Διεθνή

Βιντεοδιάσκεψη Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους προέδρους του Ιράν Χασάν Ροχανί και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης που είχαν σήμερα οι τρεις ηγέτες, τους επέστησε την ανάγκη του ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην Συρία και πρότεινε να συζητήσουν πρόσθετα μέτρα καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Κατά την συνάντηση κορυφής των εγγυητριών χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι «ένας από τους κύριους στόχους της σημερινής βιντεοδιάσκεψης είναι, αντί να αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση σ’ αυτή την χώρα, να συμφωνήσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε επιπροσθέτως για να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη εξομάλυνση στην Συριακή Αραβική Δημοκρατία».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε ότι «πρωτίστως μιλάμε για την συνέχιση της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας». «Πρέπει να σκεφθούμε ποια μέτρα επιπλέον χρειάζονται για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων που συνεχίζουν τη δράση τους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος

Οι πρόεδροι του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας συμφώνησαν ότι η επόμενη δια ζώσης συνάντηση να διεξαχθεί στην Τεχεράνη, ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού που προς το παρόν καθιστά αδύνατη μια αντίστοιχη Συνάντηση Κορυφής των τριών ηγετών.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την άποψη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στην Συρία θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της σταθερότητας στην Συρία.

«Θα καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα και την ευημερία στη γείτονα Συρία. Επειδή είμαστε εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, οι αποφάσεις μας και οι δράσεις μας θα έχουν θεμελιώδη σημασία και θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντας για την σταθερότητα στην Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι «προτεραιότητες για την Τουρκία παραμένουν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η κατάπαυση του πυρός σ’ αυτή την χώρα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην ομιλία του κατά την διάρκεια της βιοντεοδιάσκεψης, την οποία μετέδωσε ζωντανά η ιρανική κρατική τηλεόραση, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι: «Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους στην Συρίας υποδυόμενες τους μαχητές κατά της τρομοκρατίας»«.

Ο πρόεδρος του Ιράν προσέθεσε ότι «η μη νόμιμη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας είναι παράγοντας αστάθειας για την χώρα αυτή και για όλη την περιοχή».

 

Πηγή : ΑΜΠΕ

Related posts

Ερντογαν: Η Ελλάδα να λογοδοτήσει για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου

Peristeri News

Βέλγιο: Εντοπίσθηκε σαλμονέλα στο εργοστάσιο σοκολάτας της Barry Callebaut

Peristeri News

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Σημαντική η σταθερότητα στο Αιγαίο

Peristeri News

Leave a Comment