PeristeriNews.gr
Οικονομία

Υπό πίεση η ΕΚΤ για νέες δράσεις


Η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε νέα χαμηλά πενταετίας και η διατήρηση της ανεργίας κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη για νέα μέτρα νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε νέα χαμηλά πενταετίας και η διατήρηση της ανεργίας κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη για νέα μέτρα νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο πληθωρισμός στις 18 χώρες της ζώνης του ευρώ σημείωσε άνοδο μόλις 0,3% τον Αύγουστο, τη μικρότερη από τον Οκτώβριο του 2009, και απέχει σημαντικά από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, που έχει χαρακτηρίσει ως «ζώνη κινδύνου» οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από το 1%.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει επικίνδυνα το μηδέν, την οικονομία σε στασιμότητα, την ανεργία κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ και ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για μεταρρυθμιστική «κόπωση» από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντιμετωπίζει τη δύσκολη πρόκληση να συμβάλει αποφασιστικά στην τόνωση της οικονομίας.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει έλθει η ώρα για τον κ. Ντράγκι να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με μαζικές αγορές ενεργητικού, όπως τα προγράμματα που εφάρμοσε η Federal Reserve για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι περισσότεροι, όμως, οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Ντράγκι εκτιμάται ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, ώστε να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο – συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος στοχευμένης ρευστότητας προς τις τράπεζες για την τόνωση του δανεισμού.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα μπορούσε, πάντως, να προλειάνει το έδαφος στη συνεδρίαση της Πέμπτης για ένα πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, που θα εφαρμοζόταν προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2015.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment