PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία


Ελεύθεροι έως τη δίκη τους αφέθηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν επί πέντε και πλέον μήνες στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο το δικαστήριο δεν όρισε περιοριστικά μέτρα. Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επαναπατρισμού τους μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η Ελληνίδα πρόξενος στην Αδριανούπολη ενημέρωσε σχετικά τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Οι δύο ένστολοι είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου αφότου πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Στον αντίποδα, οι εισαγγελείς υποπτεύονται τους δύο Έλληνες ένστολους για στρατιωτική κατασκοπεία, αν και έως τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων έρχεται υπό τη σκιά των εντονότατων πιέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές Αρχές επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ότι δρα ως κατάσκοπος.

Στην Αδριανούπολη μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Στην Αδριανούπολη μεταβαίνει απόψε, Τρίτη 14 Αυγούστου, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, την αποφυλάκιση των οποίων αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, στο οποίο θα επιβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, θα παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς και θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Υπολογίζεται το αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη μετά τα μεσάνυχτα.

ΠτΔ: Στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου, δε, δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος συγχαίρει τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους «για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

 

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

Ν. Κοτζιάς: Κερδισμένη της βραδιάς η διπλωματία

Τη χαρά του για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ τονίζει πως η διπλωματία «είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς».

«Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι. Καλώς να έρθουν στην πατρίδα», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πολλά συγχαρητήρια στον πρέσβη μας Π. Μαυροειδή, στον ΠΥΒ Α. Μπαλτά και στην πρόξενο Σ. Θεοχαρiδη. Ευχαριστήρια σε όσους βοήθησαν από τουρκικής πλευράς», συμπληρώνει ο κ. Κοτζιάς και καταλήγει: «Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς».

Φ. Κουβέλης: Δίκαιη ενέργεια η αποφυλάκιση

«Η αποφυλάκιση και η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα είναι δίκαιη ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης. Αποτελεί στοιχείο που θα συμβάλλει στις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, της καλής γειτονίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

«Οι δύο στρατιωτικοί μας επέδειξαν υπομονή, σθένος, λεβεντιά και οφείλω να τους συγχαρώ. Οι προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλαν στο να απελευθερωθούν τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη. Τους περιμένουμε να τους υποδεχθούμε με χαρά και τιμή» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουβέλης.

Η ανάρτηση του Π. Καμμένου

Μία φωτογραφία της Παναγιάς της Ελευθερώτριας δημοσίευσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Είχε προηγηθεί λίγα λεπτά πριν η είδηση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών χωρίς περιοριστικούς όρους.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Περιμένουμε με συγκίνηση την επιστροφή των δύο στρατιωτικών

«Η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών μας είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό φετινό καλοκαίρι», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την αποφυλάκιση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη από τις φυλακές Αδριανούπολης.

«Όλοι περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους», προσθέτει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Όπως συμπληρώνει, «θέλω να συγχαρώ τον Άγγελο, τον Δημήτρη και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση τους».

Φ. Γεννηματά: Σημαντική θετική εξέλιξη η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης είναι μία σημαντική, θετική εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε», σημειώνει σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους.

«Συγχαρητήρια στους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν. Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ: Θετική εξέλιξη, που όμως δεν κρύβει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απελεύθερωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν αλλάζει το σκηνικό όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Σ. Θεοδωράκης: Η παράνομη κράτηση επιτέλους τερματίστηκε

Για κίνηση που συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνταν στην Αδριανούπολη. Εξήρε δε το σθένος των δύο στρατιωτικών.

«Η παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών επιτέλους τερματίστηκε ύστερα από 168 μέρες. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας.

Το σθένος που επέδειξαν τα δυο παιδιά και οι οικογένειές τους είναι κάτι που συγκίνησε όλους τους Έλληνες. Μπράβο τους» έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter o πρόεδρος του Ποταμιού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment