PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Περιστέρι: Δηλώσεις καταδίκης για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης


Συνεχίζονται οι δηλώσεις καταδίκης της προσπάθειας αφανισμού του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.

Συγκεκριμένα:

«Θεωρώ ανεπίτρεπτη και προσβλητική την τοποθέτηση περιπτέρου μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης».

Θεόδωρος Δημητρακόπουλος

Πρώην δήμαρχος Περιστερίου

***

«Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση της Διοίκησης του δήμου Περιστερίου να τοποθετήσει ένα περίπτερο (!) στην είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μας. Όταν επιβεβαίωσα με τα μάτια μου την απίστευτη αυτή πληροφορία, η έκπληξη μετατράπηκε σε πραγματική αγανάκτηση. Η εικόνα ήταν τουλάχιστον θλιβερή. Πέραν του προφανούς, ότι αποτελεί παγκόσμια και παντελώς ακατανόητη πρωτοτυπία να φράζει κανείς την είσοδο ενός οποιουδήποτε μουσείου (πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το μοναδικό της πόλης), μια τέτοια απόφαση γίνεται πλέον προκλητική όταν αφορά σε ένα μουσείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγωνιστική ιστορία και την ηρωική στάση του λαού μας και δη του περιστεριώτικου λαού.

Είχα και προσωπικά την ευκαιρία να ξεναγηθώ στους χώρους του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και να έρθω σε επαφή με το πλούσιο ιστορικό και αρχειακό υλικό του, που αναδεικνύει μια από τις ενδοξότερες και πλέον συγκινητικές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. Το Μουσείο είναι επισκέψιμο από σχολικές μονάδες σε συστηματική βάση, εμπνέει και διδάσκει τη νεολαία μας, αποτελεί χώρο πολύμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη και πολύτιμο αρχειακό υλικό προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο από ειδικούς επιστήμονες και νέους ερευνητές. Έναν τέτοιο χώρο, μοναδικό στην πόλη μας, η δημοτική αρχή, αντί να τον διαφυλάττει και να τον αναδεικνύει ως όφειλε, τον υποβαθμίζει προκλητικά, προβάλλοντας μάλιστα φαιδρές αιτιάσεις που δεν πείθουν κανέναν, τουναντίον την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν τραγικό. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με όσες και όσους δηλώνουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας σε αυτήν την εξέλιξη. Συντάσσομαι με τις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις δεκάδων σωματείων, μαζικών φορέων και κατοίκων της πόλης μας, προκειμένου να ανατραπεί αγωνιστικά στην πράξη η απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής, όπως πραγματικά ταιριάζει στην ιστορία του Μουσείου και στις αξίες που σε πείσμα των καιρών εκπροσωπεί και προβάλλει».

Βασίλης Παυλόπουλος

Καθηγητής Διαπολιτισμικής Κοινωνικής Ψυχολογίας,

Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών

***

«Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν προβολές όχι μόνο των ντοκιμαντέρ μας, αλλά και άλλων κινηματογραφιστών που καταπιάνονται με την Ιστορία. Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η προσπάθεια υποβάθμισης ενός χώρου που λειτουργεί σαν βιβλιοθήκη με σπάνιο υλικό, το οποίο είναι προσβάσιμο στους Περιστεριώτες και τις Περιστεριώτισσες, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος με φωτογραφικό υλικό, αφίσες κ.τ.λ. Περαιτέρω, το συγκεκριμένο μουσείο στο πρώτο μας ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” μας είχε βοηθήσει παραχωρώντας μας φωτογραφίες, ενώ μέσω των ανθρώπων του ήρθαμε σε επαφή με τον Νίκο Σφακιανάκη, μαχητή του ΕΛΑΣ στο Περιστέρι, ο οποίος και μας μίλησε.

Είναι τραγικό, χώροι πολιτισμού, αντί να βοηθιούνται περισσότερο από τις δημοτικές (και όχι μόνο) αρχές, να μποϊκοτάρονται και να απαξιώνονται σε τέτοιο βαθμό, όπως συμβαίνει με την περίπτωση αυτή. Στον πιο κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου με δεκάδες μαγαζιά εστίασης και άλλα τόσα καταστήματα, είναι απορίας άξιο ο λόγος που η δημοτική αρχή λειτουργεί απαξιωτικά ως προς την Ιστορία της περιοχής. Αν κάτι θα μείνει στην ιστορία του Περιστερίου, αυτό είναι οι αγώνες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων του Μουσείου στον αγώνα που δίνουν σήμερα».

