PeristeriNews.gr
Πολιτική

Βουλή: Αντιδράσεις για την παρέμβαση μέλους του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ


Έντονες αντιδράσεις, αποχωρήσεις βουλευτών από την Ολομέλεια αλλά και αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να δώσει εξηγήσεις προκάλεσε η ενέργεια του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μεταδώσει βίντεο στην ελληνική Βουλή μέσω του οποίου απεύθυνε μήνυμα στον ελληνικό λαό «μαχητής» του Τάγματος Αζόφ το οποίο έχει επικριθεί διεθνώς για τη σχέση του με τον νεοναζισμό και την χρησιμοποίηση ναζιστικών συμβόλων. Όπως έγινε γνωστό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας μόλις πήρε το λόγο μέλος του Τάγματος Αζόφ.

Αλ. Τσίπρας: Οι Ναζί δεν μπορεί να έχουν λόγο στη Βουλή

Την έντονη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε η προβολή μηνύματος μέλους του Τάγματος του Αζόφ στην ελληνική Βουλή.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι Ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

ΚΙΝΑΛ: Μεγάλη η ευθύνη του προέδρου της Βουλής – Ζητούνται εξηγήσεις

Να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις «προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα» στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή ζητεί η γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ε. Λιακούλη.

«Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο» σημείωσε η κ. Λιακούλη και συνέχισε λέγοντας: «Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις».

Γ. Οικονόμου: Άστοχη η μετάδοση μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ

«Λανθασμένη και άστοχη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τη συμπερίληψη στην ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη» αναγνώρισε ο κ. Οικονόμου.

Σημείωσε ωστόσο πως «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή, που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή».

«Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξηγήσεις Τασούλα για την παρέμβαση μέλους του Τάγματος Αζόφ

Εξηγήσεις για την παρέμβαση μέλους του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σημειώνοντας ότι είχε ενημερωθεί σχετικά μόλις 20 λεπτά πριν από την έναρξη της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ότι ο επίσημος μεταφραστής της Ουκρανικής Πρεσβείας δεν τον πληροφόρησε ότι υπήρχε αναφορά στο Τάγμα Αζόφ.

Σε ενημέρωση που παρέσχε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πρωτοφανές συμβάν ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «αχρείαστο» γεγονός την ομιλία των δύο Ουκρανών μαχητών, κατά δήλωσή τους ελληνικής καταγωγής, ο ένας εκ των οποίων παραδέχτηκε δημοσίως ότι μετέχει στο περιβόητο Τάγμα Αζόφ. «Προφανώς θα μπορούσε να μην είχε παρουσιαστεί» είπε ο κ. Τασούλας και σημείωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας για τις προθέσεις του να προβάλλει βίντεο με μέλος του Τάγματος Αζόφ. «Έμαθα 10 λεπτά πριν την ομιλία ότι θα μιλήσουν στρατιώτες και θα μας πουν για τις κακουχίες που βιώνουν υπερασπιζόμενοι την Μαριούπολη» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι ο επίσημος μεταφραστής δεν τον ενημέρωσε ότι ο ένας εκ των δύο «μαχητών» παραδεχόταν στο βίντεο ότι μετέχει στο Τάγμα Αζόφ.

Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορούσε η Βουλή να προβεί σε προληπτικό έλεγχο της ομιλίας Ζελένσκι. «Δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθ’ οδόν αυτά που ήθελε να πει. Ούτε αυτός στέλνει προκαταβολικά τι θα πει. ‘Ήταν εναρμονισμένο μέσα στην ομιλία. Ούτε μας έδωσε το χρονικό περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Δήλωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να έρθει σε επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας για να αναζητηθούν ευθύνες.

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της Βουλής ζήτησαν εξηγήσεις για το θέμα. Μάλιστα ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε την παραίτηση του κ. Τασούλα. Αντίθετα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι η «μεγάλη εικόνα» της ομιλίας ήταν οι αναφορές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη φράση «Ελευθερία ή Θάνατος». «Αυτό είναι το σημαντικό» είπε και τόνισε ότι το περιστατικό με το Τάγμα του Αζόφ «δεν πρέπει να μας απαγκιστρώσει από την μεγάλη εικόνα». «Είναι τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας» πρόσθεσε.

Tο ΜέΡΑ 25

Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 ανέφερε ότι ο εκπρόσωπός του Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα» ανέφερε σχετικά το ΜέΡΑ 25.

Κριτική και από τον Αντ. Σαμαρά

Η παρέμβαση του μέλους του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων προκάλεσε την αντίδραση και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Ήταν μεγάλο λάθος αυτό που έγινε» είπε σε πηγαδάκι δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αποστάσεις αλλά σε ηπιότερους τόνους πήρε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Η πρόθεση του προέδρου Ζελένσκι ήταν καλοπροαίρετη, ήθελε να αναδείξει τη συμμετοχή Ελλήνων ομογενών στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί» σημείωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment