PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Βρούτσης: Αυταπατώνται όσοι επιδιώκουν το εύκολο κέρδος σε βάρος των ταμείων


Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την δίωξη της ανασφάλιστης εργασίας, βάσει του σχεδίου «Άρτεμις».

Αυταπάτη χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, την ευκαιριακή στρατηγική ορισμένων επιχειρήσεων, οι οποίες αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση εργαζομένων και ασφαλιστικών ταμείων, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την δίωξη της ανασφάλιστης εργασίας, βάσει του σχεδίου «Άρτεμις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Ιουνίου 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17.281 επιχειρήσεις. Εξ αυτών των ελέγχων αποδείχθηκε ότι 1.574 επιχειρήσεις βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,13%).

Σε σύνολο 106.630 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 2.415 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,26%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 24.883.607 ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Ιούνιο (1-30 Ιουνίου 2014) – στην διάρκεια του οποίου υπήρξε εντατικοποίηση των ελέγχων, κυρίως σε τουριστικές περιοχές – ελέχθησαν 2.816 επιχειρήσεις. Εξ’ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 467 (ποσοστό 16,88%).

Σε σύνολο 16.059 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 769 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,79%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 7.884.585 ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων ο κ. Βρούτση αναφέρθηκε αρχικά στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, οι οποίες χρησιμοποιούν πλέον την ίδια μεθοδολογία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης «τόσο το ΣΕΠΕ όσο και η ΕΥΠΕΑ ελέγχουν πλέον αποκλειστικά την αδήλωτη εργασία με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες και εργαλεία, ενώ η ανασφάλιστη εργασία – μετά και την κατάργηση του «πορτοκαλί βιβλίου» – ελέγχεται και εντοπίζεται επιπλέον μέσω της πραγματοποίησης πολλαπλών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ των εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η ευκαιριακή στρατηγική ορισμένων επιχειρήσεων που επιδιώκουν το εύκολο και παράνομο κέρδος σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια αυταπάτη».

Χαρακτήρισε ως ασυνείδητους τους εργοδότες που «προωθούν» την ανασφάλιστη εργασία, καθώς «αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο «λογαριασμός» θα γυρίσει ξανά σε αυτούς, μέσω της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Leave a Comment