PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Υπόκοσμος με αντιμνημονιακό μανδύα η Χρυσή Αυγή»


Δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και «έξω από τα δόντια» στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη.

Δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και «έξω από τα δόντια» στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη.

Ευθέως αποκαλεί τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και «συνονθύλευμα νεοναζιστικών, φασιστικών, παγανιστικών και λούμπεν στοιχείων του υποκόσμου» και προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι μία σημαντική μερίδα του συστήματος υπέκυψε στον πειρασμό της μικροκομματικής διαχείρισης της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι μερικοί από την Αριστερά «πίστευαν ότι θα έκοβε ψήφους από τη ΝΔ και ότι αυτό θα τους εξυπηρετούσε, σε συνδυασμό με το ότι θα τους επέτρεπε να συκοφαντήσουν την παράταξή μας».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Σας καταλογίζουν, κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι αργήσατε ως Αστυνομία να αντιδράσετε στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, σε ότι αφορά τις έκνομες ενέργειες των μελών ή των υποστηρικτών του συγκεκριμένου κόμματος. Και αντιδράσατε όταν ξεχείλισε το ποτήρι με τη δολοφονία του νεαρού μουσικού στο Κερατσίνι. Τι απαντάτε;

Το ερώτημα αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι έχει μία σχεδόν νεοσουρρεαλιστική διάσταση. Δεν έχω διάθεση να συζητήσω ποια θα ήταν η έκβαση της μάχης του Βατερλό αν δεν είχε δεχθεί επίθεση ο Ναπολέων από τον Μπλύχερ. Στην τρέχουσα πολιτική μετρούν τα γεγονότα και το πως αποφασίζεις να δράσεις κάθε στιγμή μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι καλώς ή κακώς – κάκιστα κατά τη γνώμη μου – το νεοναζιστικό μόρφωμα κατάφερε με ψήφους από την κοινωνία να γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από εκεί και πέρα, εάν φταίω εγώ που ανέλαβα τα καθήκοντά μου πέρυσι και βρήκα μία συγκεκριμένη κατάσταση ήδη διαμορφωμένη, την οποία πολέμησα σφοδρά από την πρώτη στιγμή, το αφήνω στην κρίση σας. Εάν ανατρέξετε στην ομιλία μου κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων μου τον Ιούνιο του 2012 θα διαπιστώσετε ότι προτού καλά – καλά αναλάβω Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είχα εντοπίσει το πρόβλημα.

Αποστείλατε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με 32 παραβατικές ενέργειες ατόμων της Χρυσής Αυγής, που κατά καιρούς απασχόλησαν την Αστυνομία, ζητώντας να συνεκτιμηθούν συνολικά, μήπως και συνιστούν δράση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας. Δεν μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα ώστε να είχαν δρομολογηθεί νωρίτερα και οι εξελίξεις;

Η αναφορά αυτή αποτελεί την άποψη της Κυβέρνησης για την ολιστική αντιμετώπιση των υποθέσεων οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εκκρεμούσαν ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης και αποτελούσαν προϊόν δράσης μίας οργάνωσης και όχι αποσπασματικές ενέργειες αυτοβούλως ενεργούντων πολιτών. Με την ευκαιρία, δεν μπορώ παρά να εξάρω τη στάση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος, με το ηθικό παράστημα που τον διακρίνει, έσπευσε δημοσίως να διευκρινίσει ότι τον κατάλογο με περιστατικά επιθέσεων της Χρυσής Αυγής – που πρόσθεσα συμπληρωματικά στον φάκελο προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – δεν μου τον έστειλε πέρυσι, αλλά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι 32 περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν ήταν περιστατικά που τα «κράτησα κλειδωμένα στο συρτάρι», όπως ανοήτως υποστηρίζουν κάποιοι, λόγω άγνοιας. Την αναφορά που έστειλα οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης θα μπορούσε να την έχει στείλει, πριν χρειαστεί να το κάνω εγώ. Για τον ίδιο λόγο αναρωτιέμαι, επίσης, γιατί αυτοί που ασκούν τώρα εύκολη κριτική δεν είχαν προβεί σε ανάλογη ενέργεια οι ίδιοι. Γιατί δεν το είχε ζητήσει π.χ. η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε, η κατόπιν εορτής κριτική είναι εύκολη. Η δράση είναι το δύσκολο. Σκεφθείτε δε, πόσο επισπεύσθηκαν οι κινήσεις σαν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μου και που θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς αυτήν.

Η δική σας διαίσθηση κ. Δένδια, ως διακεκριμένος νομικός και ως επιτυχημένος πολιτικός-υπουργός, ποια είναι; Τι είναι η Χρυσή Αυγή;

Καταρχάς, υπάρχουν πολλοί σαφώς πιο διακεκριμένοι νομικοί από εμένα και δεν αισθάνθηκα ποτέ «επαγγελματίας πολιτικός». Δεν διστάζω να λέω ότι είμαι δικηγόρος Κερκύρας και είμαι υπερήφανος για αυτό. Όσον αφορά το τι είναι η Χρυσή Αυγή, η δική μου απάντηση είναι σαφής: Είναι συνονθύλευμα νεοναζιστικών, φασιστικών, παγανιστικών και λούμπεν στοιχείων του υποκόσμου, το οποίο με τον μανδύα του «αντισυστημικού» και του «αντιμνημονιακού» προσπάθησε να αλώσει κάθε τομέα κοινωνικής δράσης. Αυτοί που νομιμοποίησαν τον καταγγελτικό της λόγο σαν προϊόν «αγανάκτησης» στην πλατεία Συντάγματος, ας αναλογισθούν τώρα τις συνέπειες.

Αν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί με τα στοιχεία που αποστείλατε, ότι όντως «εδώ έχουμε να κάνουμε με “καραμπινάτη” περίπτωση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας». Στη πράξη, τι σηματοδοτεί αυτό; Θα έρθουν συλλήψεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη στα υψηλά στελέχη της Χρυσής Αυγής; Και με ποιες κατηγορίες;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Αν είχα αμφιβολίες δεν θα είχα προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια. Αλλά σχετικά με το τι θα επακολουθήσει επαναλαμβάνω και πάλι ότι αρμόδια είναι πλέον η Δικαιοσύνη.

Μήπως η Αστυνομία κατόπιν εντολών σας έχει επιδοθεί σε ένα «κυνήγι μαγισσών», περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους; Και το ερωτώ αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, επειδή, εάν δεν συλληφθούν μόνο όσοι της Χρυσής Αυγής αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις, αλλά «άπαντες» με μικροκατηγορίες -που εύκολα αποδίδονται- μήπως αυτό στη πορεία γυρίσει μπούμερανγκ;

Δεν υπάρχει κανένα «κυνήγι μαγισσών». Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει όμως να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και της κοινωνικής ειρήνης. Φυσικά, δεν είναι εφικτό να συλληφθούν όλοι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ούτε και είναι σκόπιμο. Όλοι όσοι εμπλέκονται όμως σε εγκληματικές ενέργειες, εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Σε αυτό δεν χωρά καμία πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα. Αλλά δεν πρόκειται για ποινικοποίηση των ιδεών, όσο αποκρουστικές κι αν είναι, ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, φοβάστε, όσο ποτέ άλλοτε, την εκδήλωση ακροαριστερής τρομοκρατίας;

Δεν μπορώ να αποκρύψω ότι είμαστε σε εγρήγορση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά αυτή την περίοδο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τρομοκρατία ποτέ δεν εξαλείφθηκε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στη χώρα μας και ότι απλώς υπάρχουν διακυμάνσεις στη δραστηριότητά της.

Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας σε επίπεδο κοινωνίας. Είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ελπίζω πως όχι. Προσωπικά με συγκίνησε η έκκληση για ψυχραιμία προς την ελληνική κοινωνία από τους άλλους καλλιτέχνες του hip hop και φίλους του Παύλου Φύσσα. Το αίμα δεν ξεπλένεται με αίμα.

Δεν ανησυχείτε για την εικόνα που δίνει πλέον η ΕΛΑΣ; Γιατί από τη στιγμή που η κοινωνία θα θεωρεί πως υπάρχουν φασιστικά σταγονίδια μέσα το σώμα, πόσο εύκολο θα είναι να εμπιστευτεί κανείς συνολικά την ΕΛΑΣ;

Είναι μέγιστη ύβρις και προσβολή να στιγματίζει κανείς την Ελληνική Αστυνομία συνολικά σαν «νεοναζιστική-φασιστική» εξαιτίας των όποιων επίορκων, οι οποίοι αποτελούν μία ελάχιστη θλιβερή μειοψηφία. Ευγνωμοσύνη πρέπει να αισθανόμαστε σήμερα απέναντι στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι με πενιχρές αποδοχές διακινδυνεύουν ημέρα και νύχτα τη ζωή τους, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Τιμή πρέπει να τους αποδίδουμε και όχι αστήρικτες κατηγορίες επί πάντων. Αλλά οι ίδιοι οι αστυνομικοί πρέπει να επιζητούν την έρευνα, ώστε κανείς να μην τους στιγματίζει στην πρώτη ευκαιρία, εξαιτίας της συμπεριφοράς ελάχιστων. Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άλλωστε αυτές που έχουν αναλάβει να προστατεύσουν το κύρος του Σώματος. Συντεχνιακές λογικές, οι οποίες συνηθίζονται σε άλλους κλάδους, αλίμονο εάν επιτρέψουμε να επικρατήσουν και στην Ελληνική Αστυνομία.

Με το χέρι στην καρδιά: Έδειξε ανοχή στη Χρυσή Αυγή μέρος του πολιτικού συστήματος;

Δυστυχώς, σημαντική μερίδα υπέκυψε στον πειρασμό της μικροκομματικής διαχείρισης. Ορισμένοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι με την είσοδό της στη Βουλή η Χρυσή Αυγή θα αποδεχόταν ένα στοιχειώδες πλαίσιο λειτουργίας μέσα σε συνταγματικά πλαίσια. Άλλοι, από την πλευρά της Αριστεράς μάλιστα, πίστευαν ότι θα έκοβε ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία και ότι αυτό θα τους εξυπηρετούσε, σε συνδυασμό με το ότι θα τους επέτρεπε να συκοφαντήσουν την παράταξή μας. Ευτυχώς, στη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος, έδωσε από την πρώτη στιγμή σαφείς εντολές για την καταπολέμηση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πάσχα

Peristeri News

Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

Peristeri News

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Leave a Comment