PeristeriNews.gr
Οικονομία

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει ποτέ»



Στις σημαντικές και κρίσιμες επαφές, που είχε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος.

Στις σημαντικές και κρίσιμες επαφές, που είχε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος.

“Ζούμε μία φάση μόνιμης διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Η διεθνής και ευρωπαϊκή ρευστότητα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο καθόλου παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες”, είπε ο υπ. Οικονομικών.

Και πρόσθεσε ότι “πρέπει να αποκαταστήσουμε την επωνυμία και την εικόνα της χώρας που έχει τρωθεί. Το μήνυμα που στέλνουμε διεθνώς είναι απλό: η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση στην παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή, αλλά έχουμε υψηλό επίπεδό ζωής. Είμαστε στις 30 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου”, είπε ο κ Βενιζέλος.

“Εφαρμόζουμε σκληρό και δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα φώτα πέφτουν στις καθυστερήσεις και στις αστοχίες. Είναι κρίμα που δεν τονίζονται οι προσπάθειες που γίνονται”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: Το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 24 δισ, ενώ το 2011 μόλις θα έχει εκτελεστεί ο προϋπολογισμός το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 10% του ΑΕΠ με σημερινούς όρους.

Άφησε επίσης αιχμές στην αντιπολίτευση για το θέμα της συναίνεσης, λέγοντας ότι είναι κάτι που ζητούν οι Ευρωπαίοι, αλλά δεν μπορεί να τους εξηγήσει πώς όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει φόρους η αντιπολίτευση στο πρόγραμμά της κάνει λόγο για φοροαπαλλαγές.

«Δε νοείται χρεοκοπία, πτώχευση ή στάση πληρωμών εντός της Ευρωζώνης»

Διάψευση όλων των σεναρίων που αφορούν χρεοκοπία ή πτώχευση της Ελλάδος έκανε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό που θέλω να αποφεύγουμε είναι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται σε αυτά τα σενάρια που είναι επιβλαβή για τη χώρα. Έχουμε πει όλοι στην Ευρωζώνη με πρώτη απ’ όλους την καγκελάριο Μέρκελ, ότι δε νοείται πτώχευση, χρεοκοπία ή αδυναμία πληρωμής οποιασδήποτε χώρας της Ευρωζώνης. Θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας κύρους της Ευρωζώνης και του ευρώ» ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι «το θεσμικό Ευαγγέλιο της Ελλάδας».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα αποφασιστεί εγκαίρως η αποταμίευση της 6ης δόσης ενώ επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα φθάσει την τρέχουσα βδομάδα στην Αθήνα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία έχει επιτευχθεί εδώ και μέρες και αφορά τον προϋπολογισμό του 2011 και 2012. Απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για το 2013 και 2014».

Ερωτώμενος στη συνέχεια για τις περικοπές στους μισθούς, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως ακούγονται φωνές για την περικοπή της δημόσιας δαπάνης αλλά σημειώνονται αντιδράσεις για τους μισθούς: «Η δημόσια δαπάνη είναι κατά 90% επιδόματα μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις, προνοιακά επιδόματα κλπ. Άρα μοιραία θα περικοπούν εισοδήματα που προέρχονται από τη δημόσια δαπάνη». Παράλληλα, υπερασπίστηκε το ειδικό τέλος επί των ακινήτων τονίζοντας ότι είναι δίκαιο ακόμη και επί της αδικίας της παρανομίας καθώς «άλλη είναι η αγοραία αξία τους και άλλη η αντικειμενική», ενώ τόνισε ότι «πρώτος ηθικός, πολιτικός και διοικητικός στόχος παραμένει η φοροδιαφυγή αλλά τώρα αν πει κανείς ότι θα έχουμε έσοδα από εκεί τώρα δε θα γίνει πιστευτός. Πρέπει να οργανωθούμε και να εισπράξουμε από εκεί και περισσότερα από όσο προσδοκούμε. Δε μπορεί να υπολογιστεί όμως στο τώρα».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το πρόγραμμα της εφεδρείας δε θα μετατραπεί από κανέναν σε «πελατειακή άσκηση», ενώ επιβεβαίωσε την αποστολή επιστολής από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό για την οποία τόνισε ότι περιέχει την προσαρμογή του προγράμματος νέα μακροοικονομικά δεδομένα: «Τα μέτρα αυτά έχουν παρουσιαστεί στην Λαγκάρντ και τον Τρισέ. Είναι πολύ χρήσιμο και ασφαλές να αποτυπωθούν γραπτά για να κλείσει η συμφωνία. Θα είναι μια επιστολή του πρωθυπουργού με δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά και δική μου που θα έχει το περιεχόμενο των μέτρων που παρουσίασα σε όλους τους συνομιλητές αλλά και δημόσια».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Οι ημερομηνίες καταβολής στις συντάξεις Ιουνίου 2024

Peristeri News

Leave a Comment