PeristeriNews.gr
Διεθνή

Υποψήφιος πρόεδρος ο Ερντογάν στην Τουρκία



Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς που κλυδωνίζουν την κυβέρνηση του τον τελευταίο χρόνο, ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Αύγουστο.

Την υποψηφιότητα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Αυγούστου ανακοίνωσε το κόμμα του, ΑΚΡ.

Ο αντιπρόεδρος του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Αλί Σαχίν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κ. Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων στη συνεδρίαση του κόμματος στην Άγκυρα την Τρίτη.

«Φυσιολογικά χρειαζόμαστε 20 υπογραφές για ένα προεδρικό υποψήφιο. Είχαμε τις υπογραφές όλων των μελών», ενημέρωσε ο κ. Σαχίν.

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς που κλυδωνίζουν την κυβέρνηση του τον τελευταίο χρόνο, ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Αύγουστο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ισχυροποιήσει την εκτελεστική του εξουσία έχοντας ήδη διατελέσει 11 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, έχοντας καταβάλει το κοσμικό δικαστικό σώμα και υποτάσσοντας τον πάλε ποτέ παντοδύναμο στρατό.

Σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Ερντογάν, δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στην πολιτική που ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιούλ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η εκλογή πλέον είναι άμεση από το λαό και όχι από το κοινοβούλιο σε συνδυασμό με την προσωπική του εξουσία μπορεί να επιφέρει ερμηνεία του συντάγματος που θα του παραχωρεί ευρύτερες εξουσίες.

Ενδεικτικό της στροφής του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία κατά την πρωθυπουργία του κ. Ερντογάν είναι ότι κανείς από τους υποψήφιους – δύο ισλαμικών καταβολών και ένας της κουρδικής μειονότητας – δεν έχει αντιισλαμική, κοσμική ατζέντα, η οποία στο παρελθόν ήταν η μόνη αποδεκτή για τη διεκδίκηση της εξουσίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Mε απόφαση Ερντογάν νέοι υφυπουργοί Εξωτερικών

Peristeri News

Καταγγελία οργανώσεων καταναλωτών εναντίον της Temu

Peristeri News

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν

Peristeri News

Leave a Comment