PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βρετανία: Έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος


Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Είναι με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρίγκιπας παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια προτού γίνει βασίλισσα και ήταν ο παλαιότερος βασιλικός σύζυγος στη βρετανική ιστορία.

Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και δέκα εγγόνια.

Ο πρώτος γιος τους, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ο πρίγκιπας Κάρολος, γεννήθηκε το 1948, ακολουθούμενος από την αδελφή του, την πριγκίπισσα Άννα, το 1950, τον δούκα της Υόρκης πρίγκιπα Ανδρέα, το 1960 και τον κόμη του Ουέσσεξ πρίγκιπας Εδουάρδο, το 1964.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου 1921.

Ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, μικρότερος γιος του βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων.

Η μητέρα του, η πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν κόρη του Λόρδου Λούις Μουντάμπτεν και εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας.

Ο Φίλιππος, στον οποίο η βασίλισσα αναφερόταν ως «η δύναμή μου και το σπίτι μου», νοσηλεύτηκε το Φεβρουάριο του 2021 μετά από «αδιαθεσία» και υποβλήθηκε σε θεραπεία για λοίμωξη και προϋπάρχουσα καρδιακή ασθένεια, σύμφωνα με το Μπάκιγχαμ

Πήρε εξιτήριο ένα μήνα αργότερα αφού υποβλήθηκε σε καρδιακή επέμβαση.

Τον Μάρτιο, ο δούκας του Εδιμβούργου εγκατέλειψε το νοσοκομείο μετά από ένα μήνα παραμονής του για θεραπεία.

Ο θάνατος του Φίλιππου έρχεται σε μια στιγμή σημαντικών αλλαγών στη βασιλική οικογένεια, εν μέσω της αποχώρησης του πρίγκιπα Χάρι από τα βασιλικά του καθήκοντα και της διαμάχης για τη φιλία του πρίγκιπα Ανδρέα με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Έπσταϊν. Ταυτόχρονα, η Βρετανία προσπαθεί να θεραπεύσει τις πληγές της μετά Brexit εποχής που ζωντανεύει πολιτικούς και κοινωνικούς διχασμούς, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο δούκας ήταν ένα από τα πιο εργατικά μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ξεπέρασε διάφορα προβλήματα υγείας, και μετα τα χρόνια αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού και βετεράνος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φίλιππος σύμφωνα με πρωτόκολλο να περπατούσε δύο βήματα πίσω από τη σύζυγό του δημόσια. Δημιούργησε όμως με επιτυχία έναν ρόλο για τον εαυτό του, περιοδεύοντας ακούραστα ανθρακωρυχεία, νοσοκομεία και διάφορες εκδηλώσεις. Συνόδευσε τη σύζυγό του σε περισσότερες από 250 επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, συναντώντας αρχηγούς κρατών σε όλο τον κόσμο.

«Ενέπνευσε τη ζωή αμέτρητων νέων»

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «ενέπνευσε τη ζωή αμέτρητων νέων».

Μιλώντας στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι Φίλιππος «βοήθησε να οδηγηθεί η Βασιλική Οικογένεια και η μοναρχία, ώστε να παραμείνει ένας θεσμός αναμφισβήτητα ζωτικός για την ισορροπία και την ευτυχία της εθνικής μας ζωής». Ο Τζόνσον σημείωσε ότι έλαβε την είδηση ​​για το θάνατο του δούκα «με μεγάλη λύπη».

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος κέρδισε την αγάπη των γενεών εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο», είπε. Αποτίνοντας φόρο τιμής στον ρόλο του δούκα ως ρτου μεγαλύτερου συμβούλου στην ιστορία, ο Μπόρις Τζόνσον θυμήθηκε επίσης τον πρίγκιπα Φίλιππο ως έναν από τους τελευταίους επιζώντες ανθρώπους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Από αυτή τη σύγκρουση πήρε μια ηθική που εφάρμοσε σε όλες τις άνευ προηγουμένου αλλαγές της μεταπολεμικής εποχής», δήλωσε. «Όπως και ο έμπειρος οδηγός μεταφοράς που ήταν, βοήθησε στην καθοδήγηση της Βασιλικής Οικογένειας και της μοναρχίας, έτσι ώστε να παραμείνει ένας θεσμός αναμφισβήτητα ζωτικός για την ισορροπία και την ευτυχία της εθνικής μας ζωής», πρόσθεσε.

Συλλυπητήρια Φον ντερ Λάιεν

Τη λύπη της για το θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε στο Twitter:

«Είμαι λυπημένη που άκουσα για το θάνατο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος Πρίγκιπα Φιλίππου.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπάθεια προς την Αυτής Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα, τη Βασιλική Οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή την πολύ θλιβερή ημέρα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment