PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ζάεφ: Είμαστε «Μακεδόνες» και θα είμαστε για πάντα «Μακεδόνες»


Κάλεσμα στους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για το ονοματολογικό, «μια επιλογή για το μέλλον σας, για το μέλλον της χώρας σας, για το μέλλον της αγαπημένης μας “Μακεδονίας”», έστειλε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας με φόντο το μνημείο της εξέγερσης του Ίλιντεν, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως «το μνημείο αυτό μας υπενθυμίζει ότι ο λαός της “Μακεδονίας” έκανε πάντα τη σωστή επιλογή: το 1903 κατά την εξέγερση του Ιλίντεν. Το 1941 όταν ακολούθησε την προοδευτική Ευρώπη ενάντια στον φασισμό, κατά τη διάρκεια του αγώνα για εθνική απελευθέρωση».

Όπως επίσης, τόνισε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, και «στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα αποφασίσαμε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι φιλοδοξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του ονείρου μας για την Ευρωπαϊκή “Μακεδονία”, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ».

«Αλλά σήμερα, είμαστε κοντά στην εκπλήρωση αυτού του ονείρου, αυτής της φιλοδοξίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να βάλει ένα τούβλο στην οικοδόμηση ενός καλύτερου “μακεδονικού” μέλλοντος. Να γίνουμε μέλος της ισχυρότερης συμμαχίας – του ΝΑΤΟ και πλήρες μέλος της ισχυρότερης οικονομικής κοινότητας στον κόσμο – της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζάεφ οι πολίτες της ΠΓΔΜ κρατούν το κλειδί για να γίνει η γειτονική χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για παραχώρηση ώστε να δεχτεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα “Μακεδονία”, αλλά -όπως είπε- «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ταυτότητά μας».

«Η περήφανη χώρα της “Μακεδονίας” εξασφάλισε την πλήρη αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας, της γλώσσας, της κληρονομιάς μας. Η “μακεδονική” γλώσσα προστατεύεται. Η “μακεδονική” ταυτότητα προστατεύεται. Ο ύμνος, η σημαία παραμένουν οι ίδιοι και προστατεύονται. Είμαστε “Μακεδόνες” και θα είμαστε για πάντα “Μακεδόνες”», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ όπως τόνισε θα ψηφίσει «για μια ειρηνική και ασφαλή χώρα στην οποία ζουν μια καλή και ευημερούσα ζωή οι “Μακεδόνες”, οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Ρομά, οι Βόσνιοι, οι Βλάχοι και όλες οι εθνοτικές κοινότητες» και κάλεσε τους πολίτες να πράξουν το ίδιο γιατί «η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία της Μακεδονίας».

«Αυτοί που ψηφίζουν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν. Εάν η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει “ναι”, θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», σημείωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Leave a Comment