PeristeriNews.gr
Διεθνή

Έκτακτη σύνοδος ΗΠΑ-Ρωσίας για στρατιωτικό συντονισμό στη Συρία


Έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους επιτελείων αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με στόχο να αποφευχθεί τυχόν επεισόδιο μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία.

Έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους επιτελείων αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με στόχο να αποφευχθεί τυχόν επεισόδιο μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, μετά τους χθεσινούς πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Μόσχα.

«Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (αριστερά φωτό), ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Κέρι (δεξιά φωτό) επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια «συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό».

Στόχος της συνάντησης θα είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε χθες ότι οι πρώτες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος».

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη είχαν καν στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σε πιο συμφιλιωτικό ύφος, ο Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να «καλωσορίσει» την ρωσική αυτή κίνηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει πράγματι κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο συριακό έδαφος. Στην αντίθετη περίπτωση «θα έχουμε σοβαρές ανησυχίες», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Μόσχα απάντησε ότι η αεροπορία της πραγματοποίησε χθες 20 εξόδους και έπληξε «οκτώ στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», ενώ η επίσημη συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί στις επαρχίες Χάμα, στη βορειοδυτική Συρία, και Χομς, στην κεντρική. Μια επιδρομή πραγματοποίησε και ο συριακός στρατός στην περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ως «το μόνο μέσο για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» και σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι συμβατοί με το διεθνές δίκαιο. Εξάλλου διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνον για αεροπορικές επιχειρήσεις και κάλεσε τον σύμμαχό του Άσαντ να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που είναι αποδεκτή από την Δαμασκό.

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην εξορία Χάλεντ Χότζα δήλωσε ωστόσο από τη Νέα Υόρκη ότι τα πλήγματα στη Χομς σκότωσαν 36 «αθώους» αμάχους σε ζώνες «που έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στην Αίγυπτο η πρόεδρος της Κομισιόν και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου

Peristeri News

Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία κέρδισε με μικρή διαφορά στις εκλογές

Peristeri News

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Leave a Comment