Κινηματογραφική ομάδα «Συλλογική Μνήμη»

***

«Με θλίψη και στεναχώρια πληροφορήθηκα την τοποθέτηση περιπτέρου στην είσοδο του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Η δημοτική αρχή που υπερηφανεύεται για τα έργα της ώφειλε να κοσμήσει και να αναδείξει αυτό το Μουσείο, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, σε όλους τους λαούς του κόσμου που σέβονται την ιστορία τους. Και αντί αυτού, τι κάνει η δημοτική αρχή της πόλης μαςꓼ Τοποθετεί ένα περίπτερο για να εμποδίζεται η είσοδος στο Μουσείο. Για ποιον σκοπόꓼ Θέλει να σβήσει τα ίχνη της σπουδαίας αυτής σελίδας της νεότερης Ιστορίας μαςꓼ Να μην έχουμε μνήμηꓼ Να γινόμαστε ακόμη πιο μικροί, μικροί, τοσοδούληδεςꓼ Μήπως να μη θυμόμαστε καθόλουꓼ Να ξεχάσουμε τους αγωνιστές που πολέμησαν για να διώξουν τους κατακτητές ναζίꓼ Να ξεχάσουμε ότι αυτοί οι ίδιοι αγωνιστές μετά την Απελευθέρωση υπέστησαν από τις τότε κυβερνήσεις διώξεις, φυλακές, εξορίες και οι οικογένειές τους πέρασαν μέσα από τις συμπληγάδες πέτρεςꓼ Να ξεχάσουμε ότι οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και που πολλοί από αυτούς φόρεσαν τη βρώμικη στολή των ναζί, πήραν αξιώματα, πλούτισαν, έγιναν “σπουδαίοι”ꓼ Μήπως, λέω μήπως η δημοτική αρχή επιθυμεί με τη συγκεκριμένη της πράξη να πάρει τη σκυτάληꓼ Ως παιδί Αντιστασιακού Αγωνιστή είμαι πολύ περήφανη και ένιωσα μεγάλη τιμή που γνώρισα και μου έσφιξαν το χέρι οι συναγωνιστές του πατέρα μου, του Γιώργη. Όλους αυτούς που συνέχισαν παράλληλα με τον αγώνα τους για το μεροκάματο να αγωνίζονται, να είναι παρόντες, με κουράγιο, δύναμη και αισιοδοξία για δημοκρατικές ελευθερίες, ισονομία και ισοπολιτεία στην Πατρίδα μας. Μαζί τους ενώθηκε η νεότερη γενιά της Νεολαίας Λαμπράκη που τότε επικεφαλής ήταν η Βέτα Πουλοπούλου, αγαπημένη οικογενειακή φίλη μέχρι σήμερα, που χάρισε με την ορμή των νιάτων της και όλη η οικογένειά της, αγώνες μέσα από τη νεολαία αλλά και το ψηφοδέλτιο της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” με τον τότε δήμαρχο Μίμη Φωλόπουλο και τους συναγωνιστές του όπως ο πατέρας μου, Γιώργος Συρόπουλος, Νίκος Βλάχος, Αβραάμ Πλουσία, Τάκης Λούης (Δημητρόπουλος), Σεβαστή Ζούμη, Στέλιο Καραχάλιο και πολλούς άλλους που έδωσαν μάχες για ένα καλύτερο Περιστέρι και κερδήθηκαν. Ήρθε η Χούντα του ’67 και πάλι διώξεις, πάλι φυλακές, πάλι εξορίες έως τη μεταπολίτευση και πάλι αγώνες… Αυτή την ιστορία να ξεχάσουμεꓼ Ως κάτοικος αυτής της πόλης, κόρη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου, θεωρώ ότι η δημοτική αρχή πρέπει να διορθώσει αυτή την ασχήμια. Γιατί το Περιστέρι έχει την ιστορία του, που την έγραψαν τις δύσκολες εποχές, όταν οι άλλοι λούφαζαν, άνθρωποι με ψυχή και θάρρος, ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΙ».

Έφη Συροπούλου

Συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος Περιστερίου, απόγονος αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου τις περιόδους 1960-1967 και 1975-1980 με τον δήμαρχο Φωλόπουλο.

***

«Σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που επικρατεί η κοινωνική βαρβαρότητα, η μαυρίλα και η απογοήτευση, κάποιοι ξεχνούν ότι υπάρχουμε και μεις, ένα κομμάτι του Περιστεριώτικου λαού, οι απόγονοι αλλά και οι φίλοι των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Σας θυμίζουμε λοιπόν ότι ΟΛΟΙ, τόσο εμείς όσο και εσείς κύριοι της Διοίκησης του δήμου μας, πέρα από τον σεβασμό που οφείλουμε στις θυσίες και την χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητὠν του ΕΛΑΣ και των αγωνιστών του ΔΣΕ, ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ: να ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ και όχι να κρύψουμε την Ιστορία και τον αγώνα αυτών των υπέροχων ανθρώπων που περιφρόνησαν τον θάνατο και στάθηκαν στα πόδια τους, γιατί πίστεψαν σε βαθιές αξίες όπως ο πατριωτισμός, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη, ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ: να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδεώδη τους που τους οδήγησαν στην αθανασία και να βγάζουμε συμπεράσματα από τη στάση τους και τις επιλογές τους, ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ: να τιμάμε και να θυμόμαστε την Ιστορία, γιατί λαός και νεολαία χωρίς ιστορική μνήμη δεν μπορεί να δει και να ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ιστορία πάντα διδάσκει! ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ! ΑΦΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ! ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ!».

Μπούκη Καραχάλιου

Υπερήφανη κόρη της Στέλλας και του Στέλιου Καραχάλιου, Καπετάνιου ανεξάρτητου τάγματος του ΕΛΑΣ Αρχαίας Ολυμπίας, φυλακισθέντα και εξορισθέντα επί 19 χρόνια σε όλους τους τόπους «συνετισμού» και «αναμόρφωσης»: Μακρόνησο, Αη Στράτη, Γιούρα, Λέρο, Στρατιωτικές Φυλακές Βουλιαγμένης, ΕΑΤ-ΕΣΑ, Φυλακές Κοζάνης, Χαϊδάρι και Ασφάλεια Αθήνας

***

«Η πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου Περιστερίου να τοποθετήσει περίπτερο μπροστά από το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αποτελεί προσβολή και πρόκληση για τους αγωνιστές της Αντίστασης και τους απογόνους τους, για τους εκτελεσμένους και βασανισμένους αγωνιστές Περιστεριώτες, για όλους αυτούς που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους γερμανοντυμένους συνεργάτες τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η δημοτική αρχή Περιστερίου προφανώς θεωρεί ότι η εμπορική δραστηριότητα είναι πιο σημαντική από την ιστορική μνήμη και την αγωνιστική ιστορία του περιστεριώτικου λαού. Όμως οι αγώνες αυτοί συνεχίζουν να εμπνέουν τον λαό μας ενάντια σ’ ένα βάρβαρο και σάπιο σύστημα, που εμπορευματοποιεί τα πάντα, οδηγεί τον λαό μας στη φτώχεια και τον εμπλέκει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Καλούμε τη διοίκηση του δήμου να σταματήσει τώρα αυτήν την ασέβεια και να αποσύρει το περίπτερο από την είσοδο του Μουσείου».

Σταύρος Τάσσος

Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Σεισμολογία – Τεκτονική από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Minnesota, Maryland και LaVerne. Eργάστηκε στον «Δημόκριτο», στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και από το 1979 ασχολείται με την έρευνα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

***

«Η δημοτική αρχή Περιστερίου και ο δήμαρχος επιχειρούν να σβήσουν τη μνήμη του Περιστεριώτικου λαού από την ιστορία του με τον αποκλεισμό της εισόδου του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού. Δεν θα τους αφήσουμε να τα καταφέρουν».

Αντώνης Οφιτσιάλης

Συλληφθείς από τη Χούντα δύο μήνες μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, σε ηλικία 17 χρονών. Μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη.

***

«Η τοποθέτηση του περιπτέρου μπροστά στο Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού προσβάλλει τους αγώνες του δημοκρατικού περιστεριώτικου λαού και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Οφείλουν οι υπεύθυνοι και ο δήμαρχος Παχατουρίδης να την ανακαλέσουν χωρίς καθυστέρηση».

Γιώργος Κατιντζάρος

Μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, πρώην εκδότης εφημερίδας «Αθλητικό Περιστέρι» για 12 χρόνια, της εφημερίδας «Περιστεριώτης» για 3 χρόνια, με συνδικαλιστική δράση στον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για μια ασφαλή Σαρακοστή

Peristeri News

Εξεταστική για τα Τέμπη: Εγκρίθηκε το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας

Peristeri News

Στο κόκκινο η κίνηση στο Περιστέρι – Μεγάλες καθυστερήσεις σε Κηφισό και Αττική Οδό

Peristeri News

Leave a Comment