PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ζήρια: Συνεχίζεται η κατάσβεση – Στους 16 οι τραυματίες, 20 σπίτια κάηκαν


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο που καίει από χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια, του Δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λαμπίρι, Καμάρες, Ζήρια και Λόγγος, καθώς επίσης και μια κατασκήνωση. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε δύο φορές το 112 για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Στους 16 οι τραυματίες

Ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια έχουν φθάσει τους δεκαέξι.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

«Κάηκαν σπίτια»

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ανέφερε ότι η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη.

«Έχουν καεί σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές πολλές καλλιέργειες», όπως είπε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος, εκτίμησε ότι είναι τουλάχιστον 20 οι οικίες που έχουν καεί στη Ζήρια.

Συμφώνα με τον κ. Καλογερόπουλο, η φωτιά «έχει περιοριστεί σε ότι αφορά τους οικιστικούς ιστούς, αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς».

Ο κ. Καλογερόπουλος γνωστοποίησε επίσης ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Λόγγου, που είχε εκκενωθεί το απόγευμα για προληπτικούς λόγους. Όσον αφορά στους κατοίκους των άλλων δύο κοινοτήτων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς και δεν έχουν που να μείνουν, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε ότι «ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την ασφαλή φιλοξενία τους, διαθέτοντας τρεις χώρους».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνελήφθη 31χρονος για πορνογραφία ανήλικων μέσω διαδικτύου

Peristeri News

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε ρέμα στο Ίλιον

Peristeri News

Εξαρθρώθηκε μεγάλη συμμορία που νόθευε τόνους καυσίμων και ποτών

Peristeri News

Leave a Comment