PeristeriNews.gr
Media

CNN, BBC, Reuters για την «μητέρα των απεργιών» στην Ελλάδα


Μεταδίδουν τα ξένα μέσα.

«Πιεσμένος ανάμεσα στις κλιμακούμενες λαϊκές διαμαρτυρίες κατά των περικοπών που έχουν ήδη επιβληθεί και στις απαιτήσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ για ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ο Παπανδρέου φαίνεται να έχει όλο και πιο αβέβαιη στήριξη. Αν και η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποκλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, πολλοί πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν τώρα ότι μάλλον θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες», γράφουν οι New York Times.
Καθώς η ύφεση και η ανεργία συγκλονίζουν εκ θεμελίων την Ελλάδα, το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 40% και κοινωνικοί λειτουργοί βλέπουν όλο και περισσότερους «νεο-αστέγους» – ανθρώπους της μεσαίας τάξης που έχασαν τη δουλειά τους», μεταδίδει, μεταξύ άλλων, το CNN.
Με τίτλο «Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εναντίον της λιτότητας», η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται και στους τόνους των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας, ενώ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι τουρίστες βρίσκουν την Ακρόπολη κλειστή. «Να μείνουν φτωχοί ή να φύγουν; Αυτό είναι το δίλημμα για τους νεαρούς Ελληνες», καταλήγει το ρεπορτάζ.
«Κλειστή λόγω απεργίας η Ελλάδα» είναι η πρώτη είδηση στο BBC. Για γενική παράλυση λόγω της μεγαλύτερης διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών, «την ώρα που η βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο λιτότητας, για να αποφευχθεί χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση σε όλη την ευρωζώνη», μιλάει το πρακτορείο Reuters.
«Η 48ωρη γενική απεργία καθήλωσε πτήσεις, έκλεισε τις δημόσιες συγκοινωνίες, και όλα τα άλλα, από μαγαζιά μέχρι σχολεία, καθώς τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας. Ολοι οι τομείς, από οδοντιάτρους, γιατρούς του ΕΣΥ και δικηγόρους, μέχρι εμπόρους και καταστηματάρχες, εφοριακούς, δασκάλους, ναυτικούς, έχουν παραλύσει εν όψει νέων μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνουν νέους φόρους και εφεδρεία για δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», μεταδίδει το Associated Press.
Σε πολιτική ανάλυση, ο Κρις Μόρις, ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, γράφει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις όχι μόνο από τη λαϊκή δυσφορία, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς άλλες χώρες στην ΕΕ λένε ότι πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, επειδή είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορούν να πείσουν το δικό τους εκλογικό σώμα να συνεχίσει να δίνει οικονομική βοήθεια. Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί η απειλή της μετάδοσης της κρίσης δεν είναι πλέον απειλή – έχει φτάσει».
Ενας έλληνας απεργός είπε στο BBC ότι «ζούμε τώρα τον Αρμαγεδδώνα της φορολογίας και η οικονομία πεθαίνει. Μαζί με την οικονομία, πεθαίνουμε και εμείς. Τα μέτρα της λιτότητας δεν έχουν αποτέλεσμα και τα καλύτερα μυαλά μας αναγκάζονται να φύγουν για το εξωτερικό».
«Η Αθήνα αντιμέτωπη με την μητέρα όλων των απεργιών», είναι ο τίτλος του Guardian. «Η απεργία, που συμπίπτει με αυτό που ο πανταχόθεν βαλλόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποκάλεσε «την πιο κρίσιμη εβδομάδα» για τη χώρα, είναι η κορύφωση μετά από συχνά βίαιες διαμαρτυρίες και κυλιόμενες στάσεις εργασίας, από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα μέχρι τους δικαστές, τους ναυτικούς, τους δασκάλους, τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και τους δημοσιογράφους που κλιμακώνουν την αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις των κυβερνώντων Σοσιαλιστών», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC με τίτλο: «Ξεκίνησε η γενική απεργία κατά των περικοπών» γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η γενική απεργία στην Ελλάδα, στην οποία συμμετέχει σύσσωμος ο δημόσιος τομέας κατά των μέτρων λιτότητας.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής, Chris Morris, η 48ωρη απεργία πραγματοποιείται την ώρα που στη Βουλή τίθεται προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο. Μάλιστα, αναφέρει ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι συγκρούσεις διαδηλωτών με τα ΜΑΤ και τα επεισόδια.

Τέλος, σχολιάζει ότι ο ρυθμός των διαδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ως «μητέρα όλων των μαχών» χαρακτηρίζει το Skynews τη σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Περίπου 50.000 διαδηλωτές δίνουν το «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση αναφέρει. Επίσης, δίνει μία συνολική εικόνα από τις απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως τις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης.

«Οι Έλληνες διαδηλωτές στοχεύουν στην παράλυση του κράτους μέσω διαδηλώσεων» σημειώνει το άρθρο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN. Ανταποκρίτρια αναφέρει ότι χιλιάδες διαδηλωτές, περίπου 70.000, κατέβησαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τη δύναμη της αστυνομίας να εκτιμάται στους 3.000 άνδρες.

Στο ίδιο μοτίβο και η γαλλική εφημερίδα «France 24». Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι περισσότεροι από 120.000 πολίτες λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις που έχουν παραλύσει την Ελλάδα. Επίσης, η γαλλική «Le Figaro» αναφέρει ότι η Αθήνα είναι μία πόλη υπό πολιορκία και πως εκατομμύρια εργαζόμενοι απεργούν για 48 ώρες, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση.

Το ειδησεογραφικό site Russiatoday.com αναφέρει στο πρωτοσέλιδό του «Διαδηλωτές και Αστυνομία συγκρούονται στη μεγαλύτερη απεργία της Ελλάδας» και ανεβάζει συνέχεια βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις από τα δικά του συνεργεία που βρίσκονται στη χώρα μας.

Επίσης αναφέρει πως περίπου 125.000 άνθρωποι συμμετέχουν στη «Μητέρα όλων των απεργιών», τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δύο ετών.

«Δεκάδες χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, που αναμένεται να εγκριθούν από τους βουλευτές εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.» επισημαίνουν οι «Financial Times».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Alter Ego απέκτησε τον τίτλο της «Ελευθεροτυπίας»

Peristeri News

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Peristeri News

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Leave a Comment