PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές


Πρόεδρος της Βενεζουέλας για εξαετή θητεία εξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral) με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο (92,6%) των ψηφοδελτίων, ο σοσιαλιστής πρόεδρος επανεκλέγεται εξασφαλίζοντας το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του, Χένρι Φαλκόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552. Η συμμετοχή ανήλθε στο 46,01%, παρουσιάζοντας αισθητή μείωση από το ποσοστό του 80% των προηγούμενων εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και ότι η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη». Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Παρατυπίες κατήγγειλε και ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, επίσης υποψήφιος στις εκλογές, ζητώντας να διεξαχθεί νέου η ψηφοφορία.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας που αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση.

«Με υποτίμησαν», είπε ο Μαδούρο σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας. Ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας. Η Βενεζουέλα, που διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.

Δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ το αποτέλεσμα των εκλογών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα Κυριακή στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πετρελαϊκών κυρώσεων σε βάρος του Καράκας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σάλιβαν είπε πως η αντίδραση σε βάρος της Βενεζουέλας θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διεκδικεί μια εξαετή θητεία στις εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «στέψη ενός δικτάτορα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment