PeristeriNews.gr
Πολιτική

Βολές Ν. Φίλη κατά Αλ. Τσίπρα – Ιερώνυμου


Σαφείς αιχμές για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας άφησε ο Νίκος Φίλης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, εξαπολύοντας βολές τόσο κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο κ. Φίλης, εμφανώς συγκινημένος, σημείωσε πως «όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του Πρωθυπουργού» και επισήμανε πως απο την πλευρά του κ. Τσίπρα δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα, αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου.

Πρόσθεσε ωστόσο, με αφορμή σχετική πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού, ότι «παρόλα αυτά, αιφνιδίως, το “άριστα 20” μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς είχε βάλει «άριστα 20» στις επιδόσεις του υπουργείου Παιδείας.

«Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο» πρόσθεσε.

«Βλέπετε κάποιοι απο εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην αριστερά όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» συνέχισε, χαρακτηρίζοντάς τα όλα αυτά ως «τα πιο ακριβά πτυχία μας».

«Αυτά είναι όσοι δεν θα αποκτήσουν οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από τη ζωή με όσους τίτλους απόκτησαν με τα χρήματα του μπαμπά τους» πρόσθεσε και απαντώντας σε όσους απορούν για το ότι δεν αποδέχθηκε θέση σε άλλο υπουργείο, ανέφερε: «Χαμογελώ και μόνο με την απορία τους. Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν, δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντάται και εκπροσωπεί τη συλλογική αξιοπρέπεια».

Επίθεση κατά Ιερώνυμου

Ο κ. Φίλης έστρεψε τα βέλη του με δριμύτητα κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, και για αναζήτηση κεντρικού πολιτικού ρόλου εκ μέρους της ιεραρχίας. Ειδικότερα κατηγόρησε την ηγεσία της εκκλησίας για αλλαγή στάσης σε μία σειρά θεμάτων, υιοθέτηση ατζέντας που γυρίζει τη χώρα στο παρελθόν, ενώ μίλησε για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Ιερώνυμο για «κάλυψη ακροδεξιών ρασοφόρων».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Ιερώνυμου, κατά την οποία είχε χαρακτηρίσει τον κ. Φίλη προβληματικό και ασυνεπή, ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας είπε πως, με αυτή τη συνέντευξη οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος του. «Εκεί ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι όταν η εκκλησία ζητά και επιτυγχάνει την αποπομπή ενός υπουργού τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

Σημείωσε μάλιστα ότι «στη συνέχεια της εκπομπής, με την αναφορά σε πλευρές της συζήτησης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, παρόντος του κ. Ιερώνυμου, εκτοξεύτηκε η προβληματική απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία».

Σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη ο κ. Ιερώνυμος είχε πει πως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος του είπε κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου πως «αν δεν συμφωνείτε Μακαριότατε, ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί».

Ο κ. Φίλης επισήμανε ότι η συμπεριφορά της εκκλησίας απέναντι στο πρόσωπό του καταδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας στην κατεύθυνση του διαχωρισμού ρόλου και αρμοδιοτήτων εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Μοχθήσαμε 13 μήνες»

Προβαίνοντας σε απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Παιδείας και ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες του, ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «μοχθήσαμε 13 μήνες».

«Είπα την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι θα κάνουμε αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Είπα θα χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, αλλά από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «μέσα σε λίγους μήνες παρά τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα, προχωρήσαμε στο σχολείο ποιότητας».

Επανέλαβε επίσης πως πρέπει να μπει τέλος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ζήτησε αυτό να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας. Παράλληλα, ζήτησε από τη νέα ηγεσία να «αγκαλιάσει» το πρόγραμμα του υπουργείου για τα προσφυγόπουλα.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Peristeri News

Βουλή: Ψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο

Peristeri News

Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Peristeri News

Leave a Comment