Διεθνή

Ξύπνησε το ηφαίστειο της Αίτνας με σιντριβάνια λάβας

Το ηφαίστειο της Αίτνας ξύπνησε χθες βράδυ δίνοντας εκρήξεις που προκάλεσαν σιντριβάνια λάβας ύψους 100 μέτρων.

Η πρώτη δραστηριότητα του ηφαιστείου ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και χαρακτηρίστηκε ως «στρομβολική δραστηριότητα», η οποία συμβαίνει όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται προκαλώντας βροχή θραυσμάτων λάβας, η οποία σταδιακά άρχισε να αυξάνεται, σύμφωνα με το Volcano Discovery.

Η δραστηριότητα εντατικοποιήθηκε γρήγορα μια ώρα αργότερα, συνοδευόμενη από ένα έντονα αυξανόμενο σήμα ηφαιστειακών δονήσεων που υποδηλώνει ταχεία ροή μάγματος προς την επιφάνεια. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από τις εικόνες της κάμερας, φαίνεται ότι ο κρατήρας άρχισε να παράγει σιντριβάνια λάβας ύψους έως και 100 μέτρων, καθώς και ένα ψηλό και πυκνό λοφίο τέφρας που αυξήθηκε σε ύψος περίπου 5 χλμ.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές οι τραυματισμοί.

Ταυτόχρονα, μια ταχέως αναπτυσσόμενη ροή λάβας προέκυψε είτε από την κορυφή είτε από ένα νέο πλευρικό άνοιγμα στη νότια πλαγιά του κρατήρα, διακλαδιζόμενη σε δύο κύριους βραχίονες που ρέουν γύρω από τους κρατήρες του 2002.

Ηφαιστειολόγοι επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη έλαβε χώρα τόσο από το λεγόμενο άνοιγμα σέλας μεταξύ των παλαιότερων και νεότερων κορυφών του συγκροτήματος κρατήρα SE, καθώς και μια σχισμή που άνοιξε στη ΝΔ πλευρά του κώνου. Κατά τη διάρκεια της κορυφής της δραστηριότητας χθες αργά το απόγευμα, δημιουργήθηκαν σιντριβάνια λάβας και από τους δύο αεραγωγούς και εκδόθηκαν δύο ροές λάβας, η μία να ρέει στα νοτιοδυτικά των κρατήρων του 2002 προς το Monte Frumento Supino, και η άλλη νοτιοανατολικά στην περιοχή Torre del Filosofo.

Related posts

Ν. Αναστασιάδης: Απέκλεισα συνάντηση με Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Peristeri News

Ιράν: Ισχυρός σεισμός με πάνω από πέντε νεκρούς

Peristeri News

Νέα πρόκληση Ερντογάν – Δίνει οδηγίες στους Έλληνες πως να ψηφίσουν

Peristeri News

Leave a Comment