PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ζαχάροβα: Οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι δική μας επιλογή


«Συν τω χρόνω η λογική πρέπει να επικρατήσει και να ομαλοποιηθεί η διμερής διπλωματική δραστηριότητα» σε Μόσχα και Αθήνα τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι επιλογή της Ρωσίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση ρωσικού και διεθνούς Τύπου, δύο ημέρες μετά την είδηση για την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, η κ. Ζαχάροβα διαβεβαίωσε ότι παρά τη μείωση της στελέχωσής τους, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Η κήρυξη ως “ανεπιθύμητων” οκτώ στελεχών της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα είναι αναγκαστικό απαντητικό μέτρο, λόγω των μη φιλικών ενεργειών της ελληνικής πλευράς, πρωτίστως της πρωτοφανούς απέλασης τον Απρίλιο 12 Ρώσων διπλωματών και όπως καταλάβαμε, στόχος αυτής της ενέργειας ήταν η επιθυμία, η επιδίωξη να αποδυναμωθούν οι ρωσικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, στο μέγιστο βαθμό να δυσχεράνουν τη φυσιολογική τους λειτουργία» ανέφερε συγκεκριμένα και συνέχισε λέγοντας: «Με επινοημένη αφορμή εξανάγκασαν ουσιαστικά να φύγουν από την Ελλάδα όλοι οι Έλληνες διπλωμάτες, εννοώ κομβικά στελέχη, εξαιρετικούς ειδικούς, οι οποίοι επί χρόνια υπηρετούσαν την υπόθεση της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων».

Η κ. Ζαχάροβα κατηγόρησε επίσης την ηγεσία της Ελλάδας ότι «προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, ανέπτυξαν ηχηρή καμπάνια στα ΜΜΕ, δημοσίευσαν προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων αυτών».

«Δεν πρόκειται φυσικά να αντιγράψουμε αυτήν την ανήθικη τακτική, αλλά απαντητικά μέτρα όντως ελήφθησαν. Οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι δική μας επιλογή, θα ήθελα αυτό να το υπογραμμίσω, δεν τις αρχίσαμε εμείς, αλλά δεν μένουν χωρίς αντίδραση παρόμοιες ενέργειες. Νομίζω ότι συν τω χρόνω η λογική πρέπει να επικρατήσει και θα επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η εργασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών» πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και στο Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, μετά την εξαναγκαστική, αβάσιμη μείωση του προσωπικού τους, παρ’ όλ’ αυτά πλήρως εκτελούν την αποστολή, που τους έχει ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένων των προξενικών υπηρεσιών, της έκδοσης θεωρήσεων και της υπεράσπισης των συμφερόντων της Ρωσίας και των πολιτών της, όπως ορίζουν οι εξουσιοδοτήσεις τους. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών, καλύτερα να απευθύνετε αυτό το ερώτημα στην Αθήνα» κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment