµµισε στον Πολύδωρα και στην τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη πως αυτή η ενέργεια υπενθύµιζε µία εποχή που και οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ήλπιζαν να έχουν αφήσει πίσω. Γι’ αυτό τον λόγο, η ηθική καταδίκη αυτής της επίθεσης ήταν σηµαντική και έπρεπε να δηµοσιοποιηθεί και στον Τύπο, αναφέρεται στο τηλεγράφηµα. Σε άλλο σηµείο επισηµαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον πρεσβευτή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα µπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση.

Επιπλέον διαβεβαίωσε τον Ρις πως θα µιλούσε δηµόσια.

Σχεδόν ενάµιση µήνα µετά την επίθεση ολοκληρώνεται η κοινή έκθεση της ΕλληνικήςΑστυνοµίας και του τµήµατος του FBI στην αµερικανική πρεσβείαστην Αθήνα για τον Επαναστατικό Αγώνα. Στασυµπεράσµατα, που συνοψίζονται στο τηλεγράφηµα 08Athens250, τονίζεται ότι η συγκεκριµένη τροµοκρατική οργάνωση είναι η επικρατέστερη στην πρωτεύουσα και πως η ιδεολογία της αντικατοπτρίζει την αναρχική – αριστεριστική κοινότητα. Επιπλέον, ότι έχει επιδείξει σοβαρά σηµάδια επαγγελµατισµού και οργανωτικότητας, έχει συνείδηση της κοινής γνώµης και θα δίσταζε να προχωρήσει σε τυφλά χτυπήµατα, πως οι επιθέσεις της δεν ανταποκρίνονται σε εσωτερικά πολιτικά γεγονότα και ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τις τάσεις του παγκόσµιου ιµπεριαλισµού. Ανάµεσα στις προτάσεις των ειδικών για τις περαιτέρω ενέργειες που έπρεπε να γίνουν περιλαµβάνονταν η ανάλυση πιθανών δεσµών µε ισλαµικές εξτρεµιστικές οµάδες, οργανωµένο έγκληµα – κυρίως Αλβανούς – και την κοινότητα αναρχικών στην Αθήνα. Επίσης, προτάθηκεη ανάλυση όλων των προκηρύξεωναπό καθηγητή πολιτικών επιστηµών ήοικονοµικών για να προσδιοριστεί η«ιστορία της εκπαίδευσης» του συντάκτη. «Συστήνεται η παρακολούθηση των µπλογκ και των ηλεκτρονικών σελίδων των αναρχικών, καθώς και η συλλογή δειγµάτων DNA από ύποπτους αναρχικούς/εξτρεµιστές ώστε να συγκριθούν µε εγκληµατολογικά στοιχεία από τις έρευνες για τον Επαναστατικό Αγώνα», αναφέρεται στο διπλωµατικό έγγραφο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ την Τετάρτη

Peristeri News

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Peristeri News

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Leave a Comment