PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Κοινωνία σε αναβρασμό με πορείες και απεργίες


Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση εισέρχονται πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς οι διαπραγματεύσεις «ναυάγησαν» και το νέο ραντεβού δόθηκε στους δρόμους.

Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση εισέρχονται πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, σύλλογοι των γιατρών και των φαρμακοποιών, καθώς οι διαπραγματεύσεις «ναυάγησαν» και το νέο ραντεβού δόθηκε στους δρόμους.

Οι ένστολοι μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις και την απόρριψη των προτάσεων του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, βγαίνουν στους δρόμους το απόγευμα της Πέμπτης, διοργανώνοντας πανελλήνια συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο.

Σύγκρουση ένστολων για τις μειώσεις και τη μη έγκριση νυχτερινών

Σύμφωνα με τους ένστολους, ο υπουργός τους πρότεινε 2 σενάρια για την αναδρομική μείωση των αμοιβών τους από 1η Ιουλίου. Δηλαδή μείωση 7,5% με παράλληλη αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας ή 6% με διατήρηση του στο τωρινό επίπεδο.

Οι ίδιοι οι ένστολοι υπολογίζουν ότι θα υποστούν επιπλέον 12-13% απώλειες εξαιτίας της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο από 1/1/2013 ενώ αν ληφθεί υπ’ όψιν το πάγωμα των προαγωγών (άρα και η μισθολογική εξέλιξη) οι απώλειες μπορούν να φτάσουν και το 20%.

Την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους γνωστοποίησε ότι δεν εγκρίνει το αίτημα για επιπλέον δαπάνες 11,72 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι αμοιβές νυχτερινής απασχόλησης στα συνοριακά φυλάκια και στους ειδικούς φρουρούς.

Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις την εξεταστική περίοδο οι πανεπιστημιακοί

Σε παρόμοιο κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους πανεπιστημιακούς. Ο κ. Στουρνάρας τους ενημέρωσε ότι η μεσοσταθμική μείωση των αμοιβών τους αναδρομικά από 1η Ιουλίου θα κυμανθεί στο 17,5% που μεταφράζεται σε μειώσεις 5% για εισοδήματα έως 1000€, 15% για τα 1001-2000€, 20% 2001-2500€, 25% για 2501-3.000€ και 30% για όσους λαμβάνουν πλέον των 3.000€.

Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών αντέταξαν ότι από το 2003 δεν έχουν λάβει καμιά αύξηση και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις ακόμη και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), καθηγητής του ΕΜΠ, Ν. Σταυρακάκης, τόνισε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι περικοπές τότε οι μισθοί των πανεπιστημιακών θα διαμορφωθούν στα επίπεδα προ του 1995, ενώ εξέφρασε τους φόβους του για άμεση φυγή εξαίρετων καθηγητών σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις εντός της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου φαντάζουν ως μονόδρομος για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Συγκέντρωση οι δικαστές έξω από τον Άρειο Πάγο

Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι δικαστές ενόψει των περικοπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις αποδοχές τους. Με κοινή απόφαση τους, πέντε δικαστικές ενώσεις τονίζουν οι περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους θα επηρεάσουν άμεσα την απονομή της Δικαιοσύνης και ξεκινούν κινητοποιήσεις.

Οι Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφού επισημαίνουν πως η μισθολογική τους μεταχείριση προβλέπεται από το Σύνταγμα στο οποίο προσκρούουν οι συνολικές περικοπές των αποδοχών τους που θα φτάσουν να ξεπεράσουν και το 50% ζητούν άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση αλλά και με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Καλούν μάλιστα τους συναδέλφους τους σε πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση, την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 12.30 στον Άρειο Πάγο. Παράλληλα, πανδικαστικές συγκεντρώσεις πρόκειται να γίνουν στην Αθήνα , στην Θεσσαλονίκη και στις έδρες των Εφετείων της χώρας την πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους , 17 Σεπτεμβρίου 2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.30.

Απειλούν με ρολά διαρκείας οι εφοριακοί

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εφοριακοί, προειδοποιώντας για κλείσιμο των υπηρεσιών, ενόψει της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τη νέου τύπου εφεδρεία και την προτεινόμενη κατάργηση των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Επιμένουν οι φαρμακοποιοί

Την πρόθεση των φαρμακοποιών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Όπως είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, δεν έλαβαν σαφείς δεσμεύσεις για την καταβολή των χρεών του ΕΟΠΥΥ . Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά, από αύριο Τρίτη θα αρχίσουν να πιστώνονται οι οφειλές του Μαΐου και από την Τετάρτη η εξόφληση θα γίνεται άμεσα.

Ο υφυπουργός πρότεινε επίσης στους αρμόδιους φορείς να αυξηθούν οι χρόνοι πίστωσης στην αλυσίδα του φαρμάκου, προαναγγέλλοντας σε διαφορετική περίπτωση δυναμική παρέμβαση της πολιτείας. Να σημειωθεί ότι εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Άκαρπη όμως ήταν η πολύωρη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών αλλά και των φαρμακευτικών εταιριών το μεσημέρι της Δευτέρας.

Κατά τη συνεδρίαση του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, το βράδυ της Δευτέρας, αποφασίστηκε η επ’ αόριστον διακοπή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ.

Στους δρόμους και οι γιατροί

Εν τω μεταξύ, με Γολγοθά μοιάζει η εβδομάδα που ξεκίνησε για πάνω από 9 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν θα μπορούν να πάρουν φάρμακα και να επισκεφθούν τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, εάν δεν πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οι φαρμακοποιοί από το περασμένο Σάββατο έχουν σταματήσει εκ νέου να δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους-ασθενείς, ενώ, οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί βρίσκονται από σήμερα σε επίσχεση εργασίας.

Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν, καθώς, καθυστερεί σημαντικά η εξόφλησή τους, ενώ, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης, τόνισε σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις: «δεν θα αφήσουμε να γίνει εμπόρευμα η εξέταση του ασφαλισμένου» και είπε ότι υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν για την απομάκρυνσή του. Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αντιδρώντας στην ενδεχόμενη μείωση στα ειδικά μισθολόγια, προχωρούν επίσης σε στάσεις εργασίας.

Έχουν, ήδη, προαναγγέλλει ότι την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιήσει στις 11.30 το πρωί διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών, ενώ από τις 11 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου θα γίνει στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Επί ποδός τα συνδικάτα ενόψει ΔΕΘ

Στο χορό μπαίνουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ που δεν τροποποιούν το σχεδιασμό τους και καλούν σε συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (8 Σεπτεμβρίου) στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα πάρει μέρος και ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, μαζί με μεγάλη ομάδα βουλευτών του.

Ανεξάρτητα από το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, δεν αποκλείεται συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς να επιλέξουν κάποια μορφή διαμαρτυρίας, στην διάρκεια της παραμονής του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, το πρωί του Σαββάτου.

Από την Αστυνομία σχεδιάζεται η λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με στόχο την αποτροπή επεισοδίων. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι η ΓΣΕΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο, όπου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τσιόδρας: Σήμα κινδύνου για ιλαρά, κοκκύτη, στρεπτόκοκκο

Peristeri News

Στο ΣτΕ το πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών

Peristeri News

ΕΟΦ: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής για μη εγκεκριμένο συστατικό

Peristeri News

Leave a Comment