• Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ξεκίνησε η Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου

Peristeri News
Σεπ02/ 2018

Την έναρξη των εργασιών της Σύναξης της Ιεραρχίας των εν ενεργεία Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία συνεκλήθη κατόπιν προσκλήσεώς του, και συνέρχεται από χθες, 1η Σεπτεμβρίου, μέχρι και τη Δευτέρα, 3η Σεπτεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως, κήρυξε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στη Σύναξη, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Πατριάρχη, μετέχουν περισσότεροι από 100 Ιεράρχες, από την Έδρα του και ολόκληρη την οικουμένη, και θα συζητηθούν θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διορθοδόξου ενδιαφέροντος.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και πειρασμούς, και τούτο επειδή λανθασμένα κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να αγαπούν την Ορθόδοξον Εκκλησίαν αλλά όχι και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αγνοώντας ότι αυτό ενσαρκώνει το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος της Ορθοδοξίας».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ότι ο «μέγας πειρασμός της δευτέρας χιλιετίας» είναι τα δικαιοδοσιακά καθεστώτα. «Πηγή του προβλήματος τούτου είναι ο εθνοφυλετισμός, αι τάσεις επεκτατισμού και η αθέτησις των ορίων των υπό των Πατριαρχικών και Συνοδικών Τόμων καθορισθέντων» σημείωσε για να προσθέσει: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει την ευθύνην να θέσει τα πράγματα σε εκκλησιαστική και κανονική ευταξία, διότι μόνον αυτό έχει τα κανονικά προνόμια και την ευχή και ευλογία της Εκκλησίας και των Οικουμενικών Συνόδων να επιτελεί το υψηλό και εξαιρετικό τούτο χρέος ως φιλόστοργος Μήτηρ και αρχή των Εκκλησιών. Εάν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποποιηθεί των ευθυνών του και απομακρυνθεί από την διορθόδοξο σκηνή, τότε αι τοπικές Εκκλησίες θα πορεύονται ‘ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα” (Ματθ. 9, 36), αναλισκόμεναι σε εκκλησιαστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες συγχέουν την ταπείνωση της πίστεως με την υπεροψία της εξουσίας».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